Όλυμπος Καρπάθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°44′28″N 27°10′25″E / 35.74111°N 27.17361°E / 35.74111; 27.17361

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Όλυμπος (αποσαφήνιση).
Όλυμπος
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Όλυμπος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔήμος Καρπάθου
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου
Υψόμετρο310
Πληθυσμός556 (2011)

Η Όλυμπος είναι ένας οικισμός της Καρπάθου, χαρακτηρισμένος λόγω του αρχιτεκτονικού του κάλλους ως παραδοσιακός οικισμός από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 310 μέτρων, κατά μήκος του αυχένα των υπορειών του όρους Προφήτης Ηλίας της βόρειας Καρπάθου. Η δυτική πλευρά της Ολύμπου είναι απόκρημνη και στέκεται πάνω από κατωφέρεια που καταλήγει στην θάλασσα ενώ η ανατολική της πλευρά είναι πιο ομαλή και της προσφέρει πρόσβαση στο επίνειό της, το Διαφάνι. Η Όλυμπος έχει 556 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Κοινότητα Ολύμπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα Ολύμπου

Η Όλυμπος αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα και μέχρι την ενσωμάτωση των νησιών αυτών στην Ελλάδα (1912-1948) Αυτοδιοίκητο Δήμο (Municipio di Olimpo) και από το 1948 και εντεύθεν ξεχωριστή Αυτοδιοίκητη Κοινότητα του Ελληνικού κράτους[1]. Η συνολική έκταση της Κοινότητας είναι 104.876 km2 και στα όριά της περιλαμβάνεται το βόρειο τμήμα της Καρπάθου και το νησί Σαρία. Η Κοινότητα Ολύμπου έχει πληθυσμό 556 κατοίκους και περιλαμβάνει επίσης τους οικισμούς Αυλώνα [ 7 ], Διαφάνι [ 228 ], Όλυμπος [ 270 ] και Τρίστομος [ 6 ] και τη νησίδα Σαρία [45 ]. Το 2010 ενσωματώθηκε στον ενιαίο Καλλικράτειο Δήμο Καρπάθου και έκτοτε αποτέλεσε Τοπική Κοινότητά του, ενώ με τον Νόμο "Κλεισθένης" αποτελεί μια από τις δέκα Κοινότητες του Κλεισθένειου Δήμου Καρπάθου, διοικούμενη από πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο.

Η Όλυμπος λόγω της ιδιαίτερης πολιτισμικής της ταυτότητας ορίστηκε ιστορική έδρα του νέου Δήμου Καρπάθου μετά τη σύστασή του στη βάση του Σχεδίου Καλλικράτης[2], ενώ με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου είχε ονομαστεί "Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου" (2008).

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα οι κυριότερες πόλεις της βόρειας Καρπάθου ήταν η Βρυκούς και η Σάρος που ήταν χτισμένες στα παράλια. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. λόγω των επιδρομών, κυρίως των Σαρακηνών πειρατών, οι κάτοικοι των αρχαίων πόλεων εγκατέλειψαν τις αρχικές τους εστίες και αναζήτησαν καταφύγιο σε ορεινότερα και πιο δυσπρόσιτα σημεία του νησιού με αποτέλεσμα να ιδρύσουν τον σημερινό οικισμό Όλυμπος[3] ή Έλυμπος στο τοπικό ιδίωμα. Ο οικισμός χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των μεσαιωνικών νησιωτικών οικισμών[4] και την εικόνα αυτή διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Την ονομασία Όλυμπος την οφείλει στο παλαιότερο όνομα του βουνού στους πρόποδες του οποίου χτίστηκε, και το οποίο σήμερα ονομάζεται Προφήτης Ηλίας.

Η Όλυμπος παρέμεινε μέχρι πρόσφατα αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο με αποτέλεσμα να αναπτύξει μιαν εντελώς ξεχωριστή και ιδιόμορφη πολιτισμική παράδοση[εκκρεμεί παραπομπή], πολλά στοιχεία της οποίας διατηρεί ζωντανά ακόμα. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που φοριέται ακόμα και σήμερα από τις γυναίκες της Ολύμπου. Μέχρι την δεκαετία του 1980 ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με το υπόλοιπο νησί ήταν ιδιαίτερα δύσβατος με αποτέλεσμα η επικοινωνία του οικισμού με την υπόλοιπη Κάρπαθο να γίνεται κυρίως μέσω θαλάσσης από το λιμάνι του Διαφανίου. Η βελτίωση του οδικού δικτύου βοήθησε πολύ στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία ήταν ραγδαία μετά το 1990.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Όλυμπος είναι έδρα του Γυμνασίου Ολύμπου Καρπάθου και τριών Λυκειακών Τάξεων του Γενικού Λυκείου Καρπάθου που εδρεύει στο χωριό Απέρι της Καρπάθου. Το Δημοτικό Σχολείο Ολύμπου έχει συγχωνευτεί με το Δημοτικό Σχολείο Διαφανίου και έχει έδρα το Διαφάνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλυμπος
Όλυμπος
  1. Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ, κοινότητα Ολύμπου
  2. Πρόγραμμα Καλλικράτης - ΦΕΚ Α87 της 07/06/2010
  3. Σιγάλα, Μαρία (2003). [ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ Α΄ , Ρόδος 2003 «Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελύμπου. Ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία από τις καταγραφές στο ομώνυμο χωριό»]. ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ τ. Α΄. ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ Α΄ , Ρόδος 2003. Ανακτήθηκε στις 23-5-2014. 
  4. Μαρία Ζάννε. [Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελύμπου. Ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία από τις καταγραφές στο ομώνυμο χωριό, ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ Α΄, Ρόδος 2003, 171-204. Σιγάλα]. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελύμπου. Ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία από τις καταγραφές στο ομώνυμο χωριό, ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ Α΄, Ρόδος 2003, 171-204.. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]