Γλώσσες της Ανδόρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι παρακάτω γλώσσες ομιλούνται στο Πριγκιπάτο της Ανδόρρας.

Καταλανικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Καταλανική γλώσσα
Πινακίδα στην Ανδόρρα γραμμένη μόνο στα καταλανικά.

Τα Καταλανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα της Ανδόρρας.[1] Είναι, επίσης, η ιστορική και παραδοσιακή γλώσσα της χώρας, που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν την υπηκοότητα της Ανδόρρας, οι οποίοι αποτελούν το 33% του συνολικού πληθυσμού.

Τα καταλανικά αποτελούν την κύρια γλώσσα του 25% των Ισπανών μεταναστών, που αποτελούν περίπου το 43% του πληθυσμού της Ανδόρρας, κυρίως αυτών που μετανάστευσαν από την κοντινή Καταλονία και τη Βαλένθια.

Η Κυβέρνηση της Ανδόρρας έχει καταβάλει προσπάθειες να επιβάλει την εκμάθηση των καταλανικών προς το μεταναστευτικό εργατικό σώμα. Παρά το μεγάλο τουριστικό ρεύμα από την Ισπανία, τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές σημάνσεις στην Ανδόρρα είναι ως επί το πλείστον μονόγλωσσες στα καταλανικά.[2]

Η Ανδόρρα είναι η μόνη χώρα στην οποία τα καταλανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα και η μόνη χώρα στην οποία υα καταλανικά ομιλούνται στο σύνολο της επικράτειάς της.[3]

Ισπανικά και Γαλικιανά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ισπανικά είναι η κύρια γλώσσα του περίπου 70% από τους Ισπανούς μετανάστες της Ανδόρρας (με το υπόλοιπο 5% να ομιλεί τα γαλικιανά). Οι περισσότεροι ήρθαν στη χώρα μεταξύ του 1955 και του 1995 από τις παραδοσιακά λιγότερο ανεπτυγμένες νότιες, δυτικές και κεντρικές περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου (Ανδαλουσία, Εξτρεμαδούρα, Καστίλλη-Λα Μάντσα, Μούρθια, Γαλικία κλπ) και από αυτές πλησίον στον Βισκαϊκό Κόλπο (Αστούριες, Κανταβρία κλπ).

Ο χαμηλός βαθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ανδόρρας, η περιορισμένη παιδεία στις πατρίδες των μεταναστών και ο φόβος εισβολής από την Ισπανία κατά τη διάρκεια της εποχής του Φράνκο, κατέστησε πιο δύσκολο για τους μετανάστες να ενσωματωθούν πλήρως μέχρι το 1993, όταν εγκρίθηκε το σύνταγμα της χώρας. Από τότε, η ισπανική έχει γίνει η δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη γλώσσα του πληθυσμού και επιπλέον είναι η κυρίαρχη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό γλωσσικό υπόβαθρο, κάτι που οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για πιο γενική και καθολική χρήση της καταλανικής.[4][2]

Πορτογαλικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομική κατάσταση της βόρειας Πορτογαλίας ευνόησε τη μετανάστευση προς την Ανδόρρα, μεταξύ του 1960 και του 1980. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του πορτογαλικού πληθυσμού, οι οποίοι αποτελούν του 11% των κατοίκων.Επίσης, μια μικρή κοινότητα Βραζιλιάνων, οι οποίοι μετανάστευσαν κατά τη δεκαετία του 1990, οδήγησε τους ομιλητές της πορτογαλικής γλώσσας να αποτελούν σήμερα το 13% περίπου του συνόλου της χώρας.

Γαλλικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Γαλλική γλώσσα

Το κοινά σύνορα με τη Γαλλία, το χαμηλό ποσοστό φορολόγησης και οι ευκαιρίες απασχόλησης στην ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία, έχουν φέρει ως αποτέλεσμα το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας να είναι Γάλλοι και πιο συγκεκριμένα μετανάστες από τη Γαλλόφωνη Αφρική.[5] Τα γαλλικά είναι η κύρια γλώσσα επικοινωνίας, μαζί με τα καταλανικά, στην κωμόπολη Ελ Πας ντε λα Κάζα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Constitution of Andorra (Article 2.1)». 
  2. 2,0 2,1 2,2 Molla, Guillem. «El català a Andorra: tota una lluita» (PDF) (στα Ιταλικά). Universitat de Girona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  3. Farràs, Jaume. «The sociolinguistic situation in Andorra: results of differents studies» (PDF). Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2016. 
  4. «Tractaments protocul-laris». Estudi sociolingüístic del 2004 (στα Καταλανικά). Principality of Andorra. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  5. «Departament d'Estadistica» (στα Καταλανικά). principality of Andorra. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]