Γλώσσα Μανξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γλώσσα Μανξ
Gaelg
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσαFlag of the Isle of Mann.svg Νήσος του Μαν
ΡυθμιστήςCoonceil ny Gaelgey (Γαελικό Συμβούλιο)
ISO 639-1gv
ISO 639-2glv
ISO 639-3glv
SIL-
Πολλές πινακίδες στη Νήσο του Μαν γράφονται τόσο στα Αγγλικά όσο και στη Μανξ, όπως αυτή στην πρωτεύουσα του νησιού Ντάγκλας.

Η γλώσσα Μανξ (μανξ: Gaelg ή Gailck) είναι μια Γοϊδελική γλώσσα που ομιλείται στη Νήσο του Μαν. Η γλώσσα εξαφανίστηκε το 1974 με τον θάνατο του τελευταίου ομιλητή της Μανξ, του ψαρά Νεντ Μάντρελ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η γλώσσα αναβίωσε. Η γλώσσα Μανξ διαχωρίστηκε από την Ιρλανδική και την Σκωτική Γαελική κατά τον 13ο και 15ο αιώνα αντίστοιχα. Σήμερα, η γλώσσα διδάσκεται σε ένα σχολείο στη Νήσο του Μαν.

Η Μανξ γλώσσα συγγενεύει αρκετά με την Ιρλανδική και την Σκωτική Γαελική. Γενικά, η γλώσσα αυτή δεν μοιάζει πολύ με τις άλλες δύο, ωστόσο μπορεί να είναι εύκολα κατανοητή με ομιλητές των δύο προαναφερθεισών γλωσσών. Η γλώσσα Μανξ έχει γλωσσικά αντιδάνεια από την Αρχαία σκανδιναβική, την Αγγλική και την Γαλλική γλώσσα. Δεν είχαν τυπωθεί βιβλία στην Μανξ γλώσσα μέχρι τον 18ο αιώνα, ενώ δεν υπήρχαν λεξικά στην Μανξ μέχρι τον 19ο αιώνα. Έτσι, ο λαός των Μανξ επικοινωνούσε μόνο με προφορικές παραδόσεις. Αυτό οδήγησε στην παρακμή και στην εξαφάνιση της γλώσσας το 1974, με τον θάνατο του Νεντ Μάντρελ, ενώ αναβίωσε τα τελευταία χρόνια.

Wikipedia
Έκδοση της Βικιπαίδειας στην Γλώσσα Μανξ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Manx language της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).