Γ.Α.Σ. Ηρακλής Ποταμουδίων Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ηρακλής Καβάλας.
Ηρακλής Ποταμουδίων Καβάλας
ΌνομαΓυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ποταμουδίων Καβάλας «ο Ηρακλής»
Ίδρυση1976
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΚωνσταντίνος Ανδρεάνης
Τμήματα του Ηρακλή Καβάλας
Ποδόσφαιρο Άρση βαρών Κικ μπόξινγκ
Σκάκι

Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ποταμουδίων Καβάλας «ο Ηρακλής» αποτελεί αθλητικό σωματείο με έδρα την πόλη της Καβάλας.[1] Ιδρύθηκε το 1976 και δραστηριοποιείται στα αθλήματα του ποδοσφαίρου, της άρσης βαρών, του κικ μπόξινγκ και στο σκάκι.

Έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες κυρίως στο τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών. Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στη Δ΄ Εθνική κατηγορία, κερδίζοντας το πρωτάθλημα την περίοδο 1983–84 καθώς τερμάτησε στην πρώτη θέση του ομίλου της. Την αμέσως επόμενη περίοδο, 1984–85, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.[2]

Επίσης, το τμήμα της άρσης βαρών έχει κατακτήσει 4 τίτλους στο ομαδικό των ανδρών σε πανελλήνιο επίπεδο, αρχής γενομένης το 2002.[3]

Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Kωνσταντίνος Ανδρεάνης και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του συλλόγου ο Μιχαήλ Θ. Λολίδης από το 2019.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος αθλητικός σύλλογος με την ονομασία «Ηρακλής» στην Καβάλα ιδρύθηκε το 1926, λίγα χρόνια έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1964 ο Ηρακλής, η Α.Ε.Κ. Καβάλας και οι Φίλιπποι ο οποίος αποτελούσε τον παλαιότερο σύλλογο από τους τρεις,[4] αποφάσισαν τη συγχώνευση των σωματείων και τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου με την ονομασία Α.Ο. Καβάλα. Ηρακλής, Α.Ε.Κ. Καβάλας και Φίλιπποι επί της ουσίας έπαυσαν να υφίστανται, με την Α.Ε.Κ. να επανεμφανίζεται στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980.[5]

Η ιστορία του «Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Ηρακλή Ποταμουδίων Καβάλας» ξεκινάει το 1976, έτος ίδρυσης του σωματείου. Έκτοτε τα διάφορα τμήματα του συλλόγου, έχουν αγωνιστεί σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος υλοποιεί το πρωτόκολλο ΕΧΕDRAMark 776 S1[6] για την υπεύθυνη διαχείριση ακαδημιών ποδοσφαίρου.Για την ολοκληρωμένη προσέγγισης-διαχείριση στη διοίκηση, οργάνωση, έλεγχο κινδύνων και βελτίωση λειτουργιών των ακαδημιών με λιτό, μετρήσιμο, διαβαθμισμένο τρόπο και εφικτό  στην υλοποίησή του.Το πρωτόκολλο εγκαταστάθηκε από τον οργανισμό Νoriaki Kano Laboratories το 2019.

Στα πλαίσια της άνω υλοποίησης ο σύλλογος υιοθετεί και στοχοποιεί με βάση την UN AGENDA 2030 τους 17 στόχους αειφορίας (στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη.)

Ποδοσφαιρικό τμήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηρακλής Καβάλας
Επίσημη ονομασίαΓυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλής Ποταμουδίων Καβάλας
Σύντομο όνομαΗρακλής
Ίδρυση1976
ΈδραΚαβάλα, Ελλάδα
Στάδιο«Βερούλειο»
Καβάλα, Ελλάδα
ΠρόεδροςKωνσταντίνος Ανδρεάνης
ΠρωτάθλημαΒ' ΕΠΣ Καβάλας
Πρώτη εμφάνιση
Το «Βερούλειο», έδρα του Ηρακλή Καβάλας

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ηρακλή Καβάλας, διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του στο Δημοτικό Στάδιο Καβάλας «Άννα Βερούλη» (Βερούλειο). Επιπλέον στο Περιγιάλι Καβάλας έχει βοηθητικό γήπεδο σε αποκλειστικότητα του συλλόγου για τα τμήματα υποδομών ποδοσφαίρου.

Αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα ποδοσφαιρικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Καβάλας, με συμμετοχές στη Γ΄ και τη Δ΄ Εθνική κατηγορία.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ομάδας, ήταν η κατάκτηση του τίτλου στη Δ΄ Εθνική κατηγορία, όταν και κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλό της την περίοδο 1983–84. Στην παρθενική της εμφάνιση στη Γ΄ Εθνική κατηγορία, την περίοδο 1984–85, τερμάτησε στη 13η θέση, συγκεντρώνωντας συνολικά 38 βαθμούς.[2]

Τμήματα Υποδομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηρακλής Καβάλας διαθέτει ακαδημία ποδοσφαίρου.[7]

Τμήμα άρσης βαρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα της άρσης βαρών είναι το πλέον επιτυχημένο του συλλόγου, καθώς κατέχει 4 τίτλους στο ομάδικό ανδρών σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 2002, ενώ ακολούθησαν άλλοι τρεις το 2003, το 2007 και το 2008.[3]

Τμήμα kick boxing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα kick boxing του συλλόγου εστιάζει κυρίως στα τμήματα υποδομής.

Σκακιστικό τμήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σκακιστικό τμήμα του συλλόγου λαμβάνει μέρος στις διοργανώσεις της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.[8]

Τμήμα καλαθοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου διαλύθηκε το 2003,[εκκρεμεί παραπομπή] έπειτα από τη συγχώνευσή του με άλλους συλλόγους της περιοχής, δημιουργώντας την Ε.Κ. Καβάλας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]