Αρχαία βενετική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βενετικά
Περιοχή: ΒΑ Ιταλία και πιθανώς τμήμα της Σλοβενίας
Κατάσταση: Εξαφάνιση περί τον 1ο αιώνα Κ.Ε.
Γενετική ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες

  Βενετική γλώσσα

Επίσημη κατάσταση
Επίσημη γλώσσα: Ουδείς
Ρυθμίζεται από: Ουδείς
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 xve

Η αρχαία βενετική γλώσσα είναι εξαφανισμένη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που ομιλείτο κατά τους αρχαίους χρόνους στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας, ανάμεσα στο δέλτα του Πάδου και τις νότιες παρυφές των Άλπεων, πιθανώς και σε τμήματα της Σλοβενίας.

Η γλώσσα μαρτυρείται από 300 περίπου σύντομες επιγραφές που χρονολογούνται ανάμεσα στον 5ο αιώνα Π.Κ.Ε. και τον 1ο αιώνα Κ.Ε.. Οι ομιλητές της ταυτίζονται με τους Αρχαίους Ενετούς (Veneti), όπως τους ονόμαζαν οι Ρωμαίοι και τους Ενετούς όπως τους αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Εξαφανίστηκε περί τον 1ο αι., όταν οι εντόπιοι αφομοιώθηκαν από τη ρωμαϊκή σφαίρα πολιτισμικής επίδρασης.

Η αρχαία βενετική γλώσσα δεν σχετίζεται με τη Νέα βενετική γλώσσα (ιταλικά: Veneto ή Lingua Veneta, βεν.: Vèneto ή Łéngua Vèneta, κυριολεκτικά Βένετο ή Βένετα γλώσσα), τη ρομανική γλώσσα που ομιλείται τώρα στο Βένετο. δεν σχετίζεται με τη βενετσιάνικα (ιταλικά: Veneziano, βεν.: Venesian), τη διάλεκτο της (νέας) βενετικής που ομιλείται τώρα στην πόλη Βενετία.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βενετική είναι centum γλώσσα. Οι επιγραφές χρησιμοποιούν μια παραλλαγή του βόρειου ιταλικού αλφάβητου, παρόμοιο με το αρχαίο ιταλικό αλφάβητο.

Η ακριβής σχέση της αρχαίας Βενετικής με άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες ερευνάται ακόμα, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές, εκτός από τη Λιβούρνια γλώσσα, θεωρούν ότι ήταν συγγενής των Ιταλικών γλωσσών. Έχει εκφραστεί η άποψη πως η Βενετική σχετιζόταν με τις Ιλλυρικές γλώσσες που ομιλούνταν στα δυτικά Βαλκάνια, αν και αυτή η θεωρία αμφισβητείται από τη σύγχρονη έρευνα. Έχουν σημειωθεί, ωστόσο, σημαντικοί παραλληλισμοί με τις γερμανικές γλώσσες.

Βλ. επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Julius Pokorny, Indogermanisches Etymologisches Wörterbuch, Bern, (1959)

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]