Βόγισλαβ Βογίνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόισλαβ Βοΐνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1η χιλιετία
Βασίλειο της Σερβίας
Θάνατος25  Οκτωβρίου 1363
Σερβική Αυτοκρατορία
Αιτία θανάτουπανώλη
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Περίοδος ακμής1349
Οικογένεια
ΓονείςΒοεβόδας Βοΐν
ΑδέλφιαΜίλος Βοΐνοβιτς
Άλτομαν Βοΐνοβιτς
ΟικογένειαVojinović noble family
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βόγισλαβ Βογίνοβιτς (σερβικά : Vojislav Vojinović) ήταν Σέρβος βοεβόδας ο γιος του βοεβόδα Βογίν και ένας από τους πρώτους επαρχιακούς άρχοντες της αυτοκρατορίας της Σερβίας.

Κυβερνούσε μία μεγάλη έκταση μεταξύ του Ντρίνα και έως την Αδριατική Θάλασσα τη Δημοκρατία της Ραγούσας, το Κότορ και έως το Κοσσυφοπέδιο[1] που ονομαζόταν Χώρα του Βοΐνοβιτς. Στο τέλος της βασιλείας του Δουσάν πήρε τον τίτλο του Βοϊβόδα (Δούκα)[2], και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ούρος γίνεται το πιο ισχυρός μεγιστάνας και φέρει τον τίτλο του πρίγκιπα της Χούμ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόγισλαβ Βογίνοβιτς ήταν γιος του Βογίν ιδρυτής της οικογένειας Βοΐνοβιτς, ήταν αρχηγός και ένας από τους πιο εξέχοντες ευγενείς της εποχής Στέφανου Ντεκάνσι[3]. Ο Βόισλαβ είχε επίσης δύο μεγαλύτερα αδέλφια τον Μίλο και τον Άλτομαν.

Η πολιτική του σταδιοδρομία άρχισε στην αυλή του Στεφάνου Δουσάν περίπου το 1350 με τον τίτλο του "Στάβιλακ"[4]. Μαζί με την πολιτική του σταδιοδρομία εργάστηκε για τη διαμόρφωση και αύξηση των φεουδαρχικών εδαφών της οικογένειας, παραμένει άγνωστο το μέγεθος της αρχικής περιουσίας. Μετά τον θάνατο των αδελφών του έγινε μόνος κληρονόμος του οικογενειακού φέουδου. Παντρεύτηκε την Γκοΐσλαβα και μαζί της απέκτησε τους Στέφαν και Ντρομπρίβοϊ.

Το 1358 άρχισε την διαμάχη με την Δημοκρατία της Ραγούσας που ανήκε στην Ενετία. Η περιοχή του Χούμ που διοικούσε ο Βόγισλαβ, έγινε περιοχή συνόρων, και μία στρατιωτική επαρχία[5] εκεί είχαν εγκατασταθεί στρατεύματα του Βασιλείου της Ουγγαρίας[6]. Ο Βόγισλαβ με μικρές συνοριακές αψιμαχίες στα μέσα του 1358 προσπαθούσε να ξεκινήσει πόλεμο. Στα μέσα του Ιουλίου 1359 ο ουγγρικός στρατός αποσύρθηκε από το έδαφος του σερβικού κράτους, και αμέσως μετά ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ Βόγισλαβ και Ραγούσας. Συγκεκριμένα ο Βόγισλαβ, ως πρίγκιπας της Χούμ, ζήτησε από Sv. Blaise να παραδώσει την πόλη Στόνσκι επειδή παραδοσιακά ήταν η έδρα των πριγκίπων της Χούμ[7].

Πολέμησε δύο φορές (1359-1360 και 1361-1362), κατά του Ντουμπρόβνικ. Πέθανε το 1363 και τον διαδέχτηκε ο ανιψιός Νίκολα Αλτομάνοβιτς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. R.Mihaljčić, Kraj Srpskog Carstva,SKZ, Beograd, 1975, str. 36
  2. Distributiones testamentorum, vol. 3, f. 16
  3. M. Dinić, Ο Nikoli Altomanoviću, SKA, Beograd, 1932,str. 3
  4. M.Dinić, Ο Nicholas Altomanović, SKA, 1932, σ.3
  5. R. Mihaljčić, Kraj Srpskog carstva, SKZ, Beograd, 1975, str. 38
  6. R. Mihaljčić, Kraj Srpskog Carstva, SKZ, Beograd, 1975, str.38
  7. Monumenta Ragusina II, str. 280
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vojislav Vojinović της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).