Είμαστε τα βουνά μας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Είμαστε τα βουνά μας
Մենք ենք, մեր սարերը και Biz və bizim dağlar
Χάρτης
Είδοςγλυπτό
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°50′13″N 46°46′11″E
Διοικητική υπαγωγήΣτεπανακέρτ
ΧώραΑζερμπαϊτζάν
Έναρξη κατασκευής1967
Ύψος9 μέτρα
ΥλικάΤούφα
ΔημιουργόςSargis Baghdasaryan
Commons page Πολυμέσα
Αρτσαχικό νόμισμα 5 ντραμ το οποίο αναπαριστά το μνημείο
Αναμνηστική πλάκα για την αναστήλωση του μνημείου το 2013

Το "Είμαστε τα Βουνά Μας" (αρμενικά: Մենք ենք, մեր լեռները‎‎, Menk' enk' mer lernerə) είναι μεγάλο μνημείο το οποίο βρίσκεται βόρεια του Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της ντε φάκτο ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Αρτσάχ (ντε γιούρε γνωστό ως Χανκεντί, πόλη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν).

Το γλυπτό ολοκληρώθηκε το 1967 από τον γλύπτη Σαργκίς Μπαγκντασαριάν. Το μνημείο θεωρείται ευρέως ως σύμβολο της αρμενικής κληρονομιάς στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το μνημείο έχει κατασκευαστεί από ηφαιστειακή τέφρα και απεικονίζει έναν ηλικιωμένο άντρα και μία ηλικιωμένη γυναίκα. Τα πρόσωπα του ηλικιωμένου ανδρόγυνου έχουν κατασκευαστεί από πέτρα, υλικό το οποίο αντιπροσωπεύει τον ορεινό λαό του Καραμπάχ. Στα αρμενικά το μνημείο είναι επίσης γνωστό με την ονομασία Τατίκ-Παπίκ (տատիկ-պապիկ). Στα ελληνικά αυτή η φράση μεταφράζεται ως "ο Παππούς και η Γιαγιά". Το γλυπτό εμφανίζεται και στο εθνόσημο του Αρτσάχ.[1]

Διαμάχη για την προβολή του μνημείου στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απεικόνιση του μνημείου κατά τη διάρκεια ενός μουσικού βίντεο το οποίο προηγούταν την εκτέλεση ενός τραγουδιού στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2009 ήταν η πρώτη από τις πολλές πολιτικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στις οποίες ενεπλάκησαν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Η διαμάχη προήλθε από τη προβολή ενός εισαγωγικού βίντεο με μορφή "καρτ-ποστάλ" το οποίο παίχτηκε πριν από την εκτέλεση του Αρμένικου τραγουδιού στον ημιτελικό. Το βίντεο απεικόνισε το μνημείο μαζί με άλλα σύμβολα της Αρμενίας. Εκπρόσωποι από το Αζερμπαϊτζάν παραπονέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση σχετικά με τη προβολή του μνημείου "Είμαστε τα Βουνά Μας" στο εισαγωγικό βίντεο της Αρμενίας, καθώς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ντε γιούρε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.[2] Λόγω αυτής της καταγγελίας το μνημείο δεν προβλήθηκε στο εισαγωγικό βίντεο της Αρμενίας το οποίο προβλήθηκε στον τελικό του Σαββάτου. Ωστόσο, η Αρμενία απάντησε στην απόφαση παρουσιάζοντας το μνημείο με διάφορους τρόπους: παρουσιάστηκαν αρκετές εικόνες του μνημείου στην αίθουσα από την οποία ανακοινώθηκαν οι ψήφοι της Αρμενίας, ενώ το μνημείο εμφανίστηκε και σε μια βιντεοοθόνη.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Coat of Arms». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2020. 
  2. Deasy, Kristin (15 Μαΐου 2009). «Eurovision: A Melting-Pot Contest, Where Native Doesn't Always Mean Best». Radio Free Europe/Radio Liberty. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2009. 
  3. Krikorian, Onnik (16 Μαΐου 2009). «Ethnic rivalry wins over kitsch in the Caucasus». Frontline Club. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2008.