Δολοφονία της Ντέμπρα Τζάκσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέμπρα Τζάκσον
Orange_Socks_Recon_002a
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23 Σεπτεμβρίου του 1956
Κομητεία Χάρις (Τέξας)
Θάνατος30 ή 31 Οκτωβρίου 1979 (23 ετών)
Αιτία θανάτουΑνθρωποκτονία που οφείλεται σε Στραγγαλισμό
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Ύψος1,68 - 1,70 μέτρα
Βάρος64 - 73 κιλά
Πληροφορίες ασχολίας
Γνωστός γιατο ψευδώνυμο Πορτοκαλί Κάλτσες

Η Ντέμπρα Λουίζ Τζάκσον (Αγγλικά: Debra Louise Jackson, 23 Σεπτεμβρίου 1956 – 30 ή 31 Οκτωβρίου 1979), η οποία ήταν προηγουμένως γνωστή με το παρατσούκλι «Πορτοκαλί Κάλτσες», ήταν μια νεαρή Αμερικανίδα που έπεσε θύμα ανθρωποκτονίας. Η ταυτότητα της παρέμεινε άγνωστη για σχεδόν 40 χρόνια προτού εντοπιστεί μέσω της τεχνολογίας DNA το 2019. Η δολοφονία της πιστεύεται ότι έλαβε χώρα στις 30 ή 31 Οκτωβρίου 1979, στη Τζορτζτάουν του Τέξας. Το σώμα της βρέθηκε γυμνό, αλλά στα πόδια της φορούσε ένα ζευγάρι πορτοκαλί κάλτσες από τις όποιες προήλθε το παρατσούκλι της. Είχε στραγγαλιστεί και πιστεύεται ότι πέθανε λίγες μόνο ώρες πριν την ανακάλυψη του πτώματος. [1]

Ο Χένρι Λι Λούκας ομολόγησε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία της. Αν και έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για τη ενοχή του σε αυτό το έγκλημα, η καταδίκη του δεν ανατράπηκε. Παρόλα αυτά, η θανατική του ποινή μετατράπηκε σε ισόβια από τον τότε κυβερνήτη του Τέξας Τζορτζ Μπους το 1998. Ωστόσο ο Λούκας πέθανε στη φυλακή το 2001.

Αποδεικτικά στοιχεία και φυσική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζάκσον, η οποία είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση, βρέθηκε μέσα σε έναν αγωγό νερού κοντά στον αυτοκινητόδρομο Interstate 35, καθώς την έσυραν και την πέταξαν από μια πεζογέφυρα, πάνω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ως αιτία θανάτου κρίθηκε ο στραγγαλισμός, καθώς στον λαιμό της ήταν ορατός ένας μεγάλος όγκος από μελανιές. Ήταν επίσης ορατοί και άλλοι μώλωπες, που προκλήθηκαν από την πτώση του σώματος της από την υπερυψωμένη διάβαση. Στο σημείο υπήρχαν και κηλίδες αίματος. Επιπλέον, αρκετές άλλες δολοφονίες είχαν λάβει χώρα στο ίδιο σημείο του αυτοκινητόδρομου, στο ύψος της Κομητεία Τράβις, στο Τέξας πράγμα που έκανε την αστυνομία να υποθέσει ότι πολύ πιθανόν όλες συνδέονταν με το τότε άγνωστο θύμα.[2]

Τα πόδια της Ντέμπρα ήταν αξύριστα και γεμάτα τσιμπήματα από πολλά έντομα. Τα νύχια των ποδιών της ήταν μακριά, τα νύχια των χεριών της ήταν βαμμένα και μια ουλή παρατηρήθηκε κάτω από το πηγούνι. Παρά τα τραύματα της, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε σπάσει κανένα κόκαλο κατά τη διάρκεια της ζωής της.[3] Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέφερε από σαλπιγγίτιδα λόγω γονόρροιας. [4] Είχε καστανοκόκκινα μαλλιά μήκους δέκα ιντσών, καστανοπράσινα μάτια και η ηλικία της υπολογιζόταν ότι ήταν από 15 έως 30 ετών. Το ύψος της κυμαινόταν μεταξύ 1.68 με 1.70 εκ., ενώ το βάρος της μεταξύ 64 με 73 κιλά. Δύο από τα δόντια της έλειπαν, αλλά τα υπόλοιπα ήταν καλά συντηρημένα, αν και έδειχναν ελάχιστα σημάδια επαγγελματικής οδοντιατρικής φροντίδας. Στο χέρι της βρέθηκε ένα ασημένιο δαχτυλίδι, το οποίο είχε πέτρα από αβαλόνη ή μαργαρόρριζα. Τα αυτιά της είχαν τρύπες για σκουλαρίκια.[5]

Στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκε ένα κουτί με σπίρτα, δύο βιβλία και μια πετσέτα δίπλα στο σώμα της γυναίκας, την οποία ίσως χρησιμοποιούσε ως αυτοσχέδια σερβιέτα. Το ένα βιβλίο και το κουτί με τα σπίρτα αποδείχτηκε ότι προέρχονταν από ένα ξενοδοχείο στην Ενριέτα της Οκλαχόμα, γεγονός που υποστήριξε τη θεωρία ότι η κοπέλα έκανε ωτοστόπ ή απλά ήταν άστεγη που περιπλανιόταν στην περιοχή. [6][7] Δυστυχώς όμως αυτά τα ευρήματα δεν βοήθησαν στην πρόοδο των ερευνών, καθώς κανείς εκεί δεν φαινόταν να έχει δει ή να γνωρίζει την μυστηριώδη γυναίκα.

Η ομολογία του Χένρι Λι Λούκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1982, ο κατά συρροή δολοφόνος Χένρι Λι Λούκας ομολόγησε τη δολοφονία της, αν και δεν υπήρχε καμία φυσική απόδειξη ότι είχε εμπλακεί στη ανθρωποκτονία, τη σεξουαλική επίθεση ή στο να ξεφορτωθεί την σορό της γυναίκας. Στη κατάθεση του, δήλωσε ότι την γνώρισε όταν την πήρε με ωτοστόπ από την Οκλαχόμα, και λίγο αργότερα συνευρέθηκαν σεξουαλικά.[8] Εντούτοις, ισχυρίστηκε ότι ενώ οδηγούσε ακόμα, της ζήτησε να έρθουν ξανά σε σεξουαλική επαφή, αλλά η Ντέμπρα του είπε "όχι τώρα". Εκείνος υποστήριξε ότι η άρνηση της τον εξόργισε τόσο πολύ, που σταμάτησε απότομα το όχημα του, την σκότωσε και στην συνέχεια ασέλγησε στο νεκρό της σώμα. Αμέσως μετά μετέφερε το πτώμα στην Τζορτζτάουν.[9] Ο Λούκας είπε στις αρχές ότι το θύμα είχε αναφέρει ότι το όνομά της είναι «Τζόανι» ή «Τζούντι». Πριν την ομολογία του όμως είχε δείξει στους αστυνομικούς πώς υποτίθεται ότι είχε σύρει το σώμα της πάνω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα όταν μεταφέρθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα της.

Μια αναφορά υποστηρίζει ότι τη στιγμή της δολοφονίας της Τζάκσον, ο Λούκας εργαζόταν στη Φλόριντα, ενώ η δολοφονία έγινε στο Τέξας.[10] Οι ανακριτές δήλωσαν ότι είχε αντικρούσει τον εαυτό του πολλές φορές όταν ομολόγησε την ανθρωποκτονία, ενώ η υπεράσπιση ανέφερε επίσης ότι του έδειξαν εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος πριν του πάρουν κατάθεση.[11] Για να έχει ταξιδέψει από την Οκλαχόμα, στο Τέξας και πίσω στη Φλόριντα, υπολογίστηκε ότι θα έπρεπε να οδηγεί κατά μέσο όρο με εβδομήντα μίλια την ώρα, χωρίς να σταματήσει, κάτι που πολλοί βρίσκουν απίθανο.[8] [12] Ο Λούκας ανακάλεσε αργότερα την ομολογία του μετά την καταδίκη του το 1984 και, με τη παρέμβαση του κυβερνήτη της πολιτείας, Τζορτζ Μπους, η θανατική του ποινή μειώθηκε σε ισόβια κάθειρξη, καθώς η δολοφονία της Τζάκσον ήταν η μοναδική υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί η θανατική ποινή.[10] Ο Λούκας είχε ιστορικό ανακριβών ομολογιών, κάτι που οδήγησε τις αρχές να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του (ομολόγησε πάνω από 3.000 φόνους).[13] Ο Λούκας τελικά ανακάλεσε όλες τις ομολογίες του, δηλώνοντας ότι ο μόνος φόνος που είχε διαπράξει ήταν αυτός της μητέρας του, της Βιόλα.

Εμφανίσεις στα ΜΜΕ και περαιτέρω έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονη ανακατασκευή της Τζάκσον, βασισμένη σε νεκροτομικές φωτογραφίες, που δημιουργήθηκε πριν από την αναγνώριση της.

Το 2001, η αστυνομία παρατήρησε ότι η φωτογραφία μιας αγνοούμενης γυναίκας είχε πολλές ομοιότητες με το θύμα, αλλά μέσω γεννητικού ελέγχου DNA φανερώθηκε ότι δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο. Μια άλλη αναφορά των μέσων ενημέρωσης που τελικά αποδείχθηκε εσφαλμένη, υποστήριζε ότι η άγνωστη ήταν πιθανώς μια γυναίκα που είχε εξαφανιστεί τη δεκαετία του 1970, μαζί με τον κακοποιό φίλο της. Υπήρχαν κάποιες εικασίες ότι η αποκαλούμενη "Πορτοκαλί Κάλτσες" ήταν η αγνοούμενη Μάρθα Μόρισον. Παρόλα αυτά αποκλείστηκε αυτό το ενδεχόμενο [14] καθώς το 2015 τα λείψανα της Μόρισον αναγνωρίστηκαν στην Ουάσιγκτον, 40 και πλέον χρόνια μετά από την εύρεση τους. [15] Αρκετές άλλες αγνοούμενες γυναίκες αποκλείστηκαν επίσης.

Η υπόθεση "Πορτοκαλί Κάλτσες" εμφανίστηκε δύο φορές στην τηλεοπτική εκπομπή America's Most Wanted. Κατά την διάρκεια της εκπομπής μια γυναίκα τηλεφώνησε χωρίς να αναφέρει τα στοιχεία της, καταγγέλλοντας ότι είχε δει το θύμα να κάνει ωτοστόπ την ημέρα της δολοφονίας της, αλλά τα στοιχεία που έδωσε δεν έφεραν καμία νέα πληροφορία.

Το 2016, στην 37η επέτειο από την ανακάλυψη του πτώματος, κυκλοφόρησαν νέα σκίτσα της άγνωστης γυναίκας από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα & Κακοποιημένα Παιδιά.[16]

Τον Μάιο του 2018, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξέτασε το δαχτυλίδι του θύματος και προσπάθησε επίσης να εντοπίσει που κατασκευάζονταν οι κάλτσες που φορούσε η γυναίκα.[17]

Τον Ιανουάριο του 2019, ανακοινώθηκε ότι το DNA από τις κάλτσες της Τζάκσον ταίριαζε με το DNA δύο ή περισσότερων αρσενικών υπόπτων. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση γι' αυτό το ζήτημα.[18]

Ταυτοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2019, η γυναίκα με τις "Πορτοκαλί Κάλτσες" αναγνωρίστηκε ως Ντέμπρα Τζάκσον. Το DNA Doe Project είχε εντοπίσει έναν πιθανό ξάδερφο της μέσω της έρευνας τους. Ένα αναθεωρημένο σκίτσο (από την ιατροδικαστή Νάταλι Μάρι) είχε τραβήξει την προσοχή της αδερφής της Ντέμπρα.[19] Μέλη της οικογένειας της αναγνώρισαν οπτικά το θύμα με βάση τις φωτογραφίες του νεκροτομείου και τα φυσικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, η αδερφή της έκανε τεστ DNA και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι οι δύο τους έχουν συγγενική σχέση. Η Ντέμπρα εθεάθη για τελευταία φορά γύρω στο 1977 και δεν είχε δηλωθεί ποτέ ως εξαφανισμένη. Περαιτέρω έρευνα φανέρωσε ότι η Τζάκσον είχε εργαστεί στο Ramada Inn στο Αμαρίλο του Τέξας και στο Bur-Mont (μια εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης) στο Έζελ του Τέξας το 1978. [20]

Πολλές άλλες λεπτομέρειες για τη ζωή της παραμένουν ασαφείς, αλλά είναι γνωστό ότι αποφοίτησε στο τοπικό σχολείο και ότι πιθανόν χρησιμοποιούσε τα ψευδώνυμα "Moon" και "Larned". [21]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michael Graczyk (17 Ιουνίου 1998). «Orange Socks tombstone simply reads: Unidentified Woman 1979». Abilene Reporter-News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  2. «KVUE REWIND: 'Orange Socks' body found». KVUE. November 1, 1979. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-07-24. https://web.archive.org/web/20220724232604/https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=B-2gEej2ASw. Ανακτήθηκε στις August 8, 2019. 
  3. Vertuno, Jim (31 Οκτωβρίου 2004). «Identity of 'Orange Socks' remains a mystery». Associated Press. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  4. RJ (23 Ιανουαρίου 2012). «Joanie Doe: I'm known for my orange socks». Can You Identify Me?. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  5. «Case File: 33UFTX». Doenetwork.org. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  6. «One-eyed drifter to die for 'orange socks' killing». AP Online. March 31, 1998. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 29, 2015. https://web.archive.org/web/20150329112156/http://www.highbeam.com/doc/1P1-19787484.html. Ανακτήθηκε στις May 15, 2014. 
  7. Austin, Nancy (1 Νοεμβρίου 2007). «Halloween: Anniversary of the Dead». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  8. 8,0 8,1 Husain, Michael. "Myth Of A Serial Killer: The Henry Lee Lucas Story." American Justice. Dir. Michael Husain. Prod. Bill Kurtis. A&E. 1997. Television.
  9. Ramsland, Katherine. «Henry Lee Lucas: Prolific Serial Killer or Prolific Liar?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  10. 10,0 10,1 «Inside the Criminal Mind». Time Life: σελ. 21. 2014. 
  11. Lunsford, Lance (28 Μαΐου 2006). «Drifter's confession to Williamson murder failed to hold up». Lubbock Avalanch-Journal. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  12. Schechter, Harold (30 Δεκεμβρίου 2003). The Serial Killer Files: The Who, What, Where, How, and Why of the World's Most Terrifying Murderers. New York City, New York: Ballantine Books. σελ. 64. ISBN 0345465660. 
  13. «TEXAS SPARES LIFE OF SERIAL KILLER LUCAS ONLY MURDER EVIDENCE IN 'ORANGE SOCKS' CASE IS RECANTED CONFESSION.». Rocky Mountain News. June 27, 1998. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 29, 2014. https://web.archive.org/web/20140629072446/http://www.highbeam.com/doc/1G1-67552775.html. Ανακτήθηκε στις May 15, 2014. (απαιτείται συνδρομή)
  14. «NamUs UP # 8056». identifyus.org. National Missing and Unidentified Persons System. 21 Οκτωβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2015. 
  15. Gillespie, Emily (July 13, 2015). «Remains of homicide victim found near Vancouver identified after 41 years». The Columbian. http://www.columbian.com/news/2015/jul/13/vancouver-murder-victim-remains-martha-morrison/. Ανακτήθηκε στις July 14, 2015. 
  16. «Jane Doe 1979». missingkids.org. National Center for Missing & Exploited Children. 31 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  17. Spencer, Bridget (May 24, 2018). «Investigation continues into 'Orange Socks' cold case». KTBC. Fox. http://www.fox7austin.com/news/local-news/investigation-continues-into-orange-socks-cold-case. Ανακτήθηκε στις November 1, 2018. 
  18. Knight, Drew (January 15, 2019). «Williamson County officials make headway in 1979 'orange socks' cold case». KVUE. https://www.kvue.com/article/news/crime/williamson-county-officials-make-headway-in-1979-orange-socks-cold-case/269-01835803-0414-41fd-8ac3-e58e90b80bd7. Ανακτήθηκε στις January 17, 2019. 
  19. «Orange Socks Doe». DNA Doe Project. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2019. 
  20. Knight, Drew; Covagnaro, Hank (August 7, 2019). «1979 'Orange Socks' cold case victim identified as Debra Jackson of Abilene». KVUE. ABC. https://www.kvue.com/article/news/crime/1979-orange-socks-cold-case-victim-identified-as-debra-jackson-of-abilene/269-376d1bed-b35a-49ab-b3cf-12c73358cb8a. Ανακτήθηκε στις August 8, 2019. 
  21. Garner, Erica (September 3, 2019). «Police looking for info on cold case murder victim with ties to Abilene». KTAB - BigCountryHomepage.com. https://www.bigcountryhomepage.com/news/abilene-news/police-looking-for-info-on-cold-case-murder-victim-with-ties-to-abilene/. Ανακτήθηκε στις September 3, 2019.