Δείνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δείνων
Γέννηση400 π.Χ.[1]
Κολοφώνα
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Κολοφώνα
ΥπηκοότηταΚολοφώνα
ΤέκναΚλείταρχος
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςγεωπονία
Ιδιότηταιστορικός και συγγραφέας

Ο Δείνων ή Δίνων ήταν ιστορικός του 4ου π.Χ. αιώνα από την Κολοφώνα της Μικράς Ασίας, πατέρας του επίσης ιστορικού Κλειτάρχου. Έγραψε μια ιστορία της Περσίας με τίτλο Τα Περσικά από την οποία δασώθηκαν ελάχιστα αποσπάσματα.[2]

Η αφήγησή του άρχιζε από την εποχή της θρυλικής βασίλισσας Σεμιράμιδος και τελείωνε με την επανάκτηση της Αιγύπτου από τους Πέρσες. Εκτός από τα ιστορικά γεγονότα, περιέγραφε τα ήθη και έθιμα των Περσών καθώς και την πολυτέλεια, τα προνόμια και την ιεραρχία της αυλής του Μεγάλου Βασιλέως. Δεν έλειπαν επίσης αναφορές σε μύθους, φανταστικές ιστορίες και ερωτικές λεπτομέρειες. Το έργο του Δείνωνος συμπλήρωνε και επέκτεινε την αντίστοιχη και ομότιτλη ιστορία του κατά μισό αιώνα πρεσβυτέρου του Κτησία και χωριζόταν, όπως και αυτή, σε τρία μέρη (Ασσυριακά, Μηδικά και Περσικά).

Ο Δείνων θεωρήθηκε κατά την αρχαιότητα αξιόλογος συγγραφέας, αξιόπιστη πηγή για την περσική ιστορία σύμφωνα με τον Ρωμαίο βιογράφο Κορνήλιο Νέπω. Ο Πλούταρχος τον χρησιμοποίησε ως κύρια πηγή πληροφοριών για την σύνταξη του "Βίου του Αρταξέρξη", ενώ τον μνημονεύει επίσης και στον "Βίο του Θεμιστοκλή".[3]

Αναφέρεται ακόμη από τον Αθήναιο και τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο,[4] ενώ εικάζεται ότι και ο Κλείταρχος άντλησε πολλές πληροφορίες από το ιστορικό έργο του πατέρα του όταν έγραφε την δική του ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 5317828. Ανακτήθηκε στις 25  Μαΐου 2018.
  2. Dominique Lenfant, Les Histoires perses de Dinon et d'Héraclide (fragments édités, traduits et commentés), éditions de Boccard, Paris, 2009. Th. Müller, Fragmenta Hstoricorum Graecorum (Αποσπάσματα Ελλήνων Ιστορικών), τόμος 2, Dino, σελ. 88-95.
  3. Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Αρταξέρξης, Θεμιστοκλής, 27.
  4. Encyclopaedia Iranica online, Dinon.