Γεννητικό φύμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεννητικό φύμα
Στάδια της ανάπτυξης των εξωτερικών γεννητικών οργάνων αρσενικού και θηλυκού.
Μικρογραφία πρωταρχικού φαλλού.
Details
Λατινικάtuberculum phallicum; tuberculum genitale
TEE5.7.4.0.1.0.1

Το γεννητικό φύμα ή φαλλικό φύμα είναι σώμα ιστού που σχηματίζεται κατά την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος στα έμβρυα των θηλαστικών και των δύο φύλων με την μορφή ενός πρωταρχικού φαλλικού σώματος. Στο ανθρώπινο έμβρυο το γεννητικό φύμα αναπτύσσεται από την τέταρτη εβδομάδα της κύησης και έως την ένατη εβδομάδα έχει πάρει διακριτά χαρακτηριστικά πέους ή κλειτορίδας. Μετά την ανάπτυξη του φαλλού η ονομασία 'γεννητικό φύμα' αναφέρεται στο τελικό άκρο του οργάνου[1] που αποτελείται από την κλειτορίδα ή την βάλανο του πέους.[2]

Το γεννητικό φύμα είναι ευαίσθητο στην έκκριση διυδροτεστοστερόνης και πλούσιο στο ένζυμο 5α-ρεδουκτάση, ώστε η ποσότητα τεστοστερόνης που εκκρίνεται από τον δεύτερο μήνα να είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέγεθος του φαλλού στην γέννα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The University of North Carolina at Chapel Hill - Embryo images nr 024». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. 
  2. Netter, Frank H.· Cochard, Larry R. (2002). Netter's Atlas of human embryology. Teterboro, N.J: Icon Learning Systems. σελ. 159. ISBN 0-914168-99-1. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]