Ελ Πας ντε λα Κάζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελ Πας ντε λα Κάζα
Άποψη του Ελ Πας ντε λα Κάζα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ελ Πας ντε λα Κάζα
42°32′37″N 1°44′1″E
ΧώραΑνδόρρα
Διοικητική υπαγωγήΕνκάμ
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςMiquel Alis Font
Έκταση17 km²
Υψόμετρο2.050 μέτρα
Πληθυσμός1.927 (2022)[1]
Ταχ. κωδ.AD200
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ελ Πας ντε λα Κάζα (καταλανικά: El Pas de la Casa‎‎, γαλλικά: Le Pas de la Case‎‎) είναι χιονοδρομικό θέρετρο (τμήμα του θέρετρου Γκρανβαλίρα), πόλη και ορεινό πέρασμα στην ενορία Ενκάμ της Ανδόρρας στα σύνορα με τη Γαλλία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2019 έχει 1.943 κατοίκους.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά του οικισμού μεταφράζεται ως «το πέρασμα του σπιτιού» και αναφέρεται στο γεγονός ότι μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχε μόνο μια καλύβα βοσκού με θέα προς το πέρασμα. Το πέρασμα οριοθετεί τη λεκάνη απορροής των Πυρηναίων, είναι το μόνο σημείο στην Ανδόρρα όπου το νερό αποστραγγίζεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και είναι η πηγή του ποταμού Αριέζ. Σε υψόμετρο 2.408 μ. είναι ένα από τα υψηλότερα σημεία του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου. Το πέρασμα παρακάμπτεται από τη Σήραγγα Ενβαλίρα.

Οι δύο κύριες πηγές εσόδων είναι το εμπόριο και τα χειμερινά σπορ. Η festa major de Sant Pere (γιορτή του Αγίου Πέτρου) πραγματοποιείται στις 29 Ιουνίου στο Ελ Πας.

Χιονοδρομικό θέρετρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πέρασμα και το θέρετρο, κοιτάζοντας προς τη Γαλλία

Το χιονοδρομικό θέρετρο του Πας ντε λα Κάζα βρίσκεται κάτω από το πέρασμα στην πλευρά που είναι πιο κοντά στη Γαλλία και κάτω από το Πικ ντ'Ενβαλίρα (2.827 μ.). Το πρώτο λιφτ άνοιξε το 1957 και πλέον διαθέτει 31 λιφτ, 100 χλμ. πίστες και 6,26 τ.χλμ. επιφάνεια χιονοδρομίας. Το υψηλότερο σημείο χιονοδρομίας βρίσκεται στα 2.640 μ.. Η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί με την αναπτυσσόμενη βιομηχανία σκι και σνόουμπορντ στο πριγκιπάτο, είναι το υψηλότερο θέρετρο στην Ανδόρα, έχει το καλύτερο ρεκόρ χιονοκάλυψης,[3] και το πλησιέστερο από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης ή της Τουλούζης. Κατά συνέπεια, προσελκύει μεγάλο αριθμό λατρών των χειμερινών σπορ από Βρετανία και Ιρλανδία,[4] καθώς και από Γαλλία και Ισπανία.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γαλλικά είναι η κύρια γλώσσα επικοινωνίας μαζί με την επίσημη γλώσσα, τα καταλανικά.[5]

Αξιοσημείωτοι κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.estadistica.ad/portal/apps/sites/#/estadistica-ca/pages/estadistiques-i-dades-detall?Idioma=ca&N2=605&N3=606&DV=1096.
  2. «Andorra: Parishes & Major Places - Population Statistics, Maps, Charts, Weather and Web Information». citypopulation.de. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2020. 
  3. Govern d'Andorra (1991). Atlas d'Andorra, Regional climatographic maps showing ski slopes of Pas de la Casa in highest snowfall band, and the other ski resorts – Arinsal, Canillo, Pal, Soldeu – in second highest snowfall band, σσ. 58–59.
  4. «A postcard from the Pyrenees». Mail Online. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2020. 
  5. Molla, Guillem. «El català a Andorra: tota una lluita» (PDF). Universitat de Girona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2020.