Γκρικτάουν (Βανκούβερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρικτάουν (Βανκούβερ)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γκρικτάουν (Βανκούβερ)
49°15′51″N 123°10′5″W
ΧώραΚαναδάς
Διοικητική υπαγωγήΒανκούβερ

Το Γκρικτάουν (αγγλικά: Greektown) στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά είναι περιοχή στη γειτονιά του Κιτσιλάνο η οποία ιστορικά αποτέλεσε ενκλάβιο Ελλήνων μεταναστών και των απογόνων τους. Ο όρος είναι ανεπίσημος και τα σύνορα του Γκρικτάουν δεν ορίζονται αποκλειστικά· ωστόσο, το Ουέστ Μπροντουέι γύρω από την Οδό Τράτς θεωρείται γενικά η καρδιά της γειτονιάς, ενώ η Οδός Μπλένεμ στα δυτικά και η Οδός ΜακΝτόναλντ στα ανατολικά είναι κατά προσέγγιση τα εξωτερικά του όρια.

Αυτή η ελληνική ταυτότητα έχει σημειώσει κάμψη από τότε που η περιοχή έγινε για πρώτη φορά κοινότητα εξορίστων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, και οι πρωταρχικοί δείκτες του Γκρικτάουν είναι ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στη διασταύρωση της οδού Άρμπουτους και του Βάλεϊ Ντράιβ, η τοπική Αθηναϊκή Κοινωνική Λέσχη, ένα ελληνικό πολυκατάστημα και πολλά ελληνικά εστιατόρια. Υπάρχει επίσης ένας Σύλλογος Ελλήνων Ηλικιωμένων.

Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι γνωστός για τις παραδοσιακές βυζαντινές αγιογραφίες. Η Ελληνική Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Βανκούβερ (συνημμένη με τον καθεδρικό ναό με τον ίδιο προστάτη), διοργανώνει κάθε χρόνο ένα Ελληνικό Φεστιβάλ Τροφίμων από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου.

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο στο Κιτσιλάνο. Το αποκορύφωμα είναι η Ελληνική Ημέρα, όταν το Μπροντουέι είναι κλειστό για την κυκλοφορία οχημάτων μεταξύ των οδών ΜακΝτόναλντ και Μπλένεμ για δωρεάν, οικογενειακές εκδηλώσεις.[1] Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την αποκατάσταση της ελληνικής ταυτότητας του Γκρικτάουν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Έλληνες πρόσφυγες από την Ευρώπη και τον δυτικό Καναδά συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Κιτσιλάνο του Βανκούβερ. Ίδρυσαν τον προαναφερθέντα Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, πολλές επιχειρήσεις και κοινωνικούς συλλόγους, σχολεία, τράπεζα, εφημερίδες και, αργότερα, έναν τηλεοπτικό σταθμό.

Στην απογραφή του Καναδά του 1971, τα ελληνικά ήταν η δεύτερη πιο κοινή γλώσσα και οι Έλληνες η πιο κοινή εθνικότητα στην περιοχή του Κιτσιλάνο. Το 1974, η πόλη του Βανκούβερ επικύρωσε την ετήσια γιορτή της Ελληνικής Ημέρας στην περιοχή.

Ο σημερινός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1974 και το διπλανό Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο χτίστηκε λίγο αργότερα το 1977.[2]

Αρχικά ο ελληνορθόδοξος καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου βρισκόταν στο Ουέστ Σέβενθ και Βάιν. Αλλά μεταξύ του 1954 και του 1960 το Βανκούβερ είδε τέτοια εισροή Ελλήνων μεταναστών που οι ηγέτες της ελληνικής κοινότητας του Αγίου Γεωργίου συνειδητοποίησαν ότι η αρχική τους εκκλησία δεν ήταν πλέον αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει τις συναθροίσεις. Η ιδιοκτησία, σήμερα η τοποθεσία του συνδέσμου Kitsilano Neighborhood House,[3] δεν ήταν και αυτή αρκετά μεγάλη για την κατασκευή μιας μεγαλύτερης εκκλησίας, οπότε προτάθηκε μια νέα τοποθεσία.[2][4]

Στην απογραφή του Καναδά του 2001, το ποσοστό των ατόμων στο Κιτσιλάνο που ανέφεραν την ελληνική ως μητρική τους γλώσσα είχε συρρικνωθεί στο 2 τοις εκατό, λιγότερο από τους ομιλητές των Αγγλικών, των Κινεζικών, των Γαλλικών ή των Γερμανικών.

Το 2005 η Πόλη του Βανκούβερ, η Κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας, και η Κυβέρνηση της Ελλάδας χρηματοδότησαν την επιστροφή της Ελληνικής Ημέρας που συνεχίζεται ετησίως από τότε.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]