Γλώσσα Αφρικάανς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφρικάανς
Afrikaans
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσα Νότια Αφρική
ΡυθμιστήςΑφρικανική Γλωσσική Επιτροπή
ISO 639-1af
ISO 639-2afr
ISO 639-3afr
SIL-
Linguist listafr
Παγκόσμια διασπορά των αφρικάανς

Τα αφρικάανς (Afrikaans) ή αφρικανολλανδικά είναι δυτική γερμανική γλώσσα, με προέλευση τα ολλανδικά. Απαντάται κυρίως στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια και σε μικρότερη συχνότητα και στην Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια. Λόγω της μετανάστευσης πολλών Αφρικάνερς, υπάρχουν τουλάχιστον επιπλέον 300.000 ομιλούντες τη γλώσσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σχετικά μεγάλες κοινότητες συναντά κανείς και στις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ, το Περθ, το Τορόντο και το Ώκλαντ. Είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Νότιας Αφρικής, αλλά μετά το τέλος του απαρτχάιντ η χρήση της έχει υποχωρήσει προς όφελος των αγγλικών.

Γεωγραφικά, η αφρικάανς είναι η γλώσσα της πλειονότητας του ενός τρίτου της δυτικής Νότιας Αφρικής (στο Βόρειο και Δυτικό Ακρωτήριο ομιλείται από το 69% και το 58% αντίστοιχα). Είναι επίσης η κυριότερη γλώσσα στο γειτονικό νοτιότερο ένα τρίτο της Ναμίμπιας.

Η λέξη αφρικάανς είναι ολλανδικής προέλευσης και σημαίνει αφρικανικός. Είναι η γλώσσα που μιλούν οι Μπόερς, οι έγχρωμοι του Ακρωτηρίου (Αφρικανοί ιθαγενείς που έχουν αναμειχθεί με Ολλανδούς αποικιστές), κάποιοι Ινδοί της Νότιας Αφρικής και γενικά σχεδόν όλοι οι Ολλανδικής καταγωγής αποικιστές και άτομα που κατέφθασαν στο Ακρωτήριο κατά την ολλανδοκρατία και έπειτα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Αφρικάανς άρχιζαν να εμφανίζονται τον 17ο αιώνα από την επαφή των Ολλανδών αποικιστών με ιθαγενείς της περιοχής και αποικιστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ολλανδική αποικία του νότιου Ακρωτηρίου. Έως τα τέλη του 19ου αιώνα τα Αφρικάανς ήταν κυρίως προφορική γλώσσα και από τα τέλη αυτού του αιώνα άρχισε η προσπάθεια ανάδειξης των διαφορών της από το ολλανδικό πρότυπο.

Το 1925 έγινε επίσημη γλώσσα της Νότιας Αφρικής, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του κινήματος Κοινότητα Αληθινών Αφρικανών, μαζί με τα ολλανδικά και τα αγγλικά.[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikipedia
Wikipedia

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Αθήνα: Ακάδημος. 1979. σελ. 523.