Δεύτερη Γαλλοκρατία στα Επτάνησα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Liston, χτίστηκε το 1807 όταν τα επτάνησα ήταν μέρος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από τη Rue de Rivoli στο Παρίσι.

Η δεύτερη γαλλοκρατία στα Επτάνησα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1807, όταν η Επτάνησος Πολιτεία (ρωσικό προτεκτοράτο το οποίο καταλάμβανε την περιοχή των Επτανήσων) προσαρτήθηκε από την Πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Τίλσιτ. Οι Γάλλοι προσάρτησαν την πολιτεία, ωστόσο διατήρησαν τις περισσότερες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών. Το 1809-10 οι Βρετανοί κατέλαβαν τα νότια Επτάνησα, αφήνοντας μόνο την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάργα σε γαλλικά χέρια. Οι Βρετανοί επέβαλαν ναυτικό αποκλεισμό στα υπόλοιπα νησιά, τα οποία λόγω του αποκλεισμού άρχισαν να υποφέρουν από λιμό. Τέλος, οι Βρετανοί κατέλαβαν τους Παξούς στα τέλη του 1813 και τη Πάργα τον Μάρτιο του 1814. Μετά την Παραίτηση του Ναπολέοντα, ο Γάλλος γενικός κυβερνήτης των Ιονίων Νήσων, Φρανσουά-Χαβιέ Ντονσελό, συνθηκολόγησε και η γαλλική φρουρά εκκενώθηκε. Το 1815 ιδρύθηκε το βρετανικό προτεκτοράτο των Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων.

Το Liston, με τοξωτές βεράντες και μοντέρνα καφέ, χτίστηκε το 1807, Ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από τη Rue de Rivoli, Παρίσι, όταν τα επτάνησα ήταν μέρος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής από τη Ναπολέοντα περίοδο.