Δημοσθένης Χατζηπαύλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημοσθένης Χατζηπαύλου
3ος Δήμαρχος Λεμεσού
Περίοδος
1887 – 1896
ΠροκάτοχοςΙωάννης Καραγεωργιάδης
ΔιάδοχοςΙωάννης Καραγεωργιάδης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1845
Flag of Cyprus.svg Λεμεσός
Θάνατος1915
ΣύζυγοςΕλένη Μιχαήλ Λοϊζίδου
Παιδιά2 υιοι και 5 κόρες
ΕπάγγελμαΈμπορος
Ναυτιλιακός Πράκτορας

Ο Δημοσθένης Χατζηπαύλου ήταν Ελληνοκύπριος έμπορος και οινοπαραγωγός, ο τρίτος κατά σειρά Δήμαρχος Λεμεσού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Ήταν γιος του Χριστοδουλή Χατζηπαυλή από τη Συλίκου, που ίδρυσε τον αρχαιότερο εμπορικό οίκο εμπορίας κρασιού στη Λεμεσό και της Εσθήρος το γένος Δημητρίου Κακαθύμη της μεγάλης και αριστοκρατικής οικογενείας της Λεμεσού της εποχής. Από νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο επιδοθείς στο εμπόριο. Επανέκαμψε μετά στη γενέτειρα του, όπου με τον αδελφό του Δημήτρη Χατζηπαύλου ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο κρασιών και οινοπνευμάτων. Διετέλεσε Δημοτικός σύμβουλος (1878-1884, 1886-1887, 1908-1911), μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου (1883-1886), έφορος και πρόεδρος Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού. Παντρεύτηκε την Ελένη Μιχαήλ Λοϊζίδου. Απέκτησαν επτά παιδιά, δυο αγόρια και πέντε κορίτσια.

Δήμαρχος Λεμεσού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1887 έως το 1896 διετέλεσε δήμαρχος Λεμεσού. Ο τρίτος κατά σειρά Δήμαρχος Λεμεσού διαδέχθηκε τον Ιωάννη Καραγεωργιάδη μετά την πρώτη του θητεία (1885-1887) για να τον διαδεχθεί και πάλιν στη συνέχεια ο Ιωάννης Καραγεωργιάδης στην δεύτερη του θητεία ως τέταρτος στη σειρά Δήμαρχος Λεμεσού.

Η κυριότερη δράση της δημαρχίας του επικεντρώθηκε στις επιδιορθώσεις των άθλιων δρόμων της πόλης, στις επιδιορθώσεις του προ χώματος της Βαθειάς, στην σύνταξη κανονισμών για ανέγερση οικοδομών με τους οποίους αρχίζει και μία αρκετά καλή ρυμοτομία της πόλης. Προχώρησε επίσης στην ανόρυξη φρεάτων για την βελτίωση και επαύξηση του νερού της υδατοπρομήθειας της πόλης τοποθετώντας συγχρόνως και καταλλήλους σωλήνες στις κυριότερες οδικές αρτηρίες.

Αξιοσημείωτα είναι ακόμα επί δημαρχίας του και τα αντιπλημμυρικά έργα του ποταμού Γαρύλλη και η δενδροφύτευση των προχωμάτων του. Η μεγάλη πλημμύρα που έγινε στη Λεμεσό το 1894 δημιούργησε πολλά και σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στους δημότες του, γι αυτό και δημιούργησε και προέδρευσε ειδικής επιτροπής προς λήψη αποτελεσματικών μέτρων για ανακούφιση των πολλών παθόντων με εράνους και εισφορές. Μια άλλη επιτροπή που δημιούργησε επίσης και προέδρευε είχε την μέριμνα της ανοικοδόμησης του καλλιμάρμαρου, «περικαλλούς» (όπως τον αποκάλεσαν) καθεδρικού ναού της Αγίας Νάπας Λεμεσού.

Επί δημαρχίας του πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό γεγονός, σταθμός στην ιστορία της πόλης και από τα σημαντικότερα στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού: διοργανώθηκαν οι Α΄ Παγκύπριοι Αγώνες Στίβου, τον Φεβρουάριο του 1896, στην χωράφα του Χρυσοστομίδη, εκεί που αργότερα δημιουργήθηκε ο Δημόσιος Κήπος, από τον νεοσύστατο τότε ΓΣΟ (ιδρύθηκε τέσσερα χρόνια πριν, το 1892). Στους αγώνες αυτούς προκρίθηκε ο Αναστάσιος Ανδρέου του ΓΣΟ για να συμμετάσχει στους Α΄ Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας την ίδια χρονιά με τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοσθένης Χατζηπαύλου
Προκάτοχος:
Ιωάννης Καραγεωργιάδης
Δήμαρχος Λεμεσού
1878 - 1885
Διάδοχος:
Ιωάννης Καραγεωργιάδης