Καρχαρίας τίγρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρχαρίας τίγρης
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Πρώιμο Μειόκαινο – παρόν[1]
Καρχαρίας τίγρης
Καρχαρίας τίγρης
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1) [2]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινόμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Καρχαρινίδες (Carcharhinidae)
Γένος: Galeocerdo
Είδος: G. cuvier
Διώνυμο
Galeocerdo cuvier
Péron & Lesueur, 1822

Ο καρχαρίας-τίγρης (επιστημονική ονομασία Galeocerdo cuvier[3]) είναι ένας καρχαρίας της οικογένειας των καρχαρινίδων. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι σκούρες ραβδώσεις στο σώμα του, οι οποίες μοιάζουν με το μοτίβο της τίγρης, και εξασθενούν όσο ο καρχαρίας μεγαλώνει.[4] Είναι ένα σχετικά μεγάλο αρπακτικό ψάρι, με μέγεθος που πολλές φορές ξεπερνά τα 5 μέτρα.[5]

Ο καρχαρίας τίγρης είναι ένας μοναχικός, κυρίως νυκτερινός κυνηγός. Η διατροφή του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα λείας, όπως καρκινοειδή, ψάρια, φώκιες, πουλιά, μικρούς καρχαρίες, καλαμάρια, χελώνες, θαλάσσια φίδια και τα δελφίνια.[4] Ο καρχαρίας τίγρης θεωρείται σχεδόν απειλούμενο είδος λόγω της αλιείας από τον άνθρωπο.[2]

Αν και ο καρχαρίας τίγρης θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους για τον άνθρωπο καρχαρίες, το ποσοστό επίθεσης είναι εκπληκτικά χαμηλό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο καρχαρίας τίγρη είναι δεύτερος στον κατάλογο του αριθμού των επιθέσεων που καταγράφονται σε ανθρώπους, με το μεγάλο λευκό καρχαρία να είναι πρώτος.[6][7] Επισκέπτονται συχνά ρηχούς υφάλους, τα λιμάνια και τα κανάλια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να συναντήσει τους ανθρώπους.

Κατανομή και ενδιαίτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καρχαρίας τίγρης συχνά βρίσκεται κοντά στην ακτή, κυρίως στα τροπικά και υποτροπικά νερά σε όλο τον κόσμο.[7] Η συμπεριφορά του είναι κυρίως νομαδική, αλλά καθοδηγείται από θερμότερα ρεύματα, και παραμένει κοντά στον ισημερινό όλη τους κρύους μήνες. Τείνει να μείνει σε βαθιά νερά, αλλά μπορεί να κινηθεί μέσα σε κανάλια για να ακολουθήσει θηράματα σε πιο ρηχά νερά. Στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ο καρχαρίας τίγρης έχει βρεθεί στα βόρεια μέχρι την Ιαπωνία και νότια μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.[5]

Ένας αριθμός από καρχαρίες τίγρεις μπορεί να παρατηρηθεί στο Κόλπο του Μεξικού, παραλίες της Βόρειας Αμερικής και μέρη της Νότιας Αμερικής. Είναι επίσης ευρέως γνωστός στην Καραϊβική Θάλασσα. Άλλες περιοχές όπου παρατηρούνται οι καρχαρίες τίγρεις περιλαμβάνουν την Αφρική, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.[4]

Ορισμένοι καρχαρίες τίγρεις έχουν καταγραφεί σε βάθος 900 μέτρων,[7] αλλά κάποιες πηγές ισχυρίζονται ότι κινούνται σε ρηχά νερά που συνήθως πιστεύεται ότι είναι πάρα πολύ ρηχά για ένα είδος του μεγέθους του. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι καρχαρίες τίγρεις κατά μέσο όρο καταγράφονται στα 350 μέτρα, καθιστώντας ασυνήθιστο να δούμε καρχαρίες τίγρεις σε ρηχά νερά. Ωστόσο, καρχαρίες τίγρεις στη Χαβάη έχουν παρατηρηθεί σε βάθος τόσο μικρό όσο 3 μέτρα και παρατηρούνται τακτικά στα παράκτια ύδατα σε βάθη από 6 έως 12 μέτρα. Επισκέπτονται συχνά ρηχούς υφάλους, τα λιμάνια και τα κανάλια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για συναντήσεις με τους ανθρώπους.

Στη Μεσόγειο έχει καταγραφεί μόνο δύο φορές, μια φορά κοντά στις ακτές της Ισπανίας (Μάλαγα) το 1994 και μία κοντά στη Σικελία αν και θεωρούνταν πάντα αμφίβολες από τους επιστήμονες καθώς όλα τα ευρήματα ήταν αποκλειστικά βασισμένα σε σιαγώνες καρχαριών και όχι σε ζωντανούς καρχαρίες. Σε ζωντανούς καρχαρίες τίγρεις είχαμε αναφορά στις 7 Ιανουαρίου 2016 όταν δύο νεογνά, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό πιάστηκαν στη θάλασσα της Λιβύης βορειοανατολικά της Τρίπολης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καρχαρίας τίγρης έχει πολύ υδροδυναμικό σώμα που τον βοηθάει στην κολύμβηση.

Ο καρχαρίας τίγρης είναι ένας από τους μεγαλύτερους καρχαρίες που ζουν σήμερα. Εχει σύνηθες μήκος από 3,5 έως 5,5 μέτρα, και ζυγίζει περίπου 385-635 κιλά,[7] αλλά έχουν καταγραφεί καρχαρίες τίγρεις με βάρος 900 κιλά. Πολλές φορές ένα αρσενικό μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι 4,5 μέτρα και τα θηλυκά μέχρι τα 6 μέτρα.[8][9] Ένας καρχαρίας τίγρης μπορεί να ανταγωνιστεί μερικές φορές έναν μεγάλο λευκό καρχαρία σε μέγεθος. Ο μεγαλύτερος καρχαρίας τίγρης που έχει αναγνωριστεί σε κάποιες επιστημονικές πηγές είχε μήκος 7,4 μέτρα, όπως το μήκος αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερο από τα καταγεγραμμένα μεγέθη του είδους.[10][11]

Το δέρμα του καρχαρία τίγρη συνήθως κυμαίνεται από μπλε σε ανοιχτό πράσινο με ένα λευκό ή ανοικτό κίτρινο υπογάστριο. Οι σκούρες κηλίδες και λωρίδες είναι πιο ορατές στους νέους καρχαρίες και εξαφανίζονται καθώς ο καρχαρίας ωριμάζει. Το κεφάλι του είναι κάπως σφηνοειδές, το οποίο το καθιστά εύκολο να γυρίσει γρήγορα σε μια πλευρά. Έχουν μικρά κοιλώματα από την πλευρά του ανώτερου σώματος που έχουν ηλεκτρο-υποδοχείς που ονομάζεται φύσιγγες του Λορενζίνι και τους επιτρέπουν να ανιχνεύουν ηλεκτρικά πεδία, συμπεριλαμβανομένου της βιο-ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το θήραμα. Οι καρχαρίες τίγρεις έχουν επίσης ένα αισθητήριο όργανο που ονομάζεται πλευρική γραμμή, που εκτείνεται σε όλο το μήκος του σώματος του καρχαρία. Ο πρωταρχικός ρόλος της δομής αυτής είναι να ανιχνεύσει λεπτές δονήσεις στο νερό. Οι προσαρμογές αυτές επιτρέπουν στο καρχαρία τίγρη να κυνηγεί στο σκοτάδι και να εντοπίζει κρυμμένα θήραμα.

Τα δόντια του είναι εξειδικευμένα ώστε να σχίζουν τη σάρκα, οστά, και άλλες σκληρές ουσίες, όπως όστρακα χελώνας. Όπως στους περισσότερους καρχαρίες, τα δόντια του συνεχώς αντικαθίστανται από νέες σειρές δοντιών.[12]

Σχέση με τον άνθρωπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και οι καρχαρίες σπάνια δαγκώνουν ανθρώπους, ο καρχαρίας τίγρης είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη καρχαρία έχοντας προκαλέσει πολλές θανατηφόρες επιθέσεις.[13][14] Συχνά επισκέπτεται ρηχούς υφάλους, λιμάνια και κανάλια αυξάνοντας τις πιθανότητες συνάντησης με ανθρώπους.[15] Ο καρχαρίας τίγρης κατοικεί επίσης στις εκβολές ποταμών και σε άλλα νερά πλούσια σε απορροές.[16] Ενώ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στη λίστα με τον αριθμό των καταγεγραμμένων επιθέσεων καρχαρία σε ανθρώπους, πίσω μόνο από τον μεγάλο λευκό καρχαρία, τέτοιες επιθέσεις είναι λίγες και σπάνια θανατηφόρες.[16] Τυπικά, τρεις έως τέσσερις επιθέσεις καρχαρία τίγρη συμβαίνουν ετησίως στη Χαβάη. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι κολυμπούν, κάνουν σέρφινγκ και βουτούν στα νερά της Χαβάης κάθε μέρα. Οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με τους καρχαρίες τίγρεις στα νερά της Χαβάης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν πιστεύεται ότι τα θηλυκά μεταναστεύουν στα νησιά για να γεννήσουν.[17]

Στις 8 Ιουνίου 2023, ένας καρχαρίας τίγρης κατασπάραξε έναν 23χρονο Ρώσο στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοιχτά της αιγυπτιακής πόλης Χουργκάντα. Ο καρχαρίας αργότερα πιάστηκε από ψαράδες και θανατώθηκε. Αυτή ήταν η τρίτη θανατηφόρα επίθεση καρχαρία τίγρη στην περιοχή από το 2022.[18]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Fossilworks Galeocerdo cuvier Peron and LeSueur 1822 (tiger shark)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 
  2. 2,0 2,1 Simpfendorfer, C. (2009). Galeocerdo cuvier στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 12 Μαρτίου 2014.
  3. «ITIS Report – Galeocerdo cuvier». Integrated Taxonomic Information System!. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2015. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Ritter, Erich K. (15 Δεκεμβρίου 1999). «Fact Sheet: Tiger Sharks». Shark Info. 
  5. 5,0 5,1 «Galeocerdo cuvier, Tiger shark». www.fishbase.de. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 
  6. «Yearly Worldwide Shark Attack Summary». floridamuseum.ufl.edu. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Knickle, Craig. «Tiger Shark Biological Profile». Florida Museum of Natural History Ichthyology Department. 
  8. Hinman, B. (2015). Keystone Species That Live in the Sea and Along the Coastline. Mitchell Lane Publishers, Inc.
  9. Ramirez, F., & Davenport, T. L. (2013). Elasmobranchs from marine and freshwater environments in Colombia: A review. Current Politics and Economics of South and Central America, 6(4), 483.
  10. Simpfendorfer, C. A.; Goodreid, A. B.; McAuley, R. B. (2001). «Size, sex and geographic variation in the diet of the tiger shark, Galeocerdo cuvier, from Western Australian waters». Environmental Biology of Fishes 61 (1): 37–46. doi:10.1023/A:1011021710183. https://archive.org/details/sim_environmental-biology-of-fishes_2001-05_61_1/page/37. 
  11. Tobuni, I. M.; Benabdallah, B. A. R.; Serena, F.; Shakman, E. A. (2016). «First documented presence of Galeocerdo cuvier (Péron & Lesueur, 1822) (ELASMOBRANCHII, CARCHARHINIDAE) in the Mediterranean basin (Libyan waters)». Marine Biodiversity Records 9 (1): 94. doi:10.1186/s41200-016-0089-3. 
  12. Randall, J. E. (1992). Review of the biology of the tiger shark (Galeocerdo cuvier). Marine and Freshwater Research, 43(1), 21-31.
  13. «Species Implicated in Attacks». International Shark Attack File (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2023. 
  14. «Which shark species are really dangerous?». www.sharkinfo.ch. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2023. 
  15. «Fact Sheet: Tiger Sharks». www.sharkinfo.ch. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2023. 
  16. 16,0 16,1 «Galeocerdo cuvier». Discover Fishes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2023. 
  17. «Hawaii tiger shark migration in fall coincides with rise in bites». NBC News (στα Αγγλικά). 10 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2023. 
  18. Tawfeeq, Mohammed (9 Ιουνίου 2023). «Shark attack in Egypt kills a Russian citizen». CNN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons Καρχαρίας τίγρης, σχετικά βίντεο και φωτογραφίες στο Wikimedia Commons.