Βόιοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης με την εξάπλωση των Βοίων (με πράσινο στα βορειο-ανατολικά και σκούρο πράσινο στη Βόρεια Ιταλία

Οι Βόιοι (Boii) ήταν αρχαία κελτική φυλή, η παρουσία της οποίας βεβαιώνεται στη σημερινή Γαλλία, γύρω από τον Σηκουάνα και τον Μάρνη. Αργότερα , γύρω στα 400 π.Χ., μετανάστευσαν μέσω των Άλπεων στη βόρεια Ιταλία, στις εκβολές του Πάδου. Αποτελούσαν μέρος κελτικής ομάδας φυλών, η οποία περιλάμβανε επίσης τους Λιγγόνες (Lingones) και τους Σέμνονες (Senoni).

Ετυμολογία και όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή ετυμολογία του ονόματος Βόιοι. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αυτοί που κάνουν θητεία σε κάποιο στρατιωτικό σώμα των Κελτών ή τους "πολεμιστές" (από το ινδο-ευρωπαϊκό *bhoi-) ή "ιδιοκτήτες βοοειδών" (από το ινδο-ευρωπαϊκό *gʷowjeh³s[1] ή αντίστοιχα το λατινικό bovis). Λέξεις που αποδεδειγμένα προέρχονται από τους Βόιους είναι ο Boiorix (βασιλιάς της Boii) και το Boiodurum (φρούριο των Βοΐων, το σημερινό Πάσσαου της Γερμανίας).

Από τους Βόιους θεωρείται ότι προέρχεται και το όνομα της σημερινής Βοημίας, από το Boio-haemum = σπίτι των Βοΐων, όπως και το όνομα της Βαυαρίας, που σημαίνει τον τόπο όπου κατοικούν οι Βόιοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους κλασικούς συγγραφείς, κέλτικες φυλές πέρασαν από τις Άλπεις στη σημερινή Ιταλία. Μία από αυτές, οι Βόιοι, εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα του Πάδου, αφού υπέταξαν πρώτα τους Ετρούσκους[2]. Άλλες κέλτικες φυλές εγκαταστάθηκαν στην βόρεια Ιταλία. Οι Βόιοι κατέλαβαν την ετρουσκική πόλη Φελσίνα, αλλάζοντας το όνομα της σε Bononia (η σημερινή Μπολόνια). Αρχαιολογικά υπολείμματα του πολιτισμού τους έχουν βρεθεί σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στην Φελσίνα, αλλά και στο Monte Bibele. Οι έρευνες δείχνουν ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Κελτών και των ετρουσκικών πληθυσμών[3].

Στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., οι Βόιοι συμμάχησαν με τους Ετρούσκους εναντίον της Ρώμης. Επίσης πολέμησαν στο πλευρό του Αννίβα, σκοτώνοντας τον Ρωμαίο στρατηγό L. Postumius Albinus, του οποίου το κρανίο στη συνέχεια το μετέτρεψαν σε δοχείο. Στην συνέχεια ηττήθηκαν το 224 π.χ. στον Τελαμώνα και το 193 π.χ. στη Μουτίνα. Μετά από αυτές τις ήττες μεγάλο μέρος των Κελτών εγκατέλειψε την Ιταλία. Οι ταφές των Βόιων στην Ιταλία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με αυτές που έχουν βρεθεί στη σύγχρονη Βοημία[4]. Θεωρείται πιθανότερο οι Βόιοι να ήρθαν στην Ιταλία από την Βοημία και όχι το αντίστροφο, να πήγαν εκεί μετά την φυγή τους από την Ιταλία[5].

Οι Βόιοι της Παννονίας αναφέρονται τον 2ο αιώνα π.Χ., όταν απωθήθηκαν από τους Τεύτονες[6]. Αργότερα επιτέθηκαν στην πόλη Noreia (στη σύγχρονη Αυστρία) και ακολούθησαν και βοήθησαν τους Ελβέτιους, επίσης κελτικό λαό, στην προσπάθεια τους να εγκατασταθούν στη Γαλατία. Μετά την ήττα όμως των Ελβετίων, επιτράπηκε σε όσους επέζησαν να εγκατασταθούν στην πόλη Gorgobina[7].

Άλλοι Βόιοι εγκαταστάθηκαν στην Ουγγαρία, στην πεδιάδα του Δούναβη, με κέντρο την Μπρατισλάβα. Το 40 π.Χ. συγκρούστηκαν με τους Δάκες και ηττήθηκαν. Όταν τελικά οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Παννονία, το 8 μ.Χ., οι Βόιοι δεν φαίνεται να αντιστάθηκαν. Τα εδάφη τους ονομάστηκαν deserta Boiorum (deserta σημαίνει άδεια περιοχή - αραιοκατοικημένη)[8].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • FILIP, Jan, Keltové ve střední Evropě. Praha 1956

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Birkhan, Helmut: "Die Kelten", Wien, 1997, S. 99
  2. For the following, cf. Polybius 2,17,7; Strabo 4,195/5,216, and Livy 33,37.37.57
  3. James, Simon: "Das Zeitalter der Kelten", Dusseldorf, 1996, pp 34f. (German) The English original is titled "Exploring the World of the Celts", Thames&Hudson, London, 1993, without page
  4. Cunliffe, Barry: "The Ancient Celts", Penguin Books 1999, pp. 72f.
  5. Birkhan, p. 124
  6. Στράβων VII, 2, 2
  7. (Caes. Bell. Gall., VII, 75)
  8. Birkhan, p. 251.