Δεν Είμαστε Άγγελοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δεν Είμαστε Άγγελοι
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Κερτίζ[1][2]
ΣενάριοΡάναλντ Μακντούγκαλ και Αλμπέρ Υσσόν
Βασισμένο σεWe're No Angels
ΠρωταγωνιστέςΧάμφρεϊ Μπόγκαρτ[3][2], Πίτερ Ουστίνοφ[3], Άλντο Ρέι[3], Τζόαν Μπένετ[3], Μπέιζιλ Ράθμποουν[3], Λίο Τζ. Κάρολ[3], Γκλόρια Τάλμποτ[3], Τζον Μπάερ[3], Τζον Σμιθ[3] και Λούι Μερσιέ
ΜουσικήFriedrich Hollaender
ΦωτογραφίαΛόιαλ Γκρίγκς
ΜοντάζΆρθουρ Π. Σμιντ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1955
Διάρκεια106 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Δεν Είμαστε Άγγελοι (Αγγλικά: We're No Angels) είναι μια χριστουγεννιάτικη κωμική ταινία Αμερικανικής παραγωγής του 1955 σε σκηνοθεσία Μάικλ Κερτίζ και σενάριο του Ράναλντ ΜακΝτούγκαλ βασισμένο στο θεατρικό έργο La Cuisine Des Anges του Αλμπέρ Χασόν του 1952. Πρωταγωνιστούν: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Άλντο Ρέι και Πίτερ Ουστίνοφ.

Η Γκλόρια Τάλμποτ με τον διευθυντή φωτογραφίας Λόγιαλ Γκριγκς

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις κατάδικοι - ο Τζόζεφ, ο Άλμπερτ και ο Τζουν - δραπετεύουν από τη φυλακή στο νησί του διαβόλου στη Γαλλική Γουιάνα λίγο πριν τα Χριστούγεννα και φτάνουν σε μια κοντινή γαλλική αποικιακή πόλη. Εκεί αφού περιπλανόνται για αρκετή ώρα πηγαίνουν σε ένα κατάστημα που διαχειρίζεται η οικογένεια Ντουκότελ, το μόνο που δίνει προμήθειες με πίστωση. Μπαίνοντας μέσα οι τρεις κατάδικοι παρατηρούν ότι η οροφή του καταστήματος έχει κάποια διαρροή και προσφέρονται να την διορθώσουν. Στην πραγματικότητα δεν σκοπεύουν να το κάνουν, αλλά αποφασίζουν να παραμείνουν εκεί μέχρι το βράδυ, εώς ότου να κλέψουν κάποια ρούχα και προμήθειες και να ξεφύγουν με ένα πλοίο που περιμένει στο λιμάνι. Καθώς περιμένουν, διαπιστώνουν ότι η μικρή οικογένεια του καταστηματάρχη Φέλιξ, η σύζυγος του Αμελί και η κόρη τους Ιζαμπέλ, βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να κρύψουν την κατάσταση τους.

Οι τρεις κατάδικοι βλέποντας αυτό αλλάζουν γνώμη και αποφασίζουν να βοηθήσουν την οικογένεια Ντουκότελ για να περάσει όμορφα τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Ο Τζόζεφ καταφέρνει να πλαστογραφήσει δίσκους για να κάνει το κατάστημα ευημερούμενο. Οι τρεις κατάδικοι αρχίζουν να αλλάζουν διάθεση αφού φτιάχνουν ένα νόστιμο χριστουγεννιάτικο δείπνο για τους Ντουκότελ που αποτελείαι κυρίως από κλεμμένα προιόντα.

Οι εντάσεις όμως θα κάνουν την εμφάνιση τους μετά την άφιξη του ιδιοκτήτη του καταστήματος Αντρέ Τρουσάρ από το Παρίσι και του ανιψιού του Πωλ, με τον οποίο είναι ερωτευμενη η Ιζαμπέλ. Το σχέδιο του Τρουσάρ είναι να ανάλαβει ο ίδιος το καταστήμα, το οποίο θεωρεί ότι δεν είναι επικερδές λόγω της χρήσης της πίστωσης που κάνει ο Φέλιξ. Στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι ο Πωλ είναι αρραβωνιασμένος με μια άλλη γυναίκα, προς απογοήτευση της Ιζαμπέλ.

Οι τρεις κατάδικοι αποφασίζουν να κάνουν κάτι ώστε να απαλλαγεί η οικογένεια Ντουκότελ από την παραμονή του άσπλαχνου Αντρέ Τρουσάρ και του ανιψιού του Πωλ. Πριν να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια, ώστοσο και οι δύο άντρες δαγκώνονται από τον Άντολφ, μια οχιά που είναι το κατοικίδιο του Άλμπερτ και πεθαίνουν σχεδόν αμέσως. Η Ιζαμπέλ βρίσκει τελικά την αγάπη στο πρόσωπο του γιατρού Αρνό, ο οποίος θα επισκεφτεί το σπίτι και η οικογένεια Ντουκότελ είναι και πάλι ευτυχισμένη καθώς οι κατάδικοι τελικά είναι έτοιμοι για την αποχώρηση τους. Ωστόσο, ενώ περιμένουν στις αποβάθρες για να φτάσει το πλοίο τους, αυτοί το ξανασκέφτονται. Κρίνοντας ότι ο έξω κόσμος είναι πιθανό να είναι χειρότερος από εκείνη της φυλακής, αποφασίζουν να επιστρέψουν πάλι πίσω στη φυλακή.

Η ταινία τελειώνει με τους τρεις κατάδικους να γυρνάνε πίσω και τα φωτοστέφανα να εμφανίζονται πάνω από τα κεφάλια τους... ακολουθούμενο από ένα πάνω από το κλουβί του Άντολφ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία σύμφωνα με το περιοδικό Variety είχε έσοδα τρίων εκατομμυρίων δολαρίων κατά την διάρκεια κυκλοφορία της το 1955[4]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε νεότερες κριτικές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο η ταινία λαμβάνει κυρίως μέτριες. Οι περισσότερες από αυτές επισημαίνουν πως: «Παρά το χαρούμενο θέμα της ταινίας και την παρουσία του μεγάλου σταρ της εποχής Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει χημεία ανάμεσα στους τρεις κατάδικους που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να μπερδεύονται μεταξύ τους». [5] Στην iMDB, η ταινία έχει βαθμολογία 7.5/10, με βάση 7.502 ψήφους από τους χρήστες.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0048801/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film107048.html. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 www.imdb.com/title/tt0048801/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  4. 'The Top Box-Office Hits of 1955', Variety Weekly, January 25, 1956
  5. «Οι κριτικές για την ταινία». filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2020. 
  6. «Δεν Είμαστε Άγγελοι». imdb.com. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2020. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]