Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης
Ταρλάς
ΙδιοκτήτηςΔήμος Μυτιλήνης
ΔιαχειριστήςΔήμος Μυτιλήνης
Είδοςστάδιο
Χωρητικότητα3.300 [1] θεατές
ΕπιφάνειαΧορτάρι
Κατασκευή
Ανακαίνισηδεκ. 1960, 2014
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΜυτιλήνη
Δήμος Μυτιλήνης
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Αιολικός (1975-σήμερα)
Καλλονή (2011-2017)

Το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης είναι γήπεδο πολλαπλών χρήσεων στη Μυτιλήνη. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες και ενίοτε για διοργανώσεις στίβου. Είναι η έδρα του Αιολικού. Το γήπεδο έχει πλέον χωρητικότητα 3.300 ατόμων, μετά το πέρας των εργασιών ανακατασκευής και επέκτασης από τους 2.850. Το στάδιο είναι επίσης γνωστό ως Ταρλάς, από την παλαιότερη ονομασία της περιοχής όπου βρίσκεται. Η λέξη προέρχεται από τα τούρκικα και σημαίνει χωράφι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν το στάδιο πάρει τη σημερινή του μορφή, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, προϋπήρχε στην περιοχή οικόπεδο κατάλληλο για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα λάμβαναν χώρα ποδοσφαιρικοί αγώνες αλλά και άλλες αθλητικές και όχι μόνο εκδηλώσεις, όπως οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες. Ο χώρος έπαψε να χρησιμοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1900 εξαιτίας της διάλυσης των αθλητικών συλλόγων που επέβαλαν οι οθωμανικές αρχές, αλλά και αργότερα της διακοπής των αθλητικών δραστηριοτήτων στα επόμενα χρόνια, όταν και η χώρα βρισκόταν διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία).

Όταν το 1923 ιδρύθηκε ο Παλλεσβιακός, τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου επανέφεραν το γήπεδο σε τέτοια κατάσταση, ώστε να καταστεί ξανά κατάλληλο προς χρήση. Παρότι στη δεκαετία του 1930 υπήρξε η αναγκαιότητα για την κατασκευή γηπέδου με την ευκαιρία και της "Χρυσής Εποχής" του λεσβιακού αθλητισμού και μάλιστα είχαν εκταμιευθεί κάποια χρήματα για αυτό το σκοπό, εν τούτοις το έργο δεν προχώρησε ποτέ [εκκρεμεί παραπομπή].

Αργότερα έγιναν εκτεταμένες επεμβάσεις στο χώρο, μέχρι να πάρει ο Ταρλάς τη σημερινή του μορφή. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τοποθετήθηκε στο γήπεδο χλοοτάπητας. Το 2001 μετά από παρέμβαση του τότε πρόεδρου του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ κυρίου Μιχάλη Δεμερτζή τοποθετήθηκαν προβολείς και επιπλέον καθίσματα στο στάδιο, ώστε να παίρνει πια μόνο καθήμενους (μέχρι τότε μόνο ένα μικρό τμήμα των κερκίδων είχε καθίσματα). Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 ο τότε πρόεδρος του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μιχάλης Δεμερτζής κατόπιν ενεργειών του με τον ΣΕΓΑΣ κατάφερε να διοργανωθούν στο στάδιο αυτό και δυο Διεθνή Μίτινγκ προς τιμήν του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Κεντέρη επίσης κατασκευάστηκαν και διαμορφώθηκαν διάφοροι βοηθητικοί χώροι κάτω από τις κερκίδες. Το 2005 αποφασίστηκε η κατασκευή οροφής στο στάδιο αλλά αυτό τοποθετήθηκε τελικά το 2014, στα πλαίσια της ριζικής ανακατασκευής του σταδίου.

Το 2013 η Α.Ε.Λ. Καλλονής έγινε η πρώτη ομάδα και η μοναδική μέχρι σήμερα από τη Λέσβο που ανέβηκε στη Super League, κάνοντας επιτακτική τη ριζική ανακατασκευή του σταδίου ώστε αυτό να πληροί τις προδιαγραφές της διοργανώτριας αρχής και να μπορεί η ομάδα να αγωνίζεται σε αυτό. Συγκεκριμένα επιβλήθηκε η τοποθέτηση στεγάστρου, η αύξηση της χωρητικότητας σε 4.000 θεατές το λιγότερο, καθώς και επιπρόσθετοι βοηθητικοί χώροι (αντιντόπινγκ κοντρόλ, φυσιοθεραπευτήριο κλπ.). Παρόλα αυτά, οι εργασίες άργησαν να ξεκινήσουν (28 Φεβρουαρίου 2014). Οι δεσμεύσεις των τοπικών και όχι μόνον αρχόντων ότι το στάδιο θα είναι έτοιμο στην ώρα του, δηλαδή τον Αύγουστο του 2013, και θα γινόταν μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν επαληθεύτηκαν ποτέ, αφού στην πορεία προέκυψαν πολλά ζητήματα, όπως:

  • ο Δήμος Λέσβου στον οποίο ανήκει το στάδιο αδυνατούσε να καλύψει το συνολικό κόστος εργασιών που απαιτούνταν
  • το ποσό που δεσμεύθηκε ότι θα δώσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν εκταμιεύθηκε έγκαιρα
  • τον Ιούνιο του 2013 η κυβέρνηση ανασχηματίστηκε, με συνέπεια πολιτικοί που είχαν εμπλακεί άμεσα στο έργο (Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Ιωαννίδης) να μετατεθούν σε άλλα υπουργεία ή να τεθούν εκτός αυτών.

Τελικά το Σεπτέμβριο υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε η τελευταία να αναλάβει την ανακατασκευή του γηπέδου. Στα τέλη του Οκτωβρίου εκταμιεύτηκαν τα χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η Περιφέρεια στα πλαίσια του κατεπείγοντος του έργου προχώρησε σε μειοδοτικό διαγωνισμό μεταξύ 6 εταιριών. Οι ενστάσεις ωστόσο που κατατέθηκαν από άλλους μηχανικούς ή ενώσεις με το αιτιολογικό ότι το έργο δεν κατεπείγει καθυστέρησαν τη διαδικασία για αρκετό καιρό ακόμα. Τελικά, στα τέλη του 2013 αναδείχθηκε η εργολήπτρια εταιρία (ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ) και απέμενε μόνο η έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου προκειμένου να ξεκινήσουν τα πολυπόθητα έργα. Όμως αυτό αρνήθηκε αρχικά, λαμβάνοντας υπόψιν ενστάσεις και καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το έργο δεν κατεπείγει. Τελικά, η Περιφέρεια έκανε αίτηση ανάκλησης που έγινε δεκτή στα τέλη του Ιανουαρίου του 2014 και έτσι τα έργα ξεκίνησαν το αμέσως επόμενο διάστημα και επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου. Εξαιτίας των καθυστερήσεων η Α.Ε.Λ. Καλλονής αναγκάστηκε να αγωνιστεί σε όλο το πρωτάθλημα μακριά από την έδρα της (ΟΑΚΑ, Κλ. Βικελίδης, Νέα Σμύρνη τα στάδια που χρησιμοποίησε ως έδρα).

Ο πρώτος αγώνας της Καλλονής στο στάδιο στα πλαίσια της Superleague δόθηκε στις 30 Αυγούστου 2014, την 2η αγωνιστική, με την Καλλονή να επικρατεί του Εργοτέλη με 2-0.[2]

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στάδιο διαθέτει πέντε πύλες και κουλουάρ στίβου. Οι κερκίδες χωρίζονται σε 4 τμήματα και υπάρχουν 100 θέσεις για σημαντικά πρόσωπα.

Άλλα γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συχνά γίνονται συναυλίες στο στάδιο. Διάσημοι τραγουδιστές όπως η Άννα Βίσση, ο Σάκης Ρουβάς, ο Αντώνης Ρέμος και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχουν τραγουδήσει στο στάδιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΑΕΛ Καλλονής • Έδρα Αρχειοθετήθηκε 2015-02-18 στο Wayback Machine., Super League Ελλάδα
  2. «Καλλονή... όνομα και πράγμα, «λύγισε» τον Εργοτέλη». in.gr. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. 30 Αυγούστου 2014. http://sports.in.gr/football/superleague/article/?aid=1231343754. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]