Δουκάτο του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δουκάτο του Μονφερά)

Το Δουκάτο του Μομφερράτου (ιταλικά: Ducato del Monferrato‎‎) δημιουργήθηκε στη θέση των εναπομείναντων εδαφών της Μαρκιωνίας του Μομφερράτου (ιταλικά: Μarchesato del Monferrato‎‎) αφότου ο τελευταίος άρρην απόγονος των Παλαιολόγων απεβίωσε το 1533 και η μαρκιωνία είχε περάσει, για σύντομο διάστημα, υπό ισπανικό έλεγχο (έως το 1536). Μετά από εκείνη τη σύντομη περίοδο, πέρασε με επιγαμία στην κατοχή των Γκονζάγα, Δουκών της Μάντοβας. Το 1574 ο Μαξιμιλιανός Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αναβάθμισε το Μομφερράτο σε δουκάτο.

Εκείνη την εποχή το Μομφερράτο ήταν συνολικής έκτασης 2750 τ.χλμ., και αποτελείτο από δύο χωριστά τμήματα που συνόρευαν με το Δουκάτο της Σαβοΐας, το Δουκάτο του Μιλάνου καθώς και την Δημοκρατία της Γένοβας. Πρωτεύουσά του ήταν το Καζάλε Μονφεράτο.

Με τον Πόλεμο της διαδοχής της Μάντοβας (1628–1631), ένα τμήμα του δουκάτου πέρασε στην κατοχή της Σαβοΐας, με το υπόλοιπο τμήμα να περνά, και αυτό, στην κατοχή της Σαβοΐας το 1708, καθώς ο Λεοπόλδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατέλαβε την κυριότερη κτήση των Γκονζάγα, το Δουκάτο της Μάντοβας. Ο επόμενος απόγονος του Οίκου των Γκονζάγα αργότερα αποζημιώθηκε με την παραχώρηση σε αυτόν του Δουκάτου του Τέσεν στη Σιλεσία.


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Casale Monferrato". Merriam-Webster's Geographical Dictionary Merriam-Webster, 1997 pg. 219