Δημήτριος Καθενιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτριος Καθενιώτης
KATHENIOTIS-1.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1882
Χαλκίδα
Θάνατος 1947
Αθήνα
Εθνικότητα Έλληνες
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
διπλωμάτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας (1933–1935)

Ο Δημήτριος Καθενιώτης , του Αναστασίου, (1882- 23 Φεβρουαρίου 1947) ήταν Έλληνας αντιστράτηγος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και το 1904 εξήλθε της Σχολής Ευελπίδων με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Συμμετείχε ως κινηματίας στο Στρατιωτικό Σύνδεσμο του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συμμετείχε επίσης στους Βαλκανικούς Πολέμους ως επιτελικός και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Γενικό Στρατηγείο αναλαμβάνοντας καθήκοντα συνδέσμου σε διάφορες αποστολές.
Σε μία από εκείνες τις αποστολές στη κρισιμότερη ίσως για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης του Ε. Βενιζέλου, έναντι του Ποντιακού Ζητήματος και τη τύχη του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν και η τοποθέτησή του με το βαθμό του συνταγματάρχη ως στρατιωτικού εκπροσώπου στον Πόντο, ακριβώς την εποχή των γενομένων διώξεων κατά του ελληνογενούς στοιχείου και της συνεχούς ανόδου του Κεμαλισμού.

Την εποχή εκείνη ο Δ. Καθενιώτης υπέβαλε έκθεση με λεπτομερή στοιχεία των γεγονότων και των καταστάσεων που συνέβαιναν καθώς και των προοπτικών που διαγράφονταν κατά τα οποία εξαγόταν το συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατη η ένωση του Πόντου με την Ελλάδα.
Έτσι με βάση τη λεγόμενη "έκθεση Καθενιώτη" ο Ε. Βενιζέλος απέρριψε το αίτημα των Ποντίων για αυτόνομο κράτος ή για ένωση ως καθαρή ουτοπία, προσανατολιζόμενος σε λύση της συνεργασίας του ποντιακού και αρμενικού στοιχείου σε ενιαίο αρμενικό κράτος. Η θέση αυτή του Βενιζέλου επέφερε όπως ήταν αναμενόμενο την έντονη αποδοκιμασία του από τους Ποντίους που όμως τον επόμενο χρόνο βρέθηκε μια συμβιβαστική κατεύθυνση επίλυσης με προτάσεις του Μητροπολίτη Χρύσανθου (μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών).

Αργότερα ο Δ. Καθενιώτης προήχθη σε υποστράτηγο και διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος στη ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, διοικητής της 11ης Μεραρχίας, Διοικητής της Σχολής Πολέμου (1926) και τέλος υπαρχηγός και αργότερα Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού (1933-35). Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου του 1947.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.10ος, σ.32
  • "Η γενοκτονία των Ποντίων" Ιστορικά (Ελευθεροτυπία) 2002 σ.27