Βαγράτ Α΄ του Κλαρτζέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαγράτ Α΄ του Κλαρτζέτι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ბაგრატ I (Γεωργιανά)
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος900
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΑδαρνάσης Δ΄ του Κλαρτζέτι
Ασότ ο Ταχύς
David Bagration
Γεώργιος Α΄ του Κλαρτζέτι
ΓονείςΣουμπάτ Α΄ του Κλαρτζέτι

Ο Βαγράτ Α΄, γεωργιανά: ბაგრატ I Bagrat I (απεβ. στις 20 Απριλίου 900) ήταν Γεωργιανός πρίγκιπας από τον Οίκο των Βαγρατιδών-Ιβηρίας του κλάδου του Τάο-Κλαρτζέτι και ηγεμόνας του Κλαρτζέτι από το 889 ως το τέλος του. Υπάρχει κάποια σύγχυση στη χρονολόγηση του τέλους του Βαγράτ Α΄: σύμφωνα με τον χρονικογράφο του 11ου αι. Σουμπάτ Νταβίτις-Ντζε, ο Βαγράτ Α΄ απεβίωσε στις 20 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα του έτους 129 της Γεωργιανής εποχής (δηλαδή το έτος 909). Ωστόσο, η Κυριακή του Πάσχα το 909 έπεσε στις 16 Απριλίου· το έτος που συμπίπτει με τη δεδομένη ημερομηνία ήταν το 900.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ένας νεότερος γιος του Σουμπάτ Α΄, ιδρυτή του κλάδου του Kλαρτζέτι των Bαγρατιδών-Ιβηρίας. Μετά το τέλος του Σουμπάτ Α΄ το 889, διαδέχθηκε τον πατέρα του ως πρίγκιπας του Kλαρτζέτι, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του (και πιθανότατα νόμιμος διάδοχος του Σουμπάτ Α΄), Δαβίδ Α΄, εμφανίζεται ως ηγεμόνας κάποιας λιγότερο σημαντικής περιοχής -βόρεια του Kλαρτζέτι- της Aντζάρα και του Nιγκάλι. Όπως ο Σουμπάτ Α΄, ο Bαγράτ Α΄ είχε το επίθετο Aρτανουτζέλι («από το Aρτανούτζι»), καθώς είχε ως έδρα την ακμάζουσα εμπορική πόλη Aρτανούτζι και κυβέρνησε με τον τίτλο του πατρός-κυρίου (mampali). Στο 891 ο ίδιος ενεπλάκη στην δυναστική διαμάχη μεταξύ των Bαγρατιδών-Ιβηρίας και βοήθησε τον Αδαρνάση Δ΄ να νικήσει τον Γεώργιο Α΄. Μετά το τέλος του Βαγράτ Α΄, το Αρτανούτζι φαίνεται ότι περιήλθε στον αδελφό του Δαβίδ Α΄, ενώ η υπόλοιπη επικράτειά του μοιράστηκε μεταξύ των τεσσάρων γιων του, οι οποίοι σύντομα άρχισαν να ερίζουν μεταξύ τους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαγράτ Α΄ είχε τέσσερις γιους:

  • Aδαρνάσης Β΄ απεβ. 945, πρίγκιπας του Κλαρτζέτι.
  • Γεώργιος Α΄ απεβ. 923, πρίγκιπας του Κλαρτζέτι.
  • Ασότ απεβ. 939, κύριος του Αρτανούτζι.
  • Δαβίδ απεβ. 922.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζ΄ των Μακεδόνων στο Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν, έργο που αναφέρεται στη Διοίκηση της Αυτοκρατορίας, ο Bαγράτ Α΄ είχε επίσης μία κόρη, που ήταν παντρεμένη με τον εξάδελφό της Σουμπάτ Β΄ του Κλαρτζέτι.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Toumanoff, Cyril (1961), "The Bagaratides of Iberia from the Eighth to the Eleventh Century". Le Muséon 74: