Δυτικό Μέτωπο (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Δυτικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν το σύνολο των επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το ξέσπασμά του τον Αύγουστο 1914, τα γερμανικά στρατεύματα σχημάτισαν το Δυτικό Μέτωπο αφού πρώτα εισέβαλαν στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο και απέκτησαν τον έλεγχο στις σημαντικές βιομηχανικές περιοχές της Γαλλίας. Η γερμανική εισβολή σταμάτησε μετά τη Μάχη της Μάρνης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δυο αντίπαλες πλευρές προχωρούσαν κατά μήκος των οχυρωμένων τάφρων (χαρακώματα) που υπήρχαν στην περιοχή και οι οποίες εκτείνονταν από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τα ελβετικά σύνορα με τη Γαλλία, αυτά τα σύνορα άλλαξαν ελάχιστα στις αρχές 1917 και αργότερα το 1918.

Από το 1915 έως το 1917 πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις εναντίον του Δυτικού Μετώπου με μαζικούς βομβαρδισμούς από το πυροβολικό και το πεζικό. Η τοποθέτηση περιφράξεων, συρματοπλεγμάτων και πολυβόλων είχαν ως αποτέλεσμα να προκύψει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός θυμάτων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και αντεπιθέσεων ενώ δεν προέκυψαν σημαντικές εδαφικές προσκτήσεις. Σε αυτές τις δαπανηρές συγκρούσεις συγκαταλέγεται η Μάχη του Βερντέν το 1916 με 700.000 θύματα, η Μάχη του Σομμ με περισσότερα από ένα εκατομμύριο θύματα και η Τρίτη Μάχη του Υπρ με 487.000 θύματα.

Για να ξεπεραστεί το πολεμικό αδιέξοδο στο Δυτικό Μέτωπο, οι αντίπαλοι έκαναν χρήση της στρατιωτικής τεχνολογίας όπως το αέριο δηλητήριο, τα αεροσκάφη και τα τανκ. Η υιοθέτηση καλύτερων τακτικών και η αποδυνάμωση των στρατευμάτων στα δυτικά αναθέρμαναν την κινητικότητά τους το 1918. Οι γερμανικές επιθέσεις από αέρος το 1918 κατέστησαν δυνατές χάρη στη Συνθήκη του Μπρέστ-Λιτόφσκ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος των Κεντρικών Δυνάμεων κατά της Ρωσίας και της Ρουμανίας που είχαν σχηματίσει το Ανατολικό Μέτωπο. Χρησιμοποιώντας σύντομους αλλά έντονους βομβαρδισμούς και τακτικές διείσδυσης, τα γερμανικά στρατεύματα κινήθηκαν 100 χλμ (60 μίλια) προς τα δυτικά (η μεγαλύτερη πρόοδος που έγινε και από τις δυο πλευρές από το 1914) αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ξεκάθαρο ούτε προκαθορισμένο.

Η ασταμάτητη εδαφική μετακίνηση των συμμαχικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της επίθεσης των εκατό ημερών το 1918 προκάλεσε την ξαφνική κατάρρευση και ήττα των γερμανικών στρατευμάτων ενώ παράλληλα έπεισε τους Γερμανούς διοικητές ότι η ήττα ήταν αναπόφευκτη. Η γερμανική κυβέρνηση παραδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1918 και οι όροι της ειρήνης διευθετήθηκαν με τη Συνθήκη των Βερσαλιών το 1919.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοδικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]