Αιμιλία Λεπίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Αιμιλία Λεπίδα, λατιν. Aemilia Lepida, είναι ένα όνομα, που το έφεραν Ρωμαίες της αρχαιότητας από το γένος των Αιμιλίων, του κλάδου των Αιμιλίων Λεπίδων. Η πρώτη που αναφέρεται, είναι η μνηστή του Κάτωνα του Νεότερου· οι επόμενες είναι γνωστές από τους γάμους τους.

Αιμιλία Λεπίδα Ι (1ος αι. π.Χ.), σύζυγος του Μέτελλου Σκιπίωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αιμιλία Λεπίδα ήταν κόρη του Μάμερκου Αιμίλιου Λέπιδου Λιβιανού. Αρχικά είχε μνηστευθεί τον Μ. Π. Κάτωνα τον Νεότερο. Τελικά παντρεύτηκε τον Κ. Κ. Μέτελλο Πίο Σκιπίωνα και είχε κόρη την Κορνηλία Μέτελλα, 5η σύζυγο του Γ. Πομπήιου του Μεγάλου.

Αν και ήταν μνηστευμένη με τον Κάτωνα, τον άφησε να νυμφευτεί την Ατιλία. Ο Πλούταρχος αναφέρει: "Όταν ο Κάτωνας θεώρησε ότι ήταν αρκετά ώριμος για γάμο, και μέχρι τότε δεν είχε συνοδευτεί από καμία γυναίκα, αρραβωνιάστηκε τη Λεπίδα, η οποία πιο πριν είχε μνηστευθεί με τον Μέτελλο Σκίπιο, αλλά τώρα ήταν ελεύθερη, αφού ο Σκίπιο είχε λύσει τον αρραβώνα. Ωστόσο πριν τον γάμο, ο Σκίπιο άλλαξε γνώμη και με κάθε προσπάθεια έλαβε τη Λεπίδα. Ο Κάτων νευρίασε και χολώθηκε από αυτό, και προσπάθησε να κινηθεί νομικά. Οι φίλοι του τον απέτρεψαν και τότε ο οργισμένος και με νεανική ένταση Κάτωνας έπιασε τους στίχους και έγραψε περιφρονητικούς ιάμβους για τον Σκίπιο, μιμούμενος τον πικρό τόνο του Αρχίλοχου. Η Λεπίδα και ο Κάτων ήταν εξαδέλφια, καθώς η μητέρα του και ο πατέρας της ήταν αδέλφια."

Αιμιλία Λεπίδα ΙΙ, σύζυγος του Δομιτίου Αηνόβαρβου (υπάτου το 32 π.Χ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αιμιλία Λεπίδα ίσως είναι το όνομα της συζύγου του Γναίου Δομίτιου Αηνόβαρβου VΙ υπάτου το 32 π.Χ., λόγω του ότι το όνομα της εγγονής του είναι Δομιτία Λεπίδα η Νεότερη. Το μόνο παιδί της, ο Λεύκιος Δομίτιος Αηνόβαρβος ΙΙ ύπατος το 16 π.Χ., νυμφεύτηκε την Αντωνία την Πρεσβύτερη. Αυτή ήταν κόρη του Μάρκου Αντωνίου στρατηγού και της Οκταβίας της Νεότερης, αδελφής του Οκταβιανού Αυγούστου. Η Αιμιλία Λεπίδα απεβίωσε πριν το 31 π.Χ.

Αιμιλία Λεπίδα ΙΙΙ, σύζυγος του Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα Φαύστου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αιμιλία Λεπίδα ήταν Ρωμαία ευγενής, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. Ήταν η πρώτη σύζυγος του Λεύκιου Κορνηλίου Σύλλα Φαύστου υπάτου το 5 π.Χ. Του έκανε μερικά παιδιά: ένα ήταν ο Φαύστος Κορνήλιος Σύλλα Λούκουλος αντικαταστάτης ύπατος το 31· η σύζυγός του Δομιτία Λεπίδα η Νεότερη ήταν μικρανιψιά του Αυγούστου και εγγονή του Μάρκου Αντώνιου στρατηγού. Ένα από τα εγγόνια της ήταν ο ύπατος Φαύστος Κορνήλιος Σύλλα Φέλιξ.

Αιμιλία Λεπίδα ΙV, σύζυγος του Σερβιλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αιμιλία Λεπίδα, συγγενής της Κλαυδίας Μαρκέλλας της Νεότερης, πιστοποιείται ότι ήταν σύζυγος του Σερβιλίου. Ίσως ήταν κόρη του Λέπιδου, ενός της Τριανδρίας.

Αιμιλία Λεπίδα V (εξόριστη το 20), ανιψιά του Λέπιδου του Νεότερου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αιμιλία Λεπίδα ήταν ανιψιά του Μ. Αι. Λέπιδου του Νεότερου και αδελφή του Μάνιου Αιμίλιου Λέπιδου υπάτου το 11. Στην νεότητά της ήταν αρχικά μνηστευμένη με τον Λεύκιο Καίσαρα ύπατο αποδεδειγμένο, ανιψιό του Αυγούστου. Παντρεύτηκε πρώτα τον Πόπλιο Σουλπίκιο Κουιρίνο πλούσιο συγκλητικό. Έπειτα παντρεύτηκε τον Μάμερκο Αιμίλιο Σκαύρο συγκλητικό και απέκτησε μία κόρη.

Το 20 κατηγορήθηκε ψευδώς για μοιχεία, ότι συμβουλευόταν αστρολόγους για να αποκτήσει γιο με τον πρώην σύζυγό της και ότι αποπειράθηκε να τον δηλητηριάσει. Στη δίκη της ο αδελφός της την υπερασπίστηκε. Κατά τη δίκη, οι Αγώνες έπαυσαν. Άλλες διακεκριμένες γυναίκες τη συνόδευσαν στο θέατρο και δήλωσαν την αθωότητά της στον Τιβέριο. Στο τέλος βρέθηκε ένοχη και εξορίστηκε.

Αιμιλία Λεπίδα VI (1ος αι.), σύζυγος του Γάλβα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αιμιλία Λεπίδα, σύζυγος του Αυτοκράτορα Γάλβα.

Η Αιμιλία Λεπίδα ήταν κόρη του Μάνιου Αιμίλιου Λέπιδου υπάτου το 11. Αυτή η Αι. Λεπίδα συνήθως ταυτίζεται με την Αι. Λεπίδα, σύζυγο του Γάλβα. Του έκανε δύο γιους και απεβίωσε σχετικά νέα. Οι γιοί της επίσης απεβίωσαν νέοι· ο Γάλβας δεν νυμφεύτηκε ξανά.

Όταν αυτή ζούσε, η Αγριππίνα η Νεότερη, χήρα του Γναίου Δομίτιου Αηνόβαρβου ΙΙ υπάτου το 32, προσπάθησε να φλερτάρει τον Γάλβα, που ήταν αφοσιωμένος στη σύζυγό του και έτσι τελείως αδιάφορος σε αυτό. Σε μία περίπτωση η μητέρα της Αι. Λεπίδας έδωσε στην Αγριπίνα τη Νεότερη, ενώ ήταν παρέα με μία ομάδα παντρεμένων γυναικών, μία δημόσια επίπληξη και τη ράπισε στο πρόσωπο.

Αιμιλία Λεπίδα VII (μνηστή του Κλαύδιου)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αιμιλία Λεπίδα (γενν. 4/3 π.Χ.) ήταν η κόρη του Λούκιου Αιμίλου Παύλου υπάτου το 1 και της Ιουλίας της Νεότερης. Ήταν η μεγαλύτερη δισεγγονή του Αυγούστου, και αρχικά είχε μνηστευθεί τον Κλαύδιο μετέπειτα Αυτοκράτορα. Η Αι. Λεπίδα τελικά παντρεύτηκε τον Μάρκο Ιούνιο Σιλανό Τορκουάτο ύπατο το 19 και είχε μερικά παιδιά· δύο γιοί της έγιναν ύπατοι.

Αιμιλία Λεπίδα VIII (απεβ. το 36), σύζυγος του Δρούσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αιμιλία Δεπίδα (απεβ. 36) ήταν κόρη του Μάρκου Αιμιλίου Λέπιδου υπάτου το 6, αδελφού του Λoύκιου Αιμίλιου Παύλου υπάτου το 1 (που εκτελέστηκε το 14). Παρά το ότι ο θείος της έπεσε σε δυσμένεια, λόγω του υψηλού κύρους του πατέρα της με τους Αυτοκράτορες και τη Σύγκλητο, παντρεύτηκε τον 2ο εξάδελφο Δρούσο Καίσαρα διάδοχο. Σύμφωνα με τον Δίωνα Κάσσιο, υπήρχε φήμη ότι ήταν ερωμένη του Σηιανού. Ο Τάκιτος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του γάμου της "κατεδίωκε τον άνδρα της με αδιάκοπες κατηγορίες". Το 36 κατηγορήθηκε για μοιχεία με έναν σκλάβο και αυτοκτόνησε, "μια και δεν υπήρχε αμφιβολία για την ενοχή της".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Barrett, Anthony, 'Caligula: The Corruption of Power' (Touchstone, 1989), p. 122.
  • Tacitus, Ann. 3.22–23; Suetonius, Twelve Caesars: "Tiberius" 49.1.
  • Suetonius, Twelve Caesars: "Galba".