Συγγένεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η συγγένεια είναι η πιο βασική αρχή για την τοποθέτηση ατόμων σε κοινωνικές ομάδες, ρόλους και κατηγορίες. Το βασικό είδος συγγένειας είναι να ανήκεις στην ίδια οικογένεια εκ γενετής. Η συγγένεια καθορίζει πώς είμαστε συγγενείς με την οικογένειά μας ή ο ένας τον άλλον, μέσω της βιολογίας και της ιστορίας μας. Η συγγένεια μπορεί να είναι ένα πολύπλοκο σύστημα κοινωνικών ομάδων. Είναι ένα παγκόσμιο σύστημα, καθώς ο καθένας έχει μια οικογένεια. Ορισμένες κοινωνίες μικρής και μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιούν συγγένεια όχι μόνο για την ανθρώπινη αναπαραγωγή αλλά και για τις οικονομικές συναλλαγές, το πολιτικό σύστημα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ανθρωπολόγος Lewis H. Morgan εφηύρε μελέτες συγγένειας. Στις δεκαετίες του 1850 και του 1860 παρακολούθησε τους Iroquois, μια ομάδα ιθαγενών Αμερικανών στις Βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδιαφερόταν κυρίως για το τι κρατούσε τις κοινωνίες ενωμένες. Ήταν ο πρώτος που δήλωσε τους διαφορετικούς τύπους συστημάτων συγγένειας που υπάρχουν, στο βιβλίο του, που ονομάζεται «Συστήματα Συναναστροφής και Συγγένειας της Ανθρώπινης Οικογένειας».

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συγγένειας.

Συγγένεια εξ αίματος σημαίνει να σχετίζεσαι με τον άλλον με το αίμα. Οι νόμοι σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν το μέγεθος της συγγένειας μεταξύ δύο ανθρώπων. Για παράδειγμα, αποφασίζεται μέσω της συγγένειας ποιος επιτρέπεται να παντρευτεί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αποφασιστεί ποιος μπορεί να λάβει περιουσία μετά το θάνατο εάν δεν υπάρχει διαθήκη. Πολλές θρησκείες χρησιμοποιούν επίσης το μέγεθος της συγγένειας για να καθορίσουν αποδεκτές πράξεις.

Συγγένεια εξ αγχιστείας σημαίνει να σχετίζεσαι με κάποιον άλλον με κοινωνικές διαδικασίες, όπως ο γάμος ή η υιοθεσία. Υπάρχουν επίσης νομικοί και θρησκευτικοί ορισμοί για την αποδοχή αυτού του είδους συγγένειας.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο είδη προγόνων που εμπλέκονται στη συγγένεια.

  • Πατρογραμμικές είναι οι σχέσεις που προέρχονται από την γραμμή αίματος του πατέρα.
  • Μητρογραμμικές είναι οι σχέσεις που προέρχονται από την γραμμή αίματος της μητέρας.

Παραδείγματα συγγένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hendry, Joy (1999). Hendry, Joy, επιμ. An Introduction to Social Anthropology: Other People’s Worlds. London: Macmillan Education UK. σελίδες 181–206. ISBN 978-1-349-27281-5.