Γουλιέλμος ντι Λάρσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Γουλιέλμος ντι Λάρσα (Guillaume di Larsa) (Γουλιέλμος της Λάρισας) ήταν Γαλλικής ή πιο πιθανό Λομβαρδικής καταγωγής ιππότης Αυθέντης-Βαρώνος περιοχής της Θεσσαλίας που περιελάμβανε και την Λάρισα εξ ης και το όνομα του. Το ακριβές μέρος καταγωγής του δεν διασώζεται και από το πλήρες όνομά του είναι γνωστό μόνο το μικρό του όνομα. Ήταν ένας από τους ιππότες της Δ΄ Σταυροφορίας που ακολουθούσε τον Βονιφάτιο του Μομφερά.

Το 1205 μετά την κατάκτηση της ανατολικής Θεσσαλίας από τον στρατό του Βονιφάτιου, ο Βονιφάτιος έδωσε στον Γουλιέλμο φέουδο. Αναφέρεται ότι το φέουδο του που ήταν υποτελές στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης περιελάμβανε τη Λάρισα, τα περίχωρα της κι έφτανε μέχρι τον Αλμυρό και τη θάλασσα. Ο θυρεός του, λατινικός, περιελάμβανε έναν κρίνο.

Μετά τον θάνατο του Βονιφάτιου επικράτησε αναταραχή στις φράγκικες κτήσεις, το 1208 ο Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης Ερρίκος της Φλάνδρας πολιόρκησε χωρίς επιτυχία τη Λάρισα όπου είχαν εγκατασταθεί στο κάστρο της Λομβαρδοί που διαφωνούσαν με την διαδοχή του Βονιφάτιου στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης όπως και ο Γουλιέλμος. Τελικά ο Γουλιέλμος αναγνώρισε την διαδοχή και την επικυριαρχία του Ερρίκου κρατώντας τα φέουδά του. Το 1208 ήρθε σε σύγκρουση με τον Λατίνο επίσκοπο της Λάρισας ο οποίος αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα του στα Φάρσαλα. Το 1210 εισέβαλε στην Θεσσαλία ο Δεσπότης της Ηπείρου Μιχαήλ Α΄ καταλύοντας ένα ένα τα φράγκικα κρατίδια και προσαρτώντας τα νέα εδάφη στην επικράτεια του. Το 1209 και το 1210 πήρε μέρος στις συνόδους της Ραβεννίκης, του 1209 και του 1210.

Σε επιστολή του πάπα Ιννοκεντίου Γ΄ αναφέρεται με τους τίτλους του: «W. di Larissa. dominus de Armiro, Balivus charissimi in Christo filii nostri Constantinopolitani imperatoris illustris, dominus de Valestino» (δηλαδή Γ. της Λάρισας, Κύριος του Αλμυρού, βάιλος με τη χάρη του εν Χριστώ υιού μας ενδόξου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, Κύριος του Βελεστίνου.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Patrologia Latina, Migne, σελ. 160 (CCXVI 226, στήλη 298, XIII, CII - 102), 1855