Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζον Σμιθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Σμιθ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΙανουάριος 1580
Willoughby
Θάνατος21 Ιουνίουιουλ. / 1  Ιουλίου 1631γρηγ.
Λονδίνο
Τόπος ταφήςSt Sepulchre-without-Newgate, Holborn
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςKing Edward VI Grammar School (1592–1595)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
στρατιωτικός[1][2]
συγγραφέας[3]
αυτοβιογράφος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςιππότης και στρατιώτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααποικιακός κυβερνήτης της Βιρτζίνια (1608–1609)
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζον Σμιθ (John Smith, βαπτισμένος 6 Ιανουαρίου 1580 - 21 Ιουνίου 1631) ήταν Άγγλος στρατιώτης, εξερευνητής, αποικιοκράτης, Ναύαρχος του Νιου Ίνγκλαντ και συγγραφέας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της αποικίας στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια, της πρώτης αγγλικής εγκατάστασης στην Αμερική στις αρχές του 17ου αιώνα. Ήταν αρχηγός της Αποικίας Βιρτζίνια μεταξύ Σεπτεμβρίου του 1608 και Αυγούστου του 1609. Ήταν επικεφαλής μιας εξερεύνησης στους ποταμούς της Βιρτζίνια και του Τσέσαπικ Μπέι, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ο πρώτος Άγγλος εξερευνητής που χαρτογράφησε την περιοχή του Τσέσαπικ Μπέι. Αργότερα, εξερεύνησε και χαρτογράφησε τα παράλια του Νιου Ίνγκλαντ. Χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στον Σίγκισμουντ Μπάθορι, Πρίγκιπα της Τρανσιλβανίας, και τον φίλο του Μόουζες Σέκελι.

Η Τζέιμσταουν ιδρύθηκε το 1607. Ο Σμιθ εκπαίδευσε τους πρώτους αποίκους στην κτηνοτροφία και το ψάρεμα, σώζοντας έτσι την αποικία από πρόωρη καταστροφή. Δήλωσε δημόσια "Αυτός που δεν θα δουλέψει, δεν θα φάει", αναφερόμενος στην Β' Επιστολή προς Θεσσαλονικείς. Οι σκληρές καιρικές συνθήκες, η έλλειψη φαγητού και νερού, η τριγύρω βαλτώδης φύση και οι επιθέσεις από τους Ιθαγενείς Αμερικανούς σχεδόν κατέστρεψαν την αποικία.

Ωστόσο, υπό την αρχηγία του Σμιθ, η Τζέιμσταουν επιβίωσε και τελικά άκμασε. Ο Σμιθ αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αγγλία, καθώς είχε τραυματιστεί από μία τυχαία έκρηξη πυρίτιδας σε ένα κανό.

Τα βιβλία και οι χάρτες του Σμιθ ήταν σημαντικά στην ενθάρρυνση και την στήριξη της Αγγλικής αποικιοκρατίας του Νέου Κόσμου. Απεβίωσε στο Λονδίνο το 1631.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]