Ωτοστόπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ωτοστόπ στο Λουξεμβούργο, το 1977.

Το ωτοστόπ είναι τρόπος μετακίνησης που πραγματοποιείται ζητώντας από ανθρώπους, συνήθως άγνωστους, μεταφορά με το μεταφορικό τους μέσο, συνηθέστερα αυτοκίνητο. Η εξυπηρέτηση είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα, δωρεάν. Για να δείξει κάποιος ότι χρειάζεται μεταφορά, στέκεται στην άκρη του δρόμου και κάνει σήμα με το χέρι ή/και χρησιμοποιεί γραπτό σήμα (πινακίδα με τον προορισμό του). Το σήμα με το χέρι ποικίλλει ανά τον κόσμο. Στις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές περιοχές της Ευρώπης, συνήθως κάποιος εκτείνει το χέρι με την παλάμη κλειστή και δείχνει με τον αντίχειρα προς τα πάνω. Ωστόσο σε άλλα μέρη του κόσμου χρησιμοποιείται ο δείκτης. Στις χώρες της Αφρικής, το χέρι παραμένει ανοικτό με την παλάμη προς τα επάνω.

Από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, το ωτοστόπ έγινε δημοφιλές -και παραμένει μέχρι σήμερα- ως ένας φτηνός τρόπος περιήγησης και ταξιδιού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hitchhiking της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).