Δημοτικό ομόλογο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημοτικό ομόλογο είχε εκδοθεί το 1929 από την πόλη της Κρακοβία (Πολωνία)

Το δημοτικό ομόλογο (αγγλικά: municipal bond) εκδίδεται από δήμο,νομαρχία, ή άλλη τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι γενικά καλής ποιότητας και ρευστότητας. Ανεπτυγμένη αγορά τέτοιων ομολόγων υπάρχει κυρίως στις ΗΠΑ. Τα δημοτικά ομόλογα παρέχονται για να εισπράξουν χρήματα για διάφορα δημοτικά έργα. Ο δήμος ή ο νομάρχης έχει το δικαίωμα να τυπώσει ομόλογα για διάφορα έργα. Για παράδειγμα η δημαρχία της Μυτιλήνης μπορεί να παράγει δημοτικά ομόλογα για να τελειώσουν ένα λιμάνι. Εκδίδονται ομόλογα για ένα πρόγραμμα αξίας 100 εκατομμύρια ευρώ και προσφέρουν στους επενδυτές πέντε τοις εκατό ετήσιο τόκο.

Δηλαδή επιβαρύνεται λιγότερο το κράτος για διάφορα δημόσια έργα. Ο δήμος μπορεί να εκδώσει δημοτικά ομόλογα να πληρώσει δημοτική αστυνομία), να κτίσει κρατικά κτίρια που ανήκουν στον δήμο και μέχρι να κατασκευαστούν σχολεία. Τα δημοτικά ομόλογα χρηματοδοτούν γέφυρες, αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, δρόμους και αυτοκινητόδρομους, νοσοκομεία, δημόσια συστήματα στέγασης, αποχέτευσης και ύδρευσης, εταιρείες ενέργειας, καθώς και διάφορα δημόσια έργα κλπ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά δημοτικό χρέος ήρθε πριν από εταιρικό χρέος αρκετούς αιώνες:[ασαφές] την πρώιμη Αναγέννηση ιταλικές Νομαρχίες και δήμοι δανείστηκαν χρήματα από τις μεγάλες τραπεζικές οικογένειες. Ο δανεισμός από αμερικανικές πόλεις χρονολογείται από τον δέκατο έβδομο αιώνα. Αρχεία των ΗΠΑ υποδηλώνουν τη χρήση δημοτικών ομόλογων γύρω στις αρχές του 1800. Επισήμως η πρώτη καταγραφή δημοτικών ομολόγων, εκδόθηκε από το Δήμο της Νέας Υόρκης για ένα κανάλι το 1812. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, πολλές πόλεις στις ΗΠΑ ήταν χρεωμένες. Περίπου από 1843 πόλεις είχαν περίπου 25 εκατ. δολάρια ανεξόφλητο χρέος.

Στις δεκαετίες που ακολουθούν ταχεία ανάπτυξη των αστικών αποδειχθεί αντίστοιχα εκρηκτική αύξηση στο δημοτικό χρέους{ασαφές}. Το χρέος είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση στις αστικές βελτιώσεις και στο αυξανόμενο σύστημα της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.

Χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, σημαντικό τοπικό χρέος εκδόθηκε για να κτιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι σιδηρόδρομοι ανήκαν σε ιδιωτικές εταιρείες και τα ομόλογα ήταν παρόμοια με τα βιομηχανικά ομόλογα των εσόδων του σήμερα. Το κόστος κατασκευής το 1873 για έναν διηπειρωτικό σιδηρόδρομο , του βορείου Ειρηνικού έκλεισε την πρόσβαση σε νέα κεφάλαια. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας που ανήκε στον ίδιο επενδυτή της Βόρεια Pacific, κατέρρευσε. Οι μικρότερες επιχειρήσεις ακολούθησαν καθώς και η χρηματιστηριακή αγορά. Ο πανικός το 1873 και η χρόνια κατάθλιψη που ακολούθησαν έθεσαν μια απότομη, αλλά προσωρινή διακοπή στην ταχεία ανάπτυξη των αστικών χρεών.

Απαντώντας σε ευρεία προεπιλογές που συγκλόνισαν την δημοτική αγορά ομολόγων της ημέρας[ασαφές], νέα νομοθεσία περιόρισε σε σχέση με την έκδοση των τοπικών χρέους. Αρκετά κράτη έγραψαν αυτούς τους περιορισμούς στο σύνταγμά τους. Ομόλογα σιδηρόδρομο και η νομιμότητά τους αμφισβητείται. Αυτό οδήγησε την αγορά σε επίπεδο ζήτησης ότι η γνώμη επιτροπή συμβούλου ομολόγων συνοδεύουν κάθε νέα έκδοση.

Η οικονομία ΗΠΑ άρχισε να κινείται μπροστά για μια ακόμη φορά, δημοτικό χρέος επανέλαβε τη δυναμική της, η οποία διατήρησε και στο πρόωρο μέρος του εικοστού αιώνα.[ασαφές] Η μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930 σταμάτησε την ανάπτυξή της, αν και προεπιλογές δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο το 1870.[ασαφές] Το ποσό της δημοτικής ανεξόφλητο χρέος στη συνέχεια μειώθηκε κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου[ασαφές]. Δεδομένου ότι οι πόροι που διατίθενται για τον στρατό. Μετά τον πόλεμο, δημοτικό χρέος ξέσπασε σε μια νέα περίοδο ταχείας για μια διαρκώς αυξανόμενη ποικιλία των χρήσεων.

Λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το πολιτειακό και τοπικό χρέος ήταν $ 145 ανά κάτοικο. Έως το 1998, σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ, το δημόσιο χρέος ήταν 1.791 δολάρια κατά κεφαλήν. Τοπικές κατά κεφαλήν χρέος το 1996, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Απογραφής Διαθέσιμο, ήταν 2704. Ομοσπονδιακή χρέος ήταν 20.374 δολάρια κατά κεφαλήν στο τέλος του 1998.

Εκτός από τις 50 πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις τους (συμπεριλαμβανομένων των πόλεων, επαρχιών, χωριά και σχολικές περιοχές), η Περιφέρεια της Κολούμπια των ΗΠΑ (Αμερικανική Σαμόα, την Κοινοπολιτεία του Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ, το Βόρειες Μαριάνες, και η Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι) . Μια άλλη σημαντική κατηγορία των δημοτικών ομολόγων περιλαμβάνει ειδικές αρχές και ειδικές περιοχές, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε αριθμό τα τελευταία χρόνια.[ασαφές]

Δύο εξέχοντες αρχές ήταν η λιμενική υπηρεσία της Νέας Υόρκης, η οποία συστάθηκε το 1921 και μετονομάστηκε σε Port Authority της Νέας Υόρκης και του New Jersey το 1972, και η Triborough Γέφυρα Αρχή (Γέφυρα Triborough και Αρχή σήραγγας), η οποία συστάθηκε το 1933. Του χρέους αυτών των δύο αρχών απαλλάσσεται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς φόρους κυβερνήσεις.[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Temal, Judy Wesalo (2001). The Fundamentals of Municipal Bonds: The Bond Market Association. John Wiley and Sons, Inc. σελ. 49. ISBN 0-471-39365-7.