Γουνοποιία της Καστοριάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η γουνοποιία είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα για την Καστοριά. Από την Βυζαντινή περίοδο η τέχνη και το εμπόριο της γούνας και των παραγόμενων ειδών της αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε, κάνοντας σήμερα την Καστοριά κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος του εμπορίου γούνας και το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας της στην Ευρώπη.[1] Παράλληλα με την ανάπτυξη της γουνοποιίας, το εμπόριο γούνας και των ειδών παραγωγής της άνθησε με αποτέλεσμα ήδη από τον 19ο αιώνα τη μετανάστευση και τη δημιουργία πολλών οικονομικά αναπτυγμένων παροικιών από Καστοριανούς στη Ν.Υόρκη, το Παρίσι, το Μόναχο, τη Λειψία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού. Η Καστοριά σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης γούνας παγκοσμίως και ένας από τους σπουδαιότερους τομείς του Ελληνικού εξωτερικού εμπορίου και της εθνικής οικονομίας.[2][3][4]

Ιστορία της γούνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρίν τον 14ο αιώνα η επεξεργασία της γούνας ήταν γνωστή στην Καστοριά, ενώ τον 16ο άρχισαν οι εισαγωγές πρώτων υλών για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Τον 18ο αιώνα η γούνα καθιερώνεται παγκοσμίως ως δείγμα κομψότητας και από το 1894 αρχίζει η πρώτη εκβιομηχάνιση στην κατεργασία της γούνας στην Καστοριά καθώς μέχρι τότε ήταν χειροποίητη. Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Καστοριά έχει καθιερωθεί ως σημαντικό διεθνές κέντρο επεξεργασίας γούνας. Σήμερα η παράδοση συνεχίζεται με τη χρήση πρώτων υλών που προέρχονται από ελεγχόμενα εκτροφεία με σωστές προδιαγραφές και οικολογική συνείδηση.[5][3][6]

Είδη γουνοφόρων ζώων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φάσεις παραγωγής από γουνοδέρματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Παραλαβή των δεψασμένων δερμάτων γουνοφόρων ζώων.

2. Σολτάρισμα δερμάτων (ταξινόμηση ανά 25 τεμάχια, με βάση κοινά χαρακτηριστικά: γένος-μέγεθος-χρωματισμός).

3. Άνοιγμα και τέντωμα-στέγνωμα των δερμάτων.
4. Κοπή των δερμάτων σε λεπτές λωρίδες (ξέσυρμα).
5. Μιτσάρισμα (διαδικασία καθαρισμού των δερμάτων από κεφάλι, πόδια, ουρά και συνδυασμού των δερμάτων στη βάση κυρίως του χρωματισμού ,του μήκους κλπ).

6. Ράψιμο των λωρίδων και σχηματισμός του γουναρικού.
7. Σταμάτωμα (τέντωμα) στις προδιαγραφές του μοντέλου.
8. Πικίρισμα (τοποθέτηση εσωτερικής φόδρας).
9. Μοντάρισμα του μοντέλου.
10. Κλείσιμο και έλεγχος του παλτού.
11. Τελικό φοδράρισμα του παλτού.
12. Τελικό κοντρόλ και σιδέρωμα με ατμό.
13. Προσωρινή αποθήκευση μέχρι τη στιγμή της εξαγωγής.[3]

Φορείς γούνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας». Ιδρύθηκε το 1915 με έδρα την Καστοριά, έχει εγγεγραμμένους ως μέλη 1.090 γουνοποιούς. Είναι ο κύριος διοργανωτής της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, η οποία γίνεται μια φορά τον χρόνο συνεχώς από το 1976. [2]
  • Σύνδεσμος Γουνοποιών Άργους Ορεστικού και Περιχώρων. Ιδρύθηκε το 1983, έχει έδρα το Άργος Ορεστικό του Νομού Καστοριάς.
  • Σύνδεσμος Γουνοποιών Νεστορίου. Ιδρύθηκε το 1969. Έδρα του Συνδέσμου είναι το Νεστόριο του Νομού Καστοριάς. Σκοπός του είναι η μελέτη, προστασία και προαγωγή των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του και η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συναδέλφωση μεταξύ αυτών.
  • Σύνδεσμος Γουνοποιών Κλεισούρας. Ιδρύθηκε το 1979. Έδρα του Συνδέσμου είναι η Κλεισούρα του Νομού Καστοριάς.
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων. Ιδρύθηκε το 1984 και έχει 20 μέλη. Έδρα του Συνδέσμου είναι η Καστοριά. Σκοπός του Συνδέσμου είναι η ανάπτυξη της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, η μελέτη των προβλημάτων του κλάδου, η διαμόρφωση θέσεων, προτάσεων και υποβολή αιτημάτων για την επίλυση τους.
  • Σύλλογος Λιανοπωλητών Ετοίμων Ειδών Γούνας «Ο Κάστωρ». Έχει έδρα την Καστοριά και σκοπό την παραγωγή κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.[3]

Γούνα και Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την εμφάνιση του οικολογικού κινήματος στην Ευρώπη τη δεκαετία 1970 -80 δημιουργήθηκαν προβλήματα στον κλάδο της γουνοποιίας. Ως οικολογική γούνα εννοείτο παλαιότερα η συνθετική γούνα. Οι έντονες διαμαρτυρίες όμως των φορέων της γούνας, οδήγησαν στην έκδοση αγορανομικής διάταξης[5] που απαγόρευε να χαρακτηρίζονται οι συνθετικές γούνες ως οικολογικές μιας και είναι υποπροϊόντα πετρελαίου. Οικολογική γούνα, χαρακτηρίζεται η φυσική γούνα γιατί προέρχεται από τη φύση και αφομοιώνεται χωρίς να μολύνει το περιβάλλον. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους φιλόζωους. Οι Καστοριανοί γουνοποιοί χαρακτηρίζουν το κίνημά τους ως anti-fur και όχι οικολογικό.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΓΟΥΝΟΠΟΙΪΑ». Ανακτήθηκε στις 2 Νοε. 2015. 
  2. 2,0 2,1 «Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς. Ένας τοπικός φορέας με κορυφαία διεθνή δράση». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Νοε. 2015. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Αδάμου Θεοδώρα, Μπακάλη Χριστίνα. «Καστοριά: Η πόλη της Γούνας». Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Νοε. 2015. 
  4. «Γουνοποιία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Νοε. 2015. 
  5. 5,0 5,1 Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή. (13 Ιουλ. 2009). «ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 7/2009 (ΦΕΚ 1388/ Β / 13-7-09)». 
  6. «Το παρελθόν : Η ιστορία των Ελλήνων Γουνοποιών... μια επιτυχημένη πορεία έξι αιώνων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Νοε. 2015. 
  7. Συντονιστής συγγραφικής ομάδας Δρ. Γεώργιος Βούτσινος (1999). «Στοιχεία Γεωπονίας και Αγροτικής Ανάπτυξης - Βιβλίο Μαθητή 5-12.7 Γουνοφόρα ζώα» (PDF). Οργανισμός Εκδόσεων διδακτικών βιβλίων. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Νοε. 2015. 
  8. Αργυράκης I., Ματσούκας I. (1995). Χοιροτροφία, Γουνοφόρα ζώα, Κονικλοτροφία Τάξη TEΛ. Αθήνα: ΟΕΔΒ Γ.