Γλυκογονογένεση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η γλυκογένεση είναι η διαδικασία σύνθεσης γλυκογόνου[1], κατά την οποία κατάλοιπα γλυκόζης προστίθενται στο μη αναγωγικό άκρο των αλυσίδων του γλυκογόνου. Αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί την αποθήκευση γλυκόζης στο κύτταρο (ήπαρ, μύες, νεφρούς και άλλους ιστούς) και αποκρίνεται σε ορμονικό (ινσουλίνη, γλυκαγόνη, επινεφρίνη) και αλλοστερικό έλεγχο.

Βήματα[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η γλυκόζη μετατρέπεται σε 6-φωσφορική γλυκόζη με τη δράση της γλυκοκινάσης στο ήπαρ ή της εξοκινάσης στους μύες (και άλλους ιστούς) με τη μετατροπή του ATP σε ADP.
  • Η 6-φωσφορική γλυκόζη μετατρέπεται σε γλυκόζη-1-φωσφορική με τη δράση της φωσφογλυκομουτάσης, περνώντας από την υποχρεωτική ενδιάμεση γλυκόζη-1,6-διφωσφορική.
  • Η γλυκόζη-1-φωσφορική μετατρέπεται σε UDP-γλυκόζη με τη δράση του ενζύμου UDP-πυροφωσφορυλάση γλυκόζης. Σχηματίζεται πυροφωσφορικό, το οποίο αργότερα υδρολύεται από την πυροφωσφατάση σε δύο μόρια φωσφορικού.
  • Το ένζυμο γλυκογονίνη χρειάζεται για τη δημιουργία αρχικών μικρών αλυσίδων γλυκογόνου, οι οποίες στη συνέχεια επιμηκύνονται και διακλαδίζονται από τα άλλα ένζυμα της γλυκογένεσης. Η γλυκογενίνη, ένα ομοδιμερές, έχει ένα υπόλειμμα τυροσίνης σε κάθε υπομονάδα που χρησιμεύει ως άγκυρα για το αναγωγικό άκρο του γλυκογόνου. Αρχικά, περίπου επτά με δώδεκα καταλοιπα γλυκόζης προστίθενται από UDP-γλυκόζης σε κάθε υπόλειμμα τυροσίνης από το ένα μονομερερές γλυκογονίνης στο άλλο μέσω αυτογλυκοζυλίωσης, σχηματίζοντας δεσμούς α(1→4).
  • Μόλις σχηματιστεί μια αλυσίδα επτά μονομερών γλυκόζης, η συνθάση γλυκογόνου συνδέεται με την αναπτυσσόμενη αλυσίδα γλυκογόνου και προσθέτει UDP-γλυκόζη στην ομάδα 4-υδροξυλίου του υπολείμματος γλυκόζης στο μη αναγωγικό άκρο της αλυσίδας γλυκογόνου, σχηματίζοντας περισσότερο α(1→ 4) ομόλογα στη διαδικασία.
  • Οι κλάδοι δημιουργούνται από το ένζυμο διακλάδωσης γλυκογόνου (επίσης γνωστό ως αμυλο-α(1:4)→α(1:6)τρανσγλυκοζυλάση), το οποίο μεταφέρει το άκρο της αλυσίδας σε προγενέστερο τμήμα μέσω γλυκοσιδικού δεσμού α-1:6, σχηματίζοντας κλαδιά, τα οποία αναπτύσσονται περαιτέρω με την προσθήκη περισσότερων α-1:4 γλυκοσιδικών μονάδων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γλυκογόνο». Βικιπαίδεια. 2020-02-06. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%BF&oldid=8033277. 
  2. Adeva-Andany, María M.; González-Lucán, Manuel; Donapetry-García, Cristóbal; Fernández-Fernández, Carlos; Ameneiros-Rodríguez, Eva (2016-02-27). «Glycogen metabolism in humans». BBA Clinical 5: 85–100. doi:10.1016/j.bbacli.2016.02.001. ISSN 2214-6474. PMID 27051594. PMC 4802397. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802397/.