Διαπροσωπικές σχέσεις
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Η έννοια της διαπροσωπικής σχέσης αφορά κοινωνικές συνδέσεις, δεσμούς ή συνεργασίες, μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων. Οι διαπροσωπικές σχέσεις, αναφορικά με μερικές μόνο από τις διαστάσεις τους, ποικίλλουν και διαφοροποιούνται ως προς τον βαθμό οικειότητας ή αυτοαποκάλυψής τους, αλλά και σχετικά με τη διάρκεια τους, την αμοιβαιότητα και το πόσο ισχυρές είναι.
Το περιεχόμενο των διαπροσωπικών σχέσεων είναι δυνατόν να αφορά οικογενειακές ή συγγενικές σχέσεις, τη φιλία ή τον γάμο, σχέσεις που προκύπτουν στα πλαίσια της εργασίας ή ενός συλλόγου (οργάνωση ανθρώπων που εξυπηρετεί κοινούς στόχους, π.χ. φιλανθρωπικούς) γειτονικές σχέσεις και σχέσεις που αναπτύσσονται σε χώρους λατρείας . Αυτές μπορεί να ρυθμίζονται με βάση τον νόμο, τα έθιμα, ή ορισμένη αμοιβαία συμφωνία, και τελικά διαμορφώνουν τους ρόλους των ατόμων που απαρτίζουν τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.
Αυτός ο συσχετισμός μπορεί να βασίζεται σε συμπεράσματα (συλλογιστικά βήματα που οδηγούν σε λογικές συνέπειες, μπορεί επίσης να εδράζεται στην αγάπη, την αλληλεγγύη, την υποστήριξη, αλλά και σε επιχειρηματικές αλληλεπιδράσεις ή σε κάποιο άλλο είδος κοινωνικής σύνδεσης ή δέσμευσης. Οι διαπροσωπικές σχέσεις ευδοκιμούν στα πλαίσια ενός δίκαιου και αμοιβαίου συμβιβασμού (όπου κάθε ένα από τα μέρη που απαρτίζουν τη σχέση παραιτείται αμοιβαία από κάποιες απαιτήσεις προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση), και σχηματίζονται υπό την επίδραση κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων επιρροών.
Η μελέτη των διαπροσωπικών σχέσεων επιτυγχάνεται με την αρωγή διάφορων κλάδων που ανήκουν στις κοινωνικές επιστήμες, και περιλαμβάνουν τομείς όπως η επικοινωνία (μελέτη της ανθρώπινης επικοινωνίας και συμπεριφοράς), η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, η κοινωνική εργασία, η κοινωνιολογία και τα μαθηματικά.
Η επιστημονική μελέτη των σχέσεων εξελίχθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και μετά από τη δημοσίευση σχετικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Έλεν Μπέρσαϊντ και την Ιλέιν Χάρφιλντ, αναφέρεται ως η «επιστήμη των σχέσεων».[1] Αυτό το πεδίο μελέτης προσδιορίζεται από ανεπίσημα στοιχεία ή στοιχεία που προκύπτουν από διαπιστώσεις μη ειδικών, οι οποίοι βασίζουν συμπεράσματα σε δεδομένα και σε αντικειμενική ανάλυση.
Τύποι διαπροσωπικών σχέσεων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Στενές προσωπικές σχέσεις: ερωτικές, πλατωνικές, σχέσεις ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του ατόμου (παιδική, εφηβική ηλικία, ενήλικη ζωή), σχέσεις που διαμορφώνονται από την επίδραση των «σημαντικών άλλων», συζυγικές σχέσεις.
- Οικογενειακές σχέσεις: μεταξύ γονέων και παιδιών, μεταξύ αδελφών
- Άλλες διαπροσωπικές σχέσεις: φιλικές ή εχθρικές, σχέσεις γειτονίας, εργασιακές σχέσεις, σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου κ.ά.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Berscheid, E. (1999). «The greening of relationship science.». The American psychologist. doi:. https://www.semanticscholar.org/paper/The-greening-of-relationship-science.-Berscheid/031c6e7526133ee6137b3472c50d7f644401c5b1.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το Interpersonal relationship από την/το Wikipedia, διανεμόμενο κατά την CC-BY-SA 3.0 |