Γιενς Γιάκομπ Μπερζέλιους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιονς Γιάκομπ Μπερζέλιους)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γιενς Γιάκομπ Μπερζέλιους
Jöns Jacob Berzelius from Familj-Journalen1873.png
Γέννηση 20  Αυγούστου 1779
Τόπος γέννησης Väfversunda
Θάνατος 7  Αυγούστου 1848
Τόπος θανάτου Στοκχόλμη
Εθνικότητα Σουηδοί
Υπηκοότητα Σουηδία
Ερευνητικός τομέας χημεία
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Ουψάλα
Διδακτορικός καθηγητής Johan Afzelius
Επάγγελμα/
ιδιότητες
χημικός, μη μυθοπλαστικός συγγραφέας, καθηγητής πανεπιστημίου, ιατρός και φαρμακοποιός
Εργοδότης Ινστιτούτο Καρολίνσκα
Φοιτητές του Heinrich Rose, Lars Fredrik Svanberg και James Finlay Weir Johnston
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Γιενς Γιάκομπ Μπερζέλιους

Ο Γιενς Γιάκομπ Μπερζέλιους (Jöns Jakob Berzelius, 20 Αυγούστου 17797 Αυγούστου 1848) ήταν Σουηδός χημικός. Εργάστηκε πάνω στη σύγχρονη τεχνική της χημικής σημειογραφίας και μαζί με τον Τζον Ντάλτον, τον Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ και τον Ρόμπερτ Μπόιλ θεωρείται πατέρας της σύγχρονης χημείας[1].

Αρχικά σπούδασε ιατρική, αργότερα όμως ασχολήθηκε με τη χημεία. Το 1803 δημοσίευσε μαζί με τον Χίτορφ τα Γαλβανικά πειράματα, όπου εξηγούσε τον τρόπο που διασπώνται τα οξέα και οι βάσεις κατά την ηλεκτρόλυση, στον θετικό και αρνητικό πόλο. Επίσης μελέτησε την ατομική θεωρία και θεμελίωσε το δυαδικό σύστημα παράστασης των χημικών ενώσεων. Με βάση τη θέση του ότι όλες οι χημικές ενώσεις αποτελούνται από δύο ομάδες ατόμων με αντίθετα σθένη, προσπάθησε να προσδιορίσει τους χημικούς τύπους των σύνθετων σωμάτων καθώς και τα ατομικά βάρη των στοιχείων.

Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το συμβολισμό με λατινικά γράμματα των διαφόρων στοιχείων. Στο συμβολισμό μάλιστα αυτόν έδωσε και ποσοτική έννοια. Έτσι, σε κάθε χημικό σύμβολο αντιστοιχεί μια ορισμένη ποσότητα του κάθε στοιχείου, που σήμερα την αποκαλούμε ατομικό βάρος του στοιχείου. Ο Μπερζέλιους, για να μελετήσει τα ατομικά βάρη, πήρε ως βάση του περιοδικού συστήματος το οξυγόνο. Δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την εργασία του, την οποία τελειοποίησε το 1858 ο Κανιτσάρο. Επίσης, ο Μπερζέλιους ανακάλυψε και μελέτησε τα στοιχεία δημήτριο (1803), λίθιο, σελήνιο (1817), πυρίτιο (1824), ταντάλιο (1825), θόριο (1828), ζιρκόνιο (1829), βανάδιο (1830). Επιπλέον ασχολήθηκε με τα φαινόμενα της αλλοτροπίας, της ισομέρειας, της μεταμέρειας και του πολυμερισμού που συμβαίνουν στα οργανικά οξέα, ανακάλυψε τις πρωτεΐνες και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στην ορυκτολογία, θεμελιώνοντας τη συστηματική ορυκτολογία.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μελέτη των αναλογιών με τις οποίες βρίσκονται ενωμένα τα στοιχεία στον ανόργανο κόσμο
  • Μελέτη της θεωρίας των χημικών αναλογιών.
  • Περί χημείας
  • "Χρονικά για τις Φυσικές Επιστήμες" (περιοδικό, η έκδοσή του συνεχίστηκε από μεταγενέστερους χημικούς με τον τίτλο "Χημικά Χρονικά").

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jöns Jacob Berzelius Encyclopædia Britannica

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]