Βυζαντινός Ναός Αγίου Ιωάννη Ελαιώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βυζαντινός Ναός Αγίου Ιωάννη Ελαιώνα
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Αρχιτεκτονικήβυζαντινή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′46″N 23°40′22″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΕλαιώνας
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο στην Ελλάδα[1]
Άγιος Ιωάννης (κτήμα Μερκάτη, Ελαιώνας)

Ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή του Ελαιώνα είναι ναΐσκος κατασκευασμένος περί του 14 αιώνα, ο οποίος βρίσκεται εντός του πρώην κτήματος Αλεξάνδρου Μπενιζέλου (σημερινής ονομασίας Μερκάτη), στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του οποίου, μεταγενέστερα, κατασκευάσθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής καθώς και άλλα σχολικά συγκροτήματα (ΕΠΛ κλπ) επί της Λεωφόρου Θηβών και Πέτρου Ράλλη και έναντι του Γ΄Νεκροταφείου Αθηνών.

Ο Βυζαντινός αυτός Ναός, βάσει απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 592/19-9-1986[2] έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας γύρω του (υπαγόμενο στην Α΄Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ η ιδιοκτησία του χώρου υπάγεται στον Ο.Σ.Κ.), ωστόσο παραμένει απροστάτευτος εδώ και δεκαετίες. Ο Ναός έχει υποστεί πολλαπλές φθορές από το χρόνο, καθώς ουδέποτε συντηρήθηκε. Όπως επισημαίνει πάντως, ο ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος[3] «χάρις στην ευλαβή φροντίδα των κτητόρων», ο Ναός σωζόταν σχεδόν ανέπαφος έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Στην εγκατάλειψη του Ναού έχουν αντιδράσει τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω «Ιερά Οδός», που με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Παργανά και τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Δάλκο απεύθυναν σχετική επιστολή προς τον πρώην υπουργό πολιτισμού και τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (2008). Το Μάρτιο του 2015 το χώρο και το ναό επισκέφθηκαν από κοινού ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, μαζί με τη σημερινή δημοτική αρχή του Αιγάλεω και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα του υπουργείου προς διάσωση και ανακαίνηση του Ναού[4].

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θοδωρής Ρουμπάνης, στο «Έθνος»: «Διατηρητέο... ερείπιο»

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el/monuments_info?id=147964&type=Monument.
  2. Κήρυξη του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη ως ιστορικού διατηρητέτου μνημείου
  3. Επετηρίδα της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών’, Η΄τόμος, σελ. 323
  4. «"Δυτικά προάστια. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2015.