Γκουίντο ντα Μοντεφέλτρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκουίντο ντα Μοντεφέλτρο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1223[1][2]
Σαν Λέο
Θάνατος29  Σεπτεμβρίου 1298 ή 28  Σεπτεμβρίου 1298
Ανκόνα[3]
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα των Φραγκισκανών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
πολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναFrédéric I de Montefeltro
Bonconte da Montefeltro
Conrat Montefeltro
ΓονείςΜοντεφελτράνο Β΄ ντα Μοντεφέλτρο
ΟικογένειαΟίκος του Μοντεφέλτρο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκουίντο, ιταλ.: Guido da Montefeltro (1223 - 29 Σεπτεμβρίου 1298) από τον Οίκο του Μοντεφέλτρο ήταν Ιταλός στρατιωτικός και κύριος του Ουρμπίνο. Έγινε μοναχός αργά στη ζωή του και καταδικάστηκε από τον Δάντη Αλιγκέρι στη Θεία Κωμωδία του επειδή έδωσε δόλιες συμβουλές.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Σαν Λέο, ήταν γιος του Mοντεφελτράνο Β΄ κοντοτιέρου και κυρίου του Ουρμπίνο.

Ο Γκουίντο οδήγησε τους Γιβελλίνους της Ρομάνια στη νίκη επί των Γουέλφων στο Πόντε Σαν Πρόκολο το 1275. Αργότερα εκείνο το έτος κέρδισε μία νίκη επί των Mαλατέστα του Ρίμινι στο Ραβερσάνο, εκτοπίζοντας τους Mαλατέστα από την Τσεζένα. Τον επόμενο χρόνο ο Γκουίντo ήταν διοικητής (capitano) του Φορλί, με τον έλεγχο όλης της αντιπαπικής εξουσίας στη Ρομάνια. Ο Γκουίντο διοικούσε τους υπερασπιστές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Φορλί το 1282-1283, ενάντια στις Γαλλικές δυνάμεις τις πιστές στον πάπα Μαρτίνο Δ΄. Αν και οι δυνάμεις του Γκουίντo προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους εχθρούς τους, τελικά το Φορλί έπεσε στις παπικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της Ρομάνια να υποταχθεί στον παπικό έλεγχο. Ο Γκουίντο αποδέχτηκε την εξουσία του πάπα Ονώριου Δ΄ το 1286.

Παρόλα αυτά, ο Γκουίντo επανήλθε στη δημόσια ζωή το 1288, όταν αφορίστηκε και έγινε διοικητής (capitano) των Γιβελίνων της Πίζας. Τα επόμενα χρόνια βοήθησε την Πίζα στον αγώνα της ενάντια στη Φλωρεντία και την πόλη του Ουρμπίνο ενάντια στην Τσεζένα.

Το 1296 ο πάπας Βονιφάτιος Η΄ δέχθηκε τον Γκουίντο ξανά στην Εκκλησία και του έδωσε πίσω την κυριότητα του Μοντεφέλτρο. Την ίδια χρονιά μπήκε στο Τάγμα των Φραγκισκανών. Απεβίωσε δύο χρόνια αργότερα στο μοναστήρι της Ασίζης.

Η θέση του στην Κόλαση του Δάντη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1298 ο Βονιφάτιος Η΄ κάλεσε τον Γκουίντo για συμβουλές, για να αντιμετωπίσει τους αγώνες του ενάντια στην οικογένεια Κολόννα, η οποία είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογής του Bονιφατίου Η΄ και είχε βρει καταφύγιο σε ένα φρούριο στην Παλεστρίνα. Η συμβουλή του Γκουίντo ήταν να υποσχεθεί στους Κολόννα αμνηστία και μετά να αρνηθεί την υπόσχεση, μόλις βγουν από το φρούριό τους.

Αυτή η συμβουλή είναι που οδήγησε τον Δάντη Αλιγκέρι να τοποθετήσει τον Γκουίντo στην Κόλαση. Στην Ωδή XXVII της Κόλασης, ο Γκουίντo αφηγείται ότι έδωσε απρόθυμα συμβουλές στον πάπα, μόνο αφού ο Βονιφάτιος Η΄ είχε συμφωνήσει να τον αθωώσει για το αμάρτημα της δόλιας συμβουλής του. Καθώς ο Γκουίντo αφηγείται την ιστορία του, μετά το τέλος του, ο Άγιος Φραγκίσκος έφτασε για να διεκδικήσει την ψυχή του στους σωσμένους, αλλά ένα μαύρο Χερουβείμ υποστήριξε την ανώτερη αξίωση της Κόλασης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

  • Φρεντερίκο Α΄, που είχε γιο τον:
    • Νόλφο π.1290-1364, κόμη του Μοντεφέλτρο.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lansing, Richard (επιμ. ), The Dante Encyclopedia (Νέα Υόρκη: Garland, 2000),(ISBN 0-8153-1659-3).

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]