Δάσος των Μαρτύρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 31°46′50″N 35°3′40″E / 31.78056°N 35.06111°E / 31.78056; 35.06111

Δάσος των Μαρτύρων
יער הקדושים
Μνημείο «Πάπυρος της Φωτιάς» στο Δάσος των Μαρτύρων
Τοποθεσίαπερίχωρα της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Έναρξη λειτουργίας1951
Αφιερωμένο σεΘύματα του Ολοκαυτώματος

Το Δάσος των Μαρτύρων (εβραϊκά: יער הקדושים‎‎) είναι δάσος στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ. Βρίσκεται στη δυτική άκρη του δάσους της Ιερουσαλήμ, κοντά στο Μπέιτ Μέιρ. Φυτεύτηκε ως μνημείο για όσους πέθαναν στο Ολοκαύτωμα και περιέχει έξι εκατομμύρια δέντρα, συμβολίζοντας τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που χάθηκαν στα χέρια των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα δέντρα στο δάσος φυτεύτηκαν το 1951.[1] Ο Εβραϊκός οργανισμός Διεθνές Μπενάι Μπερίτ, ή στα αγγλικά B'nai B'rith International χρηματοδότησε ένα σημαντικό μέρος της φύτευσης των δέντρων από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο.[2]

Εκτός από τα δέντρα που φυτεύτηκαν στο δάσος εις μνήμην των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, το δάσος περιέχει διάφορα ακόμα μνημεία:

  • Ο Πάπυρος της Φωτιάς, ένα μεγάλο χάλκινο γλυπτό του Νέιθαν Ραπόπορτ, σε σχήμα διπλού Τορά, με το ένα να απεικονίζει σκηνές καταστροφής του Εβραϊκού λαού στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή και το δεύτερο να απεικονίζει σκηνές εθνικής αναγέννησης.[2]
  • Το Σπήλαιο των Μαρτύρων, ένα φυσικό σπήλαιο που αναπτύχθηκε ως τόπος συλλογισμού και κοινωνίας με τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
  • Το μνημείο της Άννας Φρανκ, ένας μεγάλος κύβος που απεικονίζει το παράρτημα στο οποίο κρύφτηκαν η οικογένεια Φρανκ και άλλες και μια απεικόνιση καστανιάς που μπορούσε να φανεί από το παράρτημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «הוחל בנטיעת 6 מיליון עצים ב״יער הקדושים״». The National Library of Israel: Historical Jewish Press (στα Εβραϊκά). Al Hamishmar. 8 Μαρτίου 1951. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Martyrs' Forest - Remembering with 6 Million Trees». Keren Kayemeth LeIsrael Jewish National Fund. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]