Δημήτριος Καλούδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Καλούδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτριος Καλούδης (Ελληνικά)
Γέννηση27 Μαίου 1929
Αρίλλας Μαγουλάδων Κέρκυρας
Θάνατος8  Δεκεμβρίου 2016
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
δικηγόρος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Κέρκυρας)[2]

Ο Δημήτριος Καλούδης του Σπυρίδωνος και της Βαρβάρας (27 Μαΐου 1929 - 8 Δεκεμβρίου 2016) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Αρίλλα Εσπερίων Κέρκυρας. Οι γονείς του ήταν κτηματίες αγρότες με καταγωγή από την Κέρκυρα. Τελειώνοντας τη βασική και μέση παιδεία στην Κέρκυρα, μετέβη στην Αθήνα όπου και εργαζόμενος σε διάφορες δουλειές λόγω των οικονομικών δυσχερειών της εποχής, κατάφερε και τελείωσε την Νομική σχολή Αθηνών και στη συνέχεια το οικονομικό τμήμα της ίδιας σχολής. Παντρεύτηκε την Ειρήνη Κουτσούρη του Ιωάννου το 1964 με την οποία απέκτησε δύο γιούς τον Σπύρο και τον Γιάννη Καλούδη. Διορίστηκε Δικηγόρος στον Σύλλογο Αθηνών και προήχθη σε Δικηγόρο Αρείου Πάγου το 1969.

Το 1974 με την μεταπολίτευση στην Ελλάδα εκλέχθηκε βουλευτής Κερκύρας με τη Νέα Δημοκρατία και το ίδιο συνέβη και το 1977. Στη Βουλή των Ελλήνων υπήρξε εισηγητής δεκάδων νομοσχεδίων αλλά και πρώτος σε αριθμό ομιλιών από τους βουλευτές της Ν.Δ. τα πρώτα πέντε χρόνια της θητείας του. Το 1981 ήλθε 2ος σε σταυρούς προτίμησης και δεν προσέφυγε στο εκλογοδικείο για να ακυρώσει την εκλογή του πρώτου που εκλέχθηκε, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας ως προϊσταμένου του συντονιστικού Επιτελείου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως (θέση που επηρέαζε σε σταυρό προτίμησης τα σώματα ασφαλείας). Υπήρξε ένας εκ των λίγων πολιτικών που έφυγε φτωχότερος εξερχόμενος από την πολιτική ζωή του τόπου. Επέστρεψε στη δικηγορία που με συνέπεια υπηρέτησε μέχρι και την συνταξιοδότησή του το 1997 μετά από 45 χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Νομικών.

Διέμενε στον Αρίλλα της βορειοδυτικής Κέρκυρας, γράφοντας και δημοσιεύοντας άρθρα κατά βάση πολιτικού περιεχομένου σε διάφορες εφημερίδες, πνευματικά δραστήριος και στοχαζόμενος σε θέματα πολιτικής, φιλοσοφίας και πραγματικής ζωής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. e2cfb5ef-d066-41a9-96ec-4a335e1db60f. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  2. Βουλή των Ελλήνων. e2cfb5ef-d066-41a9-96ec-4a335e1db60f. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.