Δημοκρατική Ένωση της Καταλονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατική Ένωση της Καταλονίας
Unió Democràtica de Catalunya
Ίδρυση7 Νοεμβρίου 1931
Διάλυση24 Μαρτίου 2017
ΈδραC/Nàpols, 35-39, Βαρκελώνη
ΙδεολογίαΚαταλανισμός
Χριστιανοδημοκρατία[1]
Φιλοευρωπαϊσμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Ιστότοπος
http://www.unio.cat/
Πολιτικό σύστημα Καταλονίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Πολιτικό σύστημα Ισπανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Δημοκρατική Ένωση της Καταλονίας (καταλανικά: Unió Democràtica de Catalunya) ήταν ένα χριστιανοδημοκρατικό[2] πολιτικό κόμμα της Καταλονίας. Το κόμμα συμμετείχε στον συνασπισμό Σύγκλιση και Ένωση μαζί με τη Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας μέχρι το 2015, οπότε και ο συνασπισμός διαλύθηκε. Επίσης, μέχρι τη διάλυση του συνασπισμού, το κόμμα συμμετείχε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Καταλονίας. Αυτοπροσδιορίζεται ως καταλανικό εθνικιστικό και χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ενώ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ιστορικά ξεκίνησε το 1931 ως προϊόν του εκσυγχρονιστικού καθολικού καταλανισμού με κύρια θέση την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι ιδεολογικές του καταβολές εντοπίζονται στον Ζάουμε Μπαλμες, τον Ζοζέπ Τόρας ι Μπάζες και τον ποιητή Ζοάν Μαραγάλ. Λόγω της χριστιανικής του διάστασης ενσωμάτωσε μέλη του καταλανικού καρλισμού παρότι υποστήριξε την Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία κα την ανασυσταθείσα Ζενεραλιτάτ.[3] Αρχικός του ηγέτης ήταν ο Μανουέλ Καράσκο ι Φορμιγέρα που εκτελέστηκε από τους εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου στο Μπούργος. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο διατήρησε διάφορες παράνομες χριστιανικές καταλανιστικές εκδόσεις και ήρθε σε επαφή με την ιταλική και γαλλική χριστιανοδημοκρατία.[3]

Η επαναφορά της δημοκρατίας βρήκε το κόμμα να αποτυγχάνει να συνταχθεί με την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου του Αδόλφο Σουάρεθ και το οδήγησε στο συνασπισμό με τη Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας υπό το όνομα Σύγκλιση και Ένωση στην οποία ωστόσο τέθηκε σε μειονεκτική θέση έναντι της κυριαρχίας του προέδρου της Σύγκλισης, Ζόρδι Πουζόλ.[3] Ο συνασπισμός διασπάστηκε το 2015 με αφορμή την υποστήριξη της Σύγκλισης στην ανεξαρτησία της Καταλονίας από το 2010 κι έπειτα, με πολλά μέλη της Ένωσης όπως η Νούρια δε Ζισπέρτ και ο Ζοάν Ριγόλ να αποχωρούν από το κόμμα και να ιδρύουν το φιλικό προς την ανεξαρτησία κόμμα Δημοκράτες της Καταλονίας. Κύρια μορφή του κόμματος υπήρξε ο Ζοζέπ Αντόνι Ντουράν ι Λιέιδα, πρόεδρος του κόμματος από το 1990 μέχρι το 2016.

Το κόμμα διαλύθηκε στις 24 Μαρτίου 2017, με τον τελευταίο του γενικό γραμματέα Ραμόν Εσπαλαδέρ να επικαλείται τα χαμηλά ποσοστά και τις οικονομικές δυσκολίες του κόμματος ως λόγους για τη διάλυσή του.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Parties and Elections in Europe, "Spain", The database about parliamentary elections and political parties in Europe, by Wolfram Nordsieck». Parties & Elections. 19 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2013. 
  2. Jeff Haynes· Anja Hennig (3 Ιουλίου 2013). Religious Actors in the Public Sphere: Means, Objectives, and Effects. Routledge. σελίδες 18–. ISBN 978-1-136-66171-6. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Guibernau, Montserrat (2004), Catalan Nationalism, Francoism, transition and democracy. Routledge, Λονδίνο/Νέα Υόρκη.
  4. «Unió inicia el proceso de liquidación de partido» (στα Ισπανικά). El Mundo. 24 Μαρτίου 2017. 
  5. «Unió afronta su disolución tras 86 años de actividad política» (στα Ισπανικά). La Vanguardia. 24 Μαρτίου 2017.