Γιάννης Φιλιππάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Φιλιππάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Απριλίου 1986
Κάρπαθος[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΚολέγιο Σεντ Τζονς
Κολλέγιο Μάγκνταλεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
συνθέτης[2]
κιθαρίστας[3]
Περίοδος ακμής2003
Ιστότοπος
www.wearefoals.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Φιλιππάκης σε συναυλία των Foals το 2016

Ο Γιάννης Φιλιππάκης (αγγλικά: Yannis Philippakis) (γεν. 23 Απριλίου 1986) είναι ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του βρετανικού ίντι ροκ συγκροτήματος Foals.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος από Έλληνα πατέρα και Ουκρανοεβραία [4] μητέρα η οποία γεννήθηκε στη Νότια Αφρική,[5]ο Φιλιππάκης έζησε στην Ελλάδα μέχρι τα 4 του χρόνια όταν η οικογένειά του μετακόμισε στη Νότια Αφρική. Αφού έζησε εκεί για ένα χρόνο, οι γονείς του χώρισαν.[6] Κάθε καλοκαίρι ο Φιλιππάκης επισκεπτόταν τον πατέρα του στην Όλυμπο της Καρπάθου. Ο πατέρας του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των απόψεών του για τη μουσική, διδάσκοντάς του παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.[7] Ο Φιλιππάκης μεγάλωσε με βάση την ελληνορθόδοξη θρησκεία.[8]

Ο ίδιος έχει πει για την ταυτότητά του:

Αισθανόμουν λίγο ξένος τα πρώτα χρόνια στην Αγγλία. Είμαι Βρετανός, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαι. Ένιωθα διχασμένος, με διπλή ταυτότητα, έπρεπε να αντιπαραθέτω συνέχεια τις δύο κοινωνίες. Η μητέρα μου είναι καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και ζωγράφος, έτσι μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που οι διαφορές κουλτούρας και οι πολιτιστικοί διαχωρισμοί θεωρούνταν κάτι καλό - ήταν κι ένα έντονα καλλιτεχνικό περιβάλλον. Ο πατέρας μου ήταν εικονογράφος και είναι αυτό που λέμε "μερακλής". Φτιάχνει λύρες, παίζει τσαμπούνα και φτιάχνει μαντινάδες, έτσι η μουσική πέρασε μέσα μου υποσυνείδητα.[9]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιλιππάκης πήγε σχολείο στο Magdalen College School στην Οξφόρδη. Στα μαθητικά του χρόνια αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες λόγω της απουσίας του πατέρα του. Έτσι, έμπαινε σε μπελάδες με τους δασκάλους και είχε προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό οδήγησε στο να αποβληθεί δύο φορές. Στη συνέχεια, ο Φιλιππάκης συνέχισε τις σπουδές του στην αγγλική φιλολογία στο St John's College της Οξφόρδης, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του πριν πάρει το πτυχίο του, για να επικεντρωθεί στο συγκρότημα.[10]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Foals[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιλιππάκης δημιούργησε τους FOALS το 2005 με τον φίλο και πρώην μέλος των Youthmovies, Άντριου Μίαρς, μετά τη διάλυση του πρώην συγκροτήματός του The Edmund Fitzgerald, στο οποίο συμμετείχε και το μετέπειτα μέλος των Foals, ο ντράμερ Τζακ Μπέβαν.

Άλλες μουσικές ανησυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια συνέντευξη στο BBC 6 hub, ο Φιλιππάκης εξέφρασε την επιθυμία του να γράψει ένα «μπαλέτο με μπιτ».[11]

Το 2010, ο Φιλιππάκης εμφανίστηκε και έδωσε συνέντευξη στο Anyone Can Play Guitar.[12]

Ο Φιλιππάκης έκανε την παραγωγή στο κομμάτι "Wolf" του EP των Trophy Wife Bruxism το 2011.[13]

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Φιλιππάκης ξεκίνησε μηνιαίες εμφανίσεις σε ένα κλαμπ στο νότιο Λονδίνο που ονομάζεται MILK. Οι ειδικοί καλεσμένοι κρατούνται μυστικοί μέχρι το βράδυ της παράστασης, γεγονός που κάνει κάθε βραδιά διαφορετική. Κάθε βραδιά στο MILK ηχογραφείται και διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό βινυλίων για αγορά στην εκδήλωση του επόμενου μήνα. Ο Φιλιππάκης είπε: «Θέλω να κάνω μια βραδιά κλαμπ στην οποία θα θέλαμε εγώ και οι φίλοι μου να πάμε".[14]

Το 2020, το ντουέτο παραγωγών CamelPhat, υποψήφιοι για βραβείο Γκράμι, κυκλοφόρησε το Hypercolour με τη συμμετοχή του Φιλιππάκη. Το δίδυμο από το Λίβερπουλ είχε δηλώσει φαν των Foals και «ήταν πάντα στη λίστα [τους] να συνεργαστούν» σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Forbes.[15]

Έναν μήνα μετά την αρχική κυκλοφορία του Hypercolour, οι CamelPhat κυκλοφόρησαν το επίσημο κλιπ στο κανάλι τους στο YouTube. Το ίδιο το βίντεο είναι σκηνοθετημένο από τον Φιλιππάκη δίπλα στον Kit Moneith και παρουσιάζει τον ίδιο τον Φιλιππάκη με φόντο πολύχρωμες ψυχεδελικές εικόνες και καλειδοσκοπικές σκηνές.[16]

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιλιππάκης έπαιξε ως ηθοποιός σε μια μεταφορά του Moderato Cantabile της Μαργκερίτ Ντιράς σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Ζέλντιν.

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Antidotes (2008)
  • Total Life Forever (2010)
  • Holy Fire (2013)
  • What WentDown (2015)
  • Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1 (2019)
  • Everything Not Saved Will Be Lost – Part 2 (2019)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  4. «We're brainy - and proud». thejc.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022. 
  5. Dave Simpson. «Foals: 'I built an enamel around myself'». The Guardian. 
  6. Lewis, Tim (26 Ιουνίου 2016). «Yannis Philippakis of Foals: 'There's something feral in me'». The Guardian (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2018. 
  7. «From Karpathos to the charts, By Yiouli Eptakili - Kathimerini | Kathimerini» (στα αγγλικά). http://www.ekathimerini.com/56724/article/ekathimerini/life/from-karpathos-to-the-charts. Ανακτήθηκε στις 2018-05-07. 
  8. «Religion informs the Foals new album - The West Australian». yahoo.com. 
  9. «The Foals: O Γιάννης Φιλιππάκης στον ίλιγγο της δόξας | LiFO». www.lifo.gr. 25 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022. 
  10. Simpson, Dave (6 Μαΐου 2010). «Foals: 'I built an enamel around myself'». The Guardian (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2018. 
  11. Denney, Alex. «BBC - Music - Review of Foals - Total Life Forever» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2018. 
  12. «Yannis Philippakis». IMDb. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2018. 
  13. «Watch: Trophy Wife & Yannis Foals in the Studio With 'Wolf'». This is Fake DIY. 29 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2012. 
  14. «Foals' Yannis launches "hedonistic", vinyl-friendly club night with surprise guests - NME» (στα αγγλικά). NME. 2018-01-08. https://www.nme.com/news/music/foals-yannis-milk-club-night-2215713. Ανακτήθηκε στις 2018-05-02. 
  15. «Watch: Listen to Foals' Yannis Philippakis join Camelphat on hypnotic new song 'Hypercolour'». NME. 26 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2021. 
  16. «Watch:FOALS' YANNIS PHILIPPAKIS DIRECTS CAMELPHAT COLLAB 'HYPERCOLOUR' VISUALS». DIY. 17 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2021. 

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]