Δημοτικό Σχολείο Ελένειον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Δημοτικό Σχολείο "ΕΛΕΝΕΙΟΝ" βρίσκεται στην Λευκωσία της Κύπρου. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σχολεία της πόλης αφού χτίστηκε και λειτούργησε το 1925. Βρίσκεται στα όρια της παλιάς Λευκωσίας, ακριβώς έξω από τα ενετικά τείχη, απέναντι από την τάφρο "Ντα Βίλα"

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστική Σχολή Αγίου Σάββα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά το σχολείο είχε πρωτολειτουργήσει περίπου το 1867 με την ονομασία «Σχολή Αγίου Σάββα», επειδή στεγαζόταν στην αυλή της ομώνυμης εκκλησίας στην εντός των τειχών Λευκωσία και πρόκειται για ένα απ’ τα πρώτα σχολεία παγκύπρια στο οποίο επιτράπηκε η λειτουργία απ’ τους Οθωμανούς κατακτητές. Την περίοδο εκείνη το σχολείο συντηρείτο από τις εισφορές τόσο των εύπορων Ελλήνων της εποχής όσο και της Ορθόδοξης εκκλησίας του νησιού.

Αστική Τρυπιώτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την σχολική περίοδο 1911-12 το σχολείο μετονομάστηκε σε «Αστική Τρυπιώτου», και την επόμενη διετία μεταφέρθηκε σε διώροφο κτίριο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σάββα και λειτούργησε πλέον ως αρρεναγωγείο. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22, όταν στην Κύπρο θα βρουν καταφύγιο πολλοί Mικρασιάτες πρόσφυγες και στο σχολείο θα φοιτήσουν 150 περίπου παιδιά μικρασιατών.

Ελένειον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1925, ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, μεγαλέμπορας της πόλης της Λευκωσίας, θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης του κόρης Ελένης, που πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην Ελβετία σε ηλικία 22 χρονών, αποφασίζει να κτίσει με δικά του χρήματα ένα σχολείο με την επωνυμία «Ελένειον». Φιλοδοξία του, το κτίριο να ήταν το καλύτερο σχολικό κτίριο της Κύπρου. Λόγω του ότι οι οικονομικές δαπάνες για ένα τέτοιο έργο ήταν τεράστιες, το έργο του Κωνσταντίνου Λοϊζίδη ανέλαβε να ολοκληρώσει η Σχολική Επιτροπή Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας. Έτσι, το 1926 λειτουργεί το σχολείο αρχικά με την ονομασία «Α΄ Αστική Λευκωσίας» για να μετονομαστεί λίγους μήνες αργότερα σε «Ελένειον».

Πρώτος διευθυντής του σχολείου ήταν ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ο οποίος το υπηρέτησε για 22 συνεχόμενα χρόνια, το «ΕΛΕΝΕΙΟΝ» καθιερώθηκε στις συνειδήσεις των Λευκωσιατών ως ένας πνευματικός πυρήνας, ένα σχολείο με τεράστια αίγλη από τις τάξεις του οποίου θα αποφοιτήσουν τα επόμενα χρόνια σημαντικές προσωπικότητες του τόπου. Μεταξύ άλλων, αποφοίτησαν από το σχολείο δύο πρώην πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γλαύκος Κληρίδης, ο αγωνιστής του 1940 Ρόδιων Γεωργιάδης, ο γιατρός και λογοτέχνης Κύπρος Χρυσάνθης, ο ηρωομάρτυρας της Αγχόνης κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, Ιάκωβος Πατάτσος, ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης καθώς και ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-42, το σχολείο θα φιλοξενήσει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αντωνίου, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ως μεικτό, πράγμα που θα διαρκέσει για ένα μόλις χρόνο αφού έπειτα θα επαναλειτουργήσει αποκλειστικά ως αρρεναγωγείο. Το 1963-64 κτίζονται στην αυλή του αρχικού κτιρίου, τα κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα τα εργαστήρια και το νηπιαγωγείο, ενώ τον Σεπτέμβρη του 1964 το σχολείο θα μετατραπεί εν τέλει οριστικά σε μεικτό.

Κατά τη διάρκεια της τούρκικης εισβολής το 1974, το Ελένειον λόγω και της κεντρικής θέσης του θα μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων του Γ.Ε.Ε.Φ. Το 1974 -75 οι μαθητές του Ελενείου θα αυξηθούν δραματικά αφού εδώ θα φοιτήσουν, μετά την τουρκική εισβολή, αρκετά παιδιά προσφύγων.

Εκκλησάκι Αγίου Τριφυλλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 1992 εγκαινιάστηκε στην αυλή του σχολείου ο προσκυνηματικός ναός του Αγίου Τριφυλλίου, ο μοναδικός σε όλη την Κύπρο που είναι αφιερωμένος στον πρώτο Επίσκοπο της Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό και λιτό παρεκκλήσι, με τριγωνική ξύλινη στέγη, και που η όλη του διακόσμηση αποτελείται από μία εικόνα του Αγίου Τριφυλλίου σε τρίποδα, ένα μανουάλι, ένα καντήλι μπροστά από το ξύλινο τέμπλο και ένα μικρό ερμάρι.

Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές αλλαγές στην λειτουργία του Σχολείου. Από το σχολικό έτος 2013 – 2014 το «Ελένειον» λειτουργεί και ως Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο προσφέροντας σίτιση, βοήθεια στην κατ’ οίκον εργασία, μαθήματα Αγγλικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τέχνης, Μουσική, Θέατρο, Αθλοπαιδιές κατά τις απογευματινές ώρες. Η σίτιση προσφέρεται στα πλαίσια του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω»[1] του ιδρύματος «Σοφία για τα παιδιά».

Δημόσιο Νηπιαγωγείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα από την σχολική χρονιά 2013-2014 λειτούργησε και το δημόσιο νηπιαγωγείο "Ελένειον" το οποίο συστεγάζεται μαζί με το Δημοτικό στις ήδη υπάρχουσες υποδομές του σχολείου.

Σημαντικοί απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]