Γεώργιος Θεοδοσιάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα πρόσωπα με το όνομα Γιώργος Θεοδοσιάδης, δείτε: Γιώργος Θεοδοσιάδης (αποσαφήνιση).
Γεώργιος Θεοδοσιάδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Θεοδοσιάδης (Ελληνικά)
Γέννηση18  Σεπτεμβρίου 1935
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Αγγλικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Κορνέλ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου
οφθαλμίατρος
ΕργοδότηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1985–2002)
Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γιώργος Γεννηματάς»

Ο Γεώργιος Π. Θεοδοσιάδης (Αγία Παρασκευή Λέσβου, 18 Σεπτεμβρίου 1935) είναι ομότιμος καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2003.

Αποφοίτησε από το Πρότυπο Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης. Κατόπιν εισήχθη με εξετάσεις και αποφοίτησε από την Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ειδικότητά του έλαβε στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Καθηγητής Ι. Χαραμής, Καθηγητής Π. Βελισσαρόπουλος), ενώ τη μετεκπαίδευσή του ολοκλήρωσε στο Essen της Δυτικής Γερμανίας (Prof Meyer-Schwickerath), στο Cornell University, USA (Prof H. Lincoff) και στο Moorfields Eye Hospital, London, UK (Prof J.Hudson). Επιπρόσθετα, κατόπιν διεθνούς υποτροφίας που έλαβε, μετεκπαιδεύτηκε στην παθολογική ανατομία του αμφιβληστροειδούς στο Institute of Ophthalmology, University of London (Prof Garner).

Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας, ήτοι βοηθός, επιμελητής, υφηγητής, εντεταλμένος υφηγητής. Υπήρξε Καθηγητής Οφθαλμολογίας από το 1985-2002 και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών από το 1983 αρχικά ως Αναπληρωτής Καθηγητής και κατόπιν ως Τακτικός Καθηγητής Οφθαλμολογίας μέχρι το 2002.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στην οφθαλμολογία εντοπίζονται κυρίως σε όλο το φάσμα της παθολογίας του αμφιβληστροειδούς και της χειρουργικής αντιμετωπίσεως των παθήσεών του.

Ως διευθυντής της Πανεπιστημιακής κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, δημιούργησε νέα τμήματα και χειρουργικές τεχνικές. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής κ. Θεοδοσιάδης είναι ο εμπνευστής του "macular buckling procedure" με σπόγγο σιλικόνης από το 1974. Πρόκειται για χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των οπών της ωχράς κηλίδας σε μυωπικά μάτια και για το pit της οπτικής θηλής με υπέγερση του αμφιβληστροειδούς[1]. Η μέθοδος έχει καθιερωθεί διεθνώς και επί μακρά σειρά ετών τόσο το American Academy of Ophthalmology όσο και άλλες συναφείς διεθνείς οφθαλμολογικές πηγές αναφέρουν την τεχνική σαν μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών.[2] Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη βιβλιογραφία "G. Theodossiadis (1974) has pioneered in using the compatible element to support macula by various techniques" [3]. Επιπλέον, "Macular buckling procedure has been established as a successful treatment that increases the success rate of surgery for macular hole. Recent studies have shown that macular buckling achieved better visual improvement and anatomical recovery than vitrectomy in high myopic eyes with macular hole.[4]

Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά υπό κρίση πάνω από 250 εργασίες, που έχουν φέρει χιλιάδες αναφορές. Επιπρόσθετα, είναι συγγραφέας ικανού αριθμού οφθαλμολογικών βιβλίων. Το διεθνές σύγγραμμα G. Theodossiadis “Optical Coherence Tomography-Retinal diseases and glaucoma” από τον εκδοτικό οίκο Εlsevier (2009) κατετάγη επί σειρά ετών δεύτερο μεταξύ των 100 πρώτων βιβλίων του είδους κατά το Amazon (“most wished in Ophthalmology”) [5][6]. Το συγκεκριμένο σύγγραμμα έχει μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα Πολωνικά.

Διεθνείς διακρίσεις και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οφθαλμολογικής Εταιρείας επί 4ετία (1998-2002).
  • Τακτικό και ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (ΙΑΟ) από το 1987 (θέση XLVIII)[7].
  • Τακτικό και ισόβιο ex officio μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας από το 1992.
  • Απονομή βραβείου “J. Charamis” από το European Council of Ophthalmology (1997). Σύμφωνα με το καταστατικό της Εταιρείας, το βραβείο απονέμεται κάθε 4 έτη στον Ευρωπαίο Οφθαλμίατρο που έχει επιτύχει “the greatest achievement in the field of ophthalmic surgery”. Ο Καθηγητής Γ. Θεοδοσιάδης ήταν ο 7ος Οφθαλμίατρος στον ευρωπαϊκό οφθαλμολογικό χώρο που είχε πάρει το βραβείο μέχρι το 2009. Για το βραβείο ψηφίζουν όλες οι Οφθαλμολογικές Εταιρείες της Ευρώπης.[8]
  • Σύμφωνα με το περιοδικό “Points de Vue” (Autumn 1998) και με συγγραφέα τον αείμνηστο Καθηγητή Ακαδημαϊκό Pierre Amalric, ο Καθηγητής Γ. Θεοδοσιάδης εντάσσεται στη λίστα χαρακτηριστικού πίνακα με τους 9 κορυφαίους διεθνείς Επιστήμονες που μελετούν τον αμφιβληστροειδή και συγκεκριμένα τη φλουοροαγγειογραφία.
  • Ex officio μέλος του International Council of Ophthalmology (1996-1999).
  • Ιδρυτικό μέλος του EUPO (European University of Professors in Ophthalmology) το 1988. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του EUPΟ είναι η εκπαίδευση των Ευρωπαίων Οφθαλμιάτρων με κοινές δραστηριότητες και κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό επίπεδο.
  • Υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Εκδόσεως του μεγαλύτερου σε διεθνή κυκλοφορία Οφθαλμολογικού Περιοδικού Highlights in Ophthalmology (1990-2001).
  • Συν-δημιουργός της Ευρωπαϊκης Εταιρίας “European Macula Group” το 1988 με τους καταξιωμένους διεθνώς Καθηγητές G. Coscas και J. Cunha-Vaz.[9] Η εταιρεία έτυχε μεγάλης αναγνωρίσεως και επιτυχίας και αποτέλεσε τη μήτρα της μεγαλύτερης σήμερα Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αμφιβληστροειδούς, το EURETINA.
  • Τιμητικές διακρίσεις από Πανεπιστήμια και Οφθαλμολογικές Εταιρείες:

-Σίδνεϋ Αυστραλίας (1988)

-Coimbra Πορτογαλίας (1988)

-Ρώμης Ιταλίας (1991)

-Societas Ophthalmologica Mediterranea (1994)

-Μπρατισλάβα Σλοβακίας (1997)

-Πετς Ουγγαρίας (1997)

-Καρολίνσκα Σουηδίας, "Kongl. Carolinska Medico Chirurgiska Institute" (απονομή τιμητικής πλακέτας)

Ελληνικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Βραβείο Τράντα» (1981).
  • Τιμητική Διάκριση και πλακέτα από τον "Σύλλογο Φοιτησάντων Εις την Ευαγγελικήν Σχολήν Σμύρνης" (Απρίλιος 1997) για τις διεθνείς επιδόσεις και την προσφορά του στην Οφθαλμολογία, καθώς υπήρξε απόφοιτος της Σχολής.
  • Τιμητική διάκριση από την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία κατά τη διάρκεια του 30ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου (1997) για τις πολλές εξέχουσες διεθνείς θέσεις του και την προβολή της ελληνικής Οφθαλμολογίας.
  • Επίτιμο μέλος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου (1997).
  • Τιμητική διάκριση από το Οφθαλμιατρείο Αθηνών για την εξαίρετη προσφορά του στην Οφθαλμολογία (2003).
  • Τιμητική διάκριση από την Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς (2006) για την εξαίρετη προσφορά του στις παθήσεις αμφιβληστροειδούς και για την εκπαίδευση στον Έλληνα Οφθαλμίατρο.
  • Τιμητική διάκριση από την Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος.
  • Καθιέρωση από την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία βραβείου «Γεώργιος Π. Θεοδοσιάδης» (2010), που απονέμεται κάθε 2 έτη στον Οφθαλμίατρο με ικανό αριθμό ξενόγλωσσων δημοσιεύσεων.
  • Τιμητική διάλεξη και πρώτος ομιλητής στην νεοσυσταθείσα ενότητα “Greek Retina Wikipedia” (2020). Η διάκριση αφορά στην πολύχρονη, πολύτιμη και καθοριστική προσφορά του στον τομέα του Αμφιβληστροειδούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νέα μέθοδος κατά της ωχράς κηλίδας». kathimerini.gr. 26 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2023. 
  2. «Optic Pits - EyeWiki». eyewiki.aao.org. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023. 
  3. eOphtha. «Macular Buckle Indications, Technique and Challenges». www.eophtha.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023. 
  4. Zhao, Xiujuan; Li, Yonghao; Ma, Wei; Lian, Ping; Yu, Xiling; Chen, Shida; Huang, Xia; Liu, Bingqian και άλλοι. (2021-01-04). «Macular buckling versus vitrectomy on macular hole associated macular detachment in eyes with high myopia: a randomised trial». British Journal of Ophthalmology 106 (4): 582–586. doi:10.1136/bjophthalmol-2020-317800. ISSN 0007-1161. http://dx.doi.org/10.1136/bjophthalmol-2020-317800. 
  5. «Amazon Books». 
  6. ΣΟΥΦΛΕΡΗ, ΙΩΑΝΝΑ (18 Απριλίου 2010). «Οφθαλμολογία best seller». Βήμα Science. 
  7. «A-O-INT.org - Academia Ophthalmologica Internationalis | Emeritus Members» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023. 
  8. «ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΟΕ – ΕΟΕ». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023. 
  9. Zingirian, Mario. «European Macula Group». Documenta Ophthalmologica Proceedings Series 62.