Δίψα για εκδίκηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δίψα για εκδίκηση
(He Ran All The Way)
ΣκηνοθεσίαJohn Berry[1][2]
ΣενάριοΝτάλτον Τράμπο και Χιούγκο Μπάτλερ[3]
ΠρωταγωνιστέςΤζον Γκάρφιλντ[2], Σέλλεϊ Γουίντερς, Γουάλας Φορντ, Γκλάντις Τζορτζ, Νόρμαν Λόιντ, Selena Royle, Κλάνσι Κούπερ και William H. O'Brien[3]
ΜουσικήΦραντς Γουάξμαν
ΦωτογραφίαΤζέιμς Γούνγκ Χάου
ΜοντάζFrancis D. Lyon
ΔιανομήUnited Artists
Πρώτη προβολή20 Ιουνίου 1951 (1951-06-20) (Νέα Υόρκη)
Κυκλοφορία13 Ιουλίου 1951 (1951-07-13) (ΗΠΑ)
Διάρκεια77 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Δίψα για εκδίκηση (πρωτότυπος τίτλος: He Ran All The Way) είναι Αμερικανικό αστυνομικό φιλμ νουάρ του 1951 σε σκηνοθεσία Τζον Μπάρι και σενάριο των Χιούγκο Μπάτλερ και Ντάλτον Τράμπο, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1947 του Σαμ Ρος. Πρωταγωνιστεί ο Τζον Γκάρφιλντ (στο τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο) και η Σέλλεϊ Γουίντερς.

Η ταινία ήταν η τελευταία του Γκάρφιλντ, καθώς συμπεριλήφθηκε στη Μαύρη λίστα του Χόλυγουντ μετά από κατηγορίες για συμμετοχή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ και την άρνησή του να αποκαλύψει ονόματα κατά τη μαρτυρία ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων. Ο Γκάρφιλντ πέθανε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα σε ηλικία 39 ετών από καρδιακή ανακοπή.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής κυκλοφορίας της ταινίας, ο σκηνοθέτης Τζον Μπάρι και οι συγγραφείς Ντάλτον Τράμπο και Χιούγκο Μπάτλερ ήταν μη αναγνωρισμένοι καθώς επίσης ήταν στη μαύρη λίστα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μικροαπατεώνας Νικ Ρόμπι μετά από μια ληστεία με λεία 10.000 δολάρια και τραυματισμένο έναν αστυνομικό που τους καταδίωξε, αφήνει τον συνεργάτη του και μοναδικό του φίλο Αλ Μόλιν τραυματισμένο σοβαρά καθώς αυτός δραπετεύει παίρνοντας τα 10.000 δολάρια. Στην προσπάθεια του να κρυφτεί πηγαίνει σε μια δημόσια πισίνα όπου γνωρίζει την νεαρή εργάτρια αρτοποιίας Πεγκ Ντομπς. Αυτή τον προσκαλεί σπίτι της όπου γνωρίζει την οικογένειά της, και ο Νικ, θεωρώντας ότι βρήκε το ιδανικό κρησφύγετο, αποφασίζει να μείνει λίγες μέρες εκεί μέχρι να ησυχάσουν τα πράγματα.

Καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμό του Νικ από τις διωκτικές αρχές γίνονται ολοένα και πιο εκτεταμένες, ο Νικ γίνεται όλο και πιο παρανοϊκός. Η αρχική έλξη της Πεγκ προς τον Νικ αντικαθίσταται από τον φόβο. Η μητέρα και ο πατέρας της παρακαλούν τον Νικ να φύγει, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Ο Νικ επιτρέπει στον κ. Ντομπς να πάει κανονικά στη δουλειά του, προειδοποιώντας τον για τις συνέπειες σε περίπτωση επικοινωνίας με την αστυνομία.

Ακόμα πεπεισμένος ότι η Πεγκ θα φύγει μαζί του, ο Νικ της δίνει 1.500 δολάρια για να αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο. Αρνείται να πιστέψει την Πεγκ όταν αυτή επιστρέφει στο σπίτι και επιμένει ότι το αυτοκίνητο θα παραδοθεί στην μπροστινή πόρτα σε μια ώρα επειδή τα φώτα του χρειάζονταν επισκευή. Ο Νικ την ωθεί βίαια κάτω από τις σκάλες προς την έξοδο και αυτήν τρομάζει. Ο κ. Ντομπς, που περίμενε έξω, πυροβολεί τον Νικ. Όταν το όπλο του Νικ πέφτει από το χέρι του και διατάζει την Πεγκ να του το παραδώσει, αυτήν τον πυροβολεί. Ένας θανάσιμα τραυματισμένος Νικ σέρνεται έξω στο πεζοδρόμιο, την στιγμή που φτάνει το νέο του αυτοκίνητο.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, ο κριτικός κινηματογράφου των New York Times, Μπόσλεϊ Κράουδερ, επαίνεσε την ερνηνεία του Γκάρφιλντ, γράφοντας: «Η έντονη παράσταση του Τζον Γκάρφιλντ ως καταζητούμενος φυγάς που προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον εαυτό του από τη σύλληψη είναι γεμάτη εντυπωσιακές λάμψεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο χαρακτήρας του Νικ Ρόμπι, ένα περίεργο και ταραγμένο πλάσμα, είναι αχρησιμοποίητος στη φυσιολογική ροή της ζωής, που δεν μπορεί να αντιληφθεί τα ηθικά πρότυπα των αξιοπρεπών ανθρώπων ή την προσωρινή πρόοδο της αγάπης ενός καλού κοριτσιού. Και στην παράσταση του κ. Γκάρφιλντ, σε σχέση με το υπόλοιπο καστ, μεταδίδεται ένα μικρό μέτρο της ειρωνείας και της κρίσης που υπήρχε στο βιβλίο».[4]

Πιο πρόσφατα, ο κριτικός Ντένις Σβαρτς έγραψε επίσης θετικά για την παράσταση του Γκάρφιλντ: «Αυτός ήταν ο τελευταίος κινηματογράφος ρόλος που έγινε από τον σπουδαίο Τζον Γκάρφιλντ... Ο Γκάρφιλντ δίνει μια καταπληκτική ψυχρή παράσταση ως κάποιος που μοιάζει λιγότερο με ψυχρός δολοφόνος από κάποιον που έχει απορριφθεί σε όλη του τη ζωή από την οικογένεια και τον έξω κόσμο, και σαν ένα τραυματισμένο ζώο που τρέχει ως απελπισμένος άνθρωπος αναζητώντας κάποιον να εμπιστευτεί σε αυτόν τον ψυχρό κόσμο». [5]

Ο ιστότοπος Rotten Tomatoes συλλογής κριτικών, δίνει βαθμολογία (Ιούλιος 2021) θετικής έγκρισης 86% βασισμένες σε 7 κριτικές με μέσο όρο 7.30/10.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0043625/. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film106255.html. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. Crowther, Bosley. The New York Times, film review, June 21, 1951. Accessed: July 16, 2013.
  5. Schwartz, Dennis Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine.. Ozus' World Movie Reviews, film review, December 16, 2004. Accessed: July 16, 2013.
  6. «Δίψα για Εκδίκηση (1951)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]