Για μια χούφτα Τουρίστριες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για μια χούφτα τουρίστριες
Η κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΕρρίκος Θαλασσινός
ΠαραγωγήΤζέιμς Πάρις
ΣενάριοΠάνος Κοντέλλης
ΠρωταγωνιστέςΑλέκος Αλεξανδράκης, Καίτη Παπανίκα, Κατερίνα Γιουλάκη, Σωτήρης Μουστάκας και Στέφανος Στρατηγός
ΜουσικήΓιώργος Κατσαρός
ΦωτογραφίαΝίκος Δημόπουλος
Εταιρεία παραγωγήςΑρτ Φιλμ
Πρώτη προβολή1971
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Για μια χούφτα τουρίστριες είναι ελληνική κωμική ταινία του 1971 σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού και σενάριο Πάνου Κοντέλλη. Πρωταγωνιστούν οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Καίτη Παπανίκα και Κατερίνα Γιουλάκη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελέν Φουρό, κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία από τη Γαλλία που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία του κάμπινγκ, πηγαίνει σε ένα ελληνικό νησί αναζητώντας κατάλληλη περιοχή για εγκατάσταση κατασκηνώσεων. Αυτή η επίσκεψη δημιουργεί έντονη διαμάχη ανάμεσα σε δύο παραθαλάσσια χωριουδάκια, το καθένα από τα οποία διεκδικεί για λογαριασμό του αυτή την τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση.

Στη σύγκρουση πρωτοστατούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων – ο Μενέλαος από το Μαριδοχώρι και η Τίνα από το Κεφαλοχώρι – ενώ στη διαμάχη εμπλέκεται άθελά του κι ο αφελής Χαρίτος, του οποίου η θέση είναι εξαιρετικά δυσχερής, διότι είναι μεν κάτοικος Κεφαλοχωρίου, αλλά υπάλληλος στην κοινότητα Μαριδοχωρίου, όπου και εργάζεται ως υπάλληλος στο φαρμακείο του Μενέλαου, του προέδρου της κοινότητας. [1] Παράλληλα, ο Χαρίτος, που διατηρεί ερωτικό δεσμό με την Κατίνα, είναι ερωτευμένος με την Έλεν, την οποία πολιορκεί.

Ο πατέρας του Χαρίτου λίγο μετά τον πόλεμο, είχε σκοτωθεί πατώντας μια νάρκη. Η μοίρα επιφυλάσσει στον Χαρίτο να πατήσει και ο ίδιος νάρκη σε ένα παλιό ναρκοπέδιο δίπλα στην παραλία, όπου έχει πάει για να παρακολουθήσει την Ελέν και τις Γαλλίδες φίλες της που κάνουν μπάνιο.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 14 Ιουλίου 1971 [2] κόβοντας 134.588 εισιτήρια [3] και κατατάχθηκε στην 34η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες της ίδιας σεζόν. [4]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έχει γυριστεί στη Μήθυμνα Λέσβου της Λέσβου.[5]Υπάρχουν πλήθος σκηνές, πανοραμικές, του λιμανιού, του κάστρου, των στενών της πόλης, του ξενοδοχείου «Δελφίνια» κ.α.  Επίσης γυρίστηκε στην Πέτρα και στην Αγία Παρασκευή Λέσβου καθώς και στο γραφικό λιμανάκι της σκάλας Πολιχνίτου.[εκκρεμεί παραπομπή]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Για μια Χούφτα Τουρίστριες». ThessalonikiGuide.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 
  2. «για μια χούφτα τουρίστριες — The Movie Database (TMDb)». www.themoviedb.org. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 
  3. «Για μια χούφτα τουρίστριες». www.karagiannis-karatzopoulos.com. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 
  4. «Για μια χούφτα τουρίστριες - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 
  5. «Για Μια Χούφτα Τουρίστριες». lagalex.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]