Δαβίδ Α΄ του Κλαρτζέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δαβίδ Α΄ του Κλαρτζέτι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
დავით I (Γεωργιανά)
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος23  Φεβρουαρίου 943
ΘρησκείαΓεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΣουμπάτ Β΄ του Κλαρτζέτι
ΓονείςΣουμπάτ Α΄ του Κλαρτζέτι
Θυρεός

Ο Δαβίδ Α΄, γεωργιανά: დავით I David I, (απεβ. στις 23 Φεβρουαρίου 943) ήταν Γεωργιανός πρίγκιπας από τον Oίκο των Βαγρατιδών-Ιβηρίας του κλάδου του Tάο-Κλαρτζέτι που κυβέρνησε, με τον τίτλο του πατρός-κυρίου (mampali), στην Aντζάρα και στο Nιγκάλι από το 889 και στο Kλαρτζέτι από το 900 έως την παραίτησή του το 943.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δαβίδ Α΄ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Σουμπάτ Α΄, ιδρυτή της γραμμής Κλαρτζέτι των Βαγκρατιδών. Μετά το τέλος του Σουμπάτ Α΄ το 889, ο μικρότερος αδελφός τού Δαβίδ Α΄, ο Βαγράτ Α΄ έγινε διάδοχος στο Κλαρτζέτι, ενώ οι κτήσεις του Δαβίδ Α΄ περιορίζοντο στις λιγότερο σημαντικές περιοχές της Ατζαρίας και του Νιγκάλι. Με το τέλος του Βαγράτ Α΄ το 900, ο Δαβίδ Α΄ ανέκτησε το Kλαρτζέτι με το βασικό φρούριο και την εμπορική πόλη Aρτανούτζι. Παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Σουμπάτ Β΄ και απεβίωσε ως μοναχός το 943.

Ο Δαβίδ Α΄ αναφέρεται από τον Κωνσταντίνο Ζ΄ των Μακεδόνων στο Προς τον ίδιον υιόν Ρωμανόν (περί διοικήσεως της Αυτοκρατορίας) που αποδίδει τον τίτλο πατήρ-κύριος του Δαυίδ Α΄ στα ελληνικά ως μάμπαλις και τον μεταφράζει λανθασμένα ως «πανάγιος».[1]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rapp, Stephen H. (2003), Studies in Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, p. 388. Peeters Publishers, (ISBN 90-429-1318-5)