Πάρε κόσμε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάρε κόσμε
Τίτλοι έναρξης ταινίας
ΣκηνοθεσίαΕρρίκος Θαλασσινός
ΠαραγωγήΘανάσης Βέγγος
ΣενάριοΝαπολέων Ελευθερίου
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Λαυρέντης Διανέλλος
Ελένη Ανουσάκη
Νίτσα Τσαγανέα
Τάκης Μηλιάδης
Άννα Μαντζουράνη
ΜουσικήΓιώργος Ζαμπέτας
ΤραγούδιΓιώργος Ζαμπέτας
Μανταλένα
ΦωτογραφίαΠαύλος Φιλίππου
ΜοντάζΠαύλος Φιλίππου
ΣκηνογραφίαΓιώργος Στεργίου
Πρώτη προβολή1967
Διάρκεια85
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική
ΈπεταιΠοιος Θανάσης!!

Το Πάρε κόσμε είναι μια ελληνική κωμική κινηματογραφική ταινία του 1967, σε παραγωγή Θανάση Βέγγου και σε σκηνοθεσία-σενάριο Ερρίκου Θαλασσινού και Ναπολέοντα Ελευθερίου αντιστοίχως.[1] Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Ελένη Ανουσάκη, Λαυρέντης Διανέλλος και Νίτσα Τσαγανέα.

Η ταινία αναφέρεται στον καλόκαρδο Αγαθοκλή και στο ελάττωμά του να δίνει σε όλους χωρίς να υπολογίζει τον εαυτό του, το οποίο του προκαλεί διάφορα προβλήματα, μεταξύ άλλων είχε και ως αποτέλεσμα να χωρίσει με τη γυναίκα του, της οποίας η μητέρα δεν ενέκρινε καθόλου αυτήν τη συμπεριφορά.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με το όνειρο που βλέπει ο Αγαθοκλής, το οποίο κάνει αναφορές στον μύθο του Ρομπέν των Δασών: μεταμφιεσμένοι, μαζί με τους φίλους του κλέβουν μία άμαξα και τα κλοπιμαία τα μοιράζουν στους φτωχούς. Κατόπιν ξυπνάει και ετοιμάζεται για τη δουλειά του. Συζεί με τη θεία του και τη μάνα του. Ο Αγαθοκλής είναι πλανόδιος πωλητής και όλο το πρωί κάνει τα πάντα για να πουλήσει το εμπόρευμά του.

Αργότερα η ταινία μεταφέρεται στο καφενείο του Θωμά, στο οποίο ο Αγαθοκλής έχει μία αποθήκη. Εκεί στο καφενείο τον περιμένουνε οι "φτωχοί" του, κάποιοι άνθρωποι που πηγαίνουν κάθε Τρίτη και τους ελεεί ο Αγαθοκλής με χρήματα. Ο Αγαθοκλής κατόπιν τούτων πάει στο σπίτι της πρώην γυναίκας του, της Ελένης (με την οποία αγαπιούνται παράφορα), ώστε να της δώσει τη διατροφή. Όμως τσακώνεται ξανά με την πεθερά του και φεύγει κακήν κακώς. Η ταινία στη συνέχεια δείχνει το πως οι καλές πράξεις του Αγαθοκλή του δημιουργούν συμφορές: τη μία που έμεινε στο καφενείο έσπασε μερικά μπουκάλια, την άλλη βοήθησε τον γαλατά και έπεσε με το ποδήλατο και έσπασε κι άλλα μπουκάλια και, τέλος, πήγε να χωρίσει ένα ζευγάρι (ο Απόλλων και η Ρούλα) που τσακώνονταν, ενώ προσπάθησε για χάριν του φίλου του να πάει να φέρει πίσω την αγαπημένη του και έφαγε και ξύλο από τον αδελφό της. Κατόπιν αναλαμβάνει να κρατάει το περίπτερο ενός φίλου του, καθότι αυτός μπήκε στο νοσοκομείο για αφαίρεση αμυγδαλών.

Ωστόσο, αφού οι κόντρες που έχει με την πεθερά του έγιναν ακραίες, αποφάσισε αυτός, ο Θωμάς και η Ελένη να κάνουν κάτι ώστε να τα ξαναβρούν, μιλώντας στην Ανρδομάχη. Έτσι ο Θωμάς πάει στο σπίτι της Ανρδομάχης για να την παρακαλέσει να το ξανασκεφτεί το θέμα και να την πείσει ότι ο Αγαθοκλής θα αλλάξει. Αφού εκείνη δέχεται, συναντιέται με τον Αγαθοκλή και υπογράφουν ένα συμφωνητικό ότι δε θα ξαναβοηθήσει ποτέ. Έτσι κι έγινε. Μέχρι και τους φτωχούς του έδιωξε. Κατόπιν βγαίνουν έξω οι 3 τους στα μπουζούκια. Εκεί βλέπει τη Ρούλα του Απόλλωνα, με άλλον και τον ειδοποιεί. Η Ανδρομάχη νευρίασε πολύ που ο Αγαθοκλής έχωσε ξανά τη μύτη του σε ξένες υποθέσεις και αφού τσακώνονται, τον απειλεί ότι θα πάρει την κόρη της και θα φύγουν, για τα Τρίκαλα.

Η ταινία τελειώνει με τον Αγαθοκλή και τους φίλους του, επάνω στα άλογα (παρόμοια με το αρχικό όνειρο του Αγαθοκλή) και πάνε και κλέβουν από το λεωφορείο την Ελένη, αφού υπνωτίσουν τη μητέρα της. Κατόπιν παντρεύονται ξανά, με την πεθερά του να μένει στα Τρίκαλα. Στο τέλος, ένας φτωχός τον βρίσκει στην είσοδο του σπιτιού του και ο Αγαθοκλής του δίνει το παντελόνι του.

Ηθοποιοί και ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πάρις Παπής
  • Γιάννης Μωραΐτης
  • Νότα Φιοράκη... Πελάτισσα
  • Αρετή (Ρίτα) Πιτσίκα… υπηρέτρια
  • Ανδρέας Γκόλφης
  • Δημήτρης Καρυστινός... αδελφός Ρούλας
  • Όλγα Λαχανά… μητέρα Θανάση
  • Γρηγόρης Δάσκας… στο νοσοκομείο
  • Αλέκος Αλεξάκης
  • Ασπασία Αναγνωστοπούλο
  • Νίτσα Δάσκα… νοσοκόμα
  • Αλ. Ανδριώτης

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε τη σεζόν 1966-67, στις αίθουσες των κινηματογράφων κόβοντας 298.817 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 14η θέση από τις 117 ταινίες που κυκλοφόρησαν αυτή τη σεζόν.[2]

Στις 28 Νοεμβρίου 2003 η ταινία κυκλοφόρησε και σε μορφή DVD.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2006). «ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2015. 
  2. CineGreece. «Πάρε Κόσμε». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015. 
  3. Cine.gr. «Πάρε Κόσμε (1967)». Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]