Δίβρη (Αλβανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Δίβρη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Δίβρη
39°50′0″N 20°10′0″E
ΧώραΑλβανία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Αγίων Σαράντα
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ώρα Κεντρικής Ευρώπης
θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης
Για τοπωνύμια με την ονομασία Δίβρη, δείτε: Δίβρη

Η Δίβρη (αλβανικά: Dhivër) είναι ένα ελληνικό χωριό και πρώην επαρχία στην περιφέρεια Αυλώνας, στη νότια Αλβανία. Από το 2015 είναι τμήμα του δήμου Φοινίκης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η δημοτική μονάδα έχει 1.396 κατοίκους από τους οποίους οι 724 είναι Έλληνες.[1][2] Η δημοτική μονάδα αποτελείται από τα χωριά Δίβρη, Ρουμαντζά, Μεμόραχη, Αβαρίτσα, Ντερμίσι, Άνω Λεσινίτσα, Κάτω Λεσινίτσα, Γιαννιτσάτι, Λουψάτι, Τσερκοβίτσα, Άγιος Ανδρέας και Μάλτσιανη.[3]

Γεωγραφία - τοπολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίβρη Βορείου Ηπείρου.jpg

Το χωριό της Δίβρης, επεκτείνεται στη ράχη του Διβροβουνίου, σε μια γραμμική έκταση 2,5χλμ, πάνω σε ένα έδαφος μεγάλης κλίσης και αρκετά επικίνδυνο και  διακόπτεται από μικρά ρυάκια. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 360-450μ από το επίπεδο της θάλασσας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά και με ένα οπτικό πεδίο που περιλαμβάνει σχεδόν όλο τον νομό Αγίων Σαράντα, ξεκινώντας από τα βουνά Σεντενίκου –Κονίσπολη, το βουνό της Μηλιάς, τον κάμπο του Βούρκου, τη λιμνοθάλασσα του Βουθρωτού  και τελειώνοντας με το βουνό του Σοπότι, ενώ στο βάθος καταλήγει στα νερά του Ιονίου.

Το έδαφος του χωριού είναι αρκετά ανώμαλο και με μεγάλες κλίσεις και κόβεται σχεδόν στη μέση από τον κεντρικό οδικό άξονα Ντερμίσι-Τσερκοβίτσας, που φτιάχτηκε το 1950 και χωρίζει τις συνοικίες σε άνω και κάτω. Στην κάτω πλευρά υπάρχει έντονη βλάστηση με πλειάδα λοφίσκων  και καρποφόρων δέντρων τα οποία καταλήγουν στο φαράγγι του Τυμπάνι – Ποταμιά, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα βρόχινα νερά  σε δυο λίμνες που έχουν φτιαχτεί  επάνω σε δυο εποχιακά ποτάμια και χρησιμεύουν για άρδευση. Το βουνό επεκτείνεται κατά μήκος του χωριού από την Αβαρίτσα έως την Τσερκοβίτσα και αποτελείται από υψόμετρα και φαράγγια με βραχώδη μορφή τα οποία στους αιώνες ονομάστηκαν διαφορετικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2011 census results» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2015. 
  2. «Τέταρτη έκθεση που υποβλήθηκε από την Αλβανία σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 2 της σύμβασης πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων». Υπουργείο Εξωτερικών, Δημοκρατία της Αλβανίας. σελ. 98. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. Greece – Albania Neighbourhood Programme Αρχειοθετήθηκε March 27, 2012, στο Wayback Machine.