Δημήτρης Ποτηρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτρης Ποτηρόπουλος

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος είναι Έλληνας αρχιτέκτονας, επικεφαλής και συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Ρήγα Ποτηρόπουλου και της Αλίκης Ποτηροπούλου, το γένος Παλάσκα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Technische Hochschule Darmstadt στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στην Έδρα Ελεύθερου Σχεδίου, ενώ τιμήθηκε με ειδικό έπαινο για την εργασία του «Οικιστική Πρόταση στο Ιστορικό Κέντρο του Reutlingen». Ειδικεύτηκε στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση-Ειδικά Θέματα Κτιριολογίας.

Εργάστηκε ως φοιτητής στην αρχή και στη συνέχεια ως συνεργάτης σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως στο γραφείο Κωνσταντίνου Καψαμπέλη, του καθηγητή του Helmut Striffler, στο γραφείο Αλέξανδρου Τομπάζη κ.α. Παράλληλα διατηρούσε δικό του γραφείο και συμμετείχε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Από το 1989 μέχρι σήμερα διατηρεί στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη σύζυγό του Λιάνα Νέλλα Ποτηροπούλου, το γραφείο «Potiropoulos+Partners», ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση. Από το 2019 συμμετέχει ως partner και ο γιος τους Ρήγας Ποτηρόπουλος. Παράλληλα το γραφείο διατηρεί εταιρεία και στο Λονδίνο.

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος έχει διακριθεί επανειλημμένα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων: α΄ βραβείο για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, γ΄ βραβείο για το κτιριακό συγκρότημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Μαρούσι, β΄ βραβείο για το Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με το Studio Daniel Libeskind, α΄ βραβείο για την επανάχρηση του διατηρητέου συγκροτήματος του Μεταξουργείου «Εκμετζόγλου» στο Βόλο, διάκριση για το Μουσείο Αιγύπτου στο Κάιρο, ενώ έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία, όπως τα: Architizer A+ Award, German Design Award, A Design Award, World Architecture Award, Big SEE Architecture Award, Iconic Award, έχει προταθεί για το βραβείο «Mies van der Rohe 2015 – Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική» κ.λπ.

Στο έργο του γραφείου περιλαμβάνονται πολλά γνωστά κτίρια και συγκροτήματα, όπως η κατοικία Αλ. Τρίχα στη Φιλοθέη, το κτιριακό συγκρότημα της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου ξενοδοχείου «Grande Albergo delle Rose» στη Ρόδο, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις της «Mercedes–Benz Hellas» στην Αττική Οδό, η Μαρίνα του Φλοίσβου, το Δημαρχείο και Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα, το νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Μαρούσι, το τουριστικό συγκρότημα «Evmareia Resort» στο Zagorje της Κροατίας, το PROJECT “X”– Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό, Συνεδριακό και Αθλητικό Κέντρο της ELPEN Α.Ε. στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων, κ.α.

Το 2009 εκδόθηκε η μονογραφία «Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες» (εκδόσεις Ποταμός), που περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα του γραφείου της περιόδου 1989-2009 και προλογίζεται από τους Daniel Libeskind και Δημήτρη Φιλιππίδη. Στην έκδοση «Αναγνώσεις της Νεοελληνικής Μεταπολεμικής Αρχιτεκτονικής» του Παναγιώτη Τσακόπουλου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), το έργο του γραφείου Potiropoulos+Partners επιλέχθηκε από τον συγγραφέα ως ένα από τα 18 πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής παραγωγής στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος του «Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής». Διαλέξεις και άρθρα του αναφέρονται σε έργα ή μελέτες του γραφείου και σε ζητήματα αρχιτεκτονικής θεωρίας. Έργα του έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή τύπο, ενώ έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως: «Α΄ Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων», Αθήνα, 1996 – «Β΄ Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων», Αθήνα, 1998 – «Τοπία του Μοντέρνου. Η Ελληνική Αρχιτεκτονική στις Δεκαετίες 1960 και 1990», Ρότερνταμ, 1999 – «Έκθεση Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής», Βελιγράδι, 2000 – «Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου», Πάτρα, 2000/2003/2006 – «Το Σχήμα του Τόπου. 40 Χρόνια Αρχιτεκτονικά Θέματα», Αθήνα, 2008 κ.ά.

Αναφορές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Potiropoulos+Partners

KTIRIO | Potiropoulos+Partners

ARCHITIZER | Potiropoulos+Partners

ARCHETYPE | Potiropoulos+Partners

Athens Voice | Athens' "next day" architecture

Lifo | 30 years Potiropoulos+Partners

Andro | Potiropoulos+Partners

Architect | The Helix

Grad Review | Beachfront Villa

e-Travel News | Active Materiality

Huffington Post | New, emblematic buildings are being built in Attica, Greece

Architect | International award for the Football Stadium of PAE Larissa Complex

KTIRIO | Retail & office building in Athens, Greece

Marie Claire | International Interior Design Award for "Shedia Home"

Kataskeves Ktirion | Hotel and luxury villas tourist complex in Croatia