Γεώργιος Φιλιππόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Φιλιππόπουλος
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1790
Φούρκα Χαλκιδικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαλοχίας

Ο Γεώργιος Φιλιππόπουλος ή Φιλίππου ή Παραθυράς ήταν αγωνιστής της Μακεδονίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, γεννημένος στη Φούρκα Κασσάνδρας της Χαλκιδικής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Παραθυράς του Φιλίππου γεννήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Φούρκα Κασσάνδρας της Χαλκιδικής. Με την έναρξη της επανάστασης στρατολογήθηκε στα σώματα της Χαλκιδικής. Συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας. Μετά την αποτυχία της επανάστασης στη Βόρεια Ελλάδα, συνέχισε τον αγώνα στη Νότιο Ελλάδα. Το 1824 μετέβη στα Ψαρά και συμμετείχε στη Μακεδονική φρουρά της νήσου, που δεν απέτρεψε όμως την Καταστροφή των Ψαρών. Αφού διασώθηκε από τα Ψαρά, μετέβη στη Νότια Ελλάδα, όπου κατά το 1825 υπηρετούσε στο σώμα του Μανώλη Ολύμπιου υπό τις γενικές οδηγίες του Χατζηχρήστου. Συνελήφθη μετά από μάχη, από τους Οθωμανούς και φυλακίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την αποφυλάκισή του, επέστρεψε στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος και κατατάχθηκε στην Οροφυλακή, σώμα επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων. Αποστρατεύτηκε το 1845 με το βαθμό του λοχία.[1][Σημ. 1] Εγκαταστάθηκε στη Ναυπακτία[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γενικά Αρχεία του Κράτους, Φάκελοι Αγωνιστών του 1821
  2. «Οι εις τα μητρώα των αγωνιστών του 1821, αναγραφόμενοι Μακεδόνες, Γεώργιος Χ. Χιονίδης, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, σελ. 60)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 17 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2014. 

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Από το ιστολόγιο του αρχαιολόγου Νικόλαου Παπαοικονόμου: doumbia-istoria.blogspot.com