Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκέραρντ Φίλιπς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκέραρντ Φίλιπς
Πορτραίτο του Γκέραρντ Φίλιπς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9 Οκτωβρίου 1858
Ζαλτμπόμελ Ολλανδία
Θάνατος26 Ιανουαρίου 1942 (83 ετών)
Χάγη Ολλανδία
Τόπος ταφήςDriehuis Velsen Crematorium[1]
ΕθνικότηταΟλλανδός
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΤεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιομήχανος
ΕργοδότηςPhilips (1891–1939)[2]
Οικογένεια
ΣύζυγοςJohanna van der Willigen (1896–1942)
ΓονείςFrederik Philips
ΑδέλφιαAnton Philips
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςεπίτιμος διδάκτωρ (8  Ιανουαρίου 1917)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκέραρντ Φίλιπς(πλήρες ονοματεπώνυμο Γκέραρντ Λεονάρντο Φρέντερικ Φίλιπς)(Ζαλτμπόμελ 9 Οκτωβρίου 1858 - Χάγη 26 Ιανουαρίου 1942) ήταν Ολλανδός βιομήχανος ο οποίος ίδρυσε στο Αϊντχόφεν την ομώνυμη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών λαμπτήρων και λοιπών ηλεκτρικών συσκευών.

Γεννήθηκε στο Ζαλτμπόμελ της Ολλανδίας. Η πόλη αυτή βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βαάλ. Θείος του ήταν ο Καρλ Μαρξ και ο πατέρας του ήταν γνωστός τραπεζίτης. Όμως εκτός από αυτό, είχε στην κατοχή του μια καπνοβιομηχανία, ένα εργοστάσιο παραγωγής καφέ, ένα εκκοκιστήριο και μια μεγάλη Μονάδα Φυσικού Αερίου. Ο Γκέραρντ σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ και στη συνέχεια Μηχανολόγος Μηχανικός επειδή απ' τα εφηβικά χρόνια του τον είχε συναρπάσει ο ηλεκτρισμός και τα φαινόμενά του. Από 20 ετών πειραματιζόταν επάνω στους ηλεκτρικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως τους οποίους είχε παρουσιάσει ο Αμερικανός Τόμας Έντισον για 1η φορά το 1879 και ο ίδιος είχε δει λίγο αργότερα σε μια Έκθεση Τεχνολογίας στο Ντελφτ ως φοιτητής. Το 1883 μόλις πήρε και το 2ο πτυχίο του ανά χείρας, ταξίδεψε στη Γλασκόβη όπου εργάστηκε ως επιβλέπων Μηχανικός σ' ένα ναυπηγείο για την εγκατάσταση συστημάτων φωτισμού στα πλοία της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Μέχρι το 1891 που ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία, ο Φίλιπς ο οποίος όπως αναφέρω και πιο πάνω, είχε συναρπαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό απ' τον ηλεκτρισμό, πήγε και μαθήτευσε στο Πανεπιστημιακό Εργαστήριο του Γουίλιαμ Τόμσον και στη συνέχεια δέχτηκε πρόσκληση απ' το Διευθυντή του σημερινού Κολοσσόυ Brush ο οποίος είναι η εταιρεία η οποία ηλεκτροδοτεί το Ηνωμένο Βασίλειο κι έχει έδρα το Λονδίνο και ταξίδεψε για λογαριασμό του στο Βερολίνο προκειμένου να διαπιστώσει αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την επέκταση των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου Κολοσσού στη Γερμανία. Μόλις ολοκλήρωσε τη μελέτη του, επέστρψε στο Ηνωμένο Βασίλειο κι εκεί τον προσέλαβε ο Διευθυντής της Γερμανικής Εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών AEG και τον τοποθέτησε ως αντιπρόσωπο της εταιρείας στο Άμστερνταμ. Ο Φίλιπς την πρόσκληση αυτή την δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά όμως δεν έμεινε στα καθήκοντά του αυτά για πολύ.

Η ίδρυση της Φίλιπς

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Μαΐου του έτους 1891, ο Φίλιπς ίδρυσε στο Αϊντχόφεν την εταιρεία Φίλιπς σ' ένα παλιό κι εγκαταλειμμένο κτίριο της πόλης. Αρχικά η εταιρεία δεν παρήγαγε τίποτε άλλο εκτός από ηλεκρικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Σιγά σιγά όμως όσο περνούσαν τα χρόνια άρχισε να παράγει κι άλλες ηλεκτρικές συσκευές όπως ηλεκρικές σκούπες, τηλεοράσεις κλπ.

Ο Φίλιπς το 1896 νυμφεύθηκε με τη σύζυγό του Τζοάνα χωρίς ν' αποκτήσουν παιδιά.

Ο Φίλιπς έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιανουαρίου του έτους 1942 σε ηλικία 83 ετών στη Χάγη και τότε η Φίλιπς του είχε γίνει όχι μόνο ένας μεγάλος Κολοσσός της Παγκόσμιας Τεχνολογίας αλλά και προπύργιο της θεωρητικής και πρακτικής έρευνας.

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Find A Grave. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2024.
  2. 2,0 2,1 resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn3/philips.