Βρετανικό Σύστημα Τιμών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Βρετανικό Σύστημα Τιμών (αγγλ. British Honours System) είναι ένα σύστημα ανταμοιβής προσώπων για την γενναιότητα, τα επιτεύγματα ή τις υπηρεσίες που παρείχαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη. Το σύστημα αυτό καθιερώθηκε από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Ως τότε οι Άγγλοι μονάρχες αντάμειβαν την γενναιότητα και την πίστη των υπηκόων τους είτε με την απονομή δακτυλιδιών είτε με χρηματικές αμοιβές. Ο Γουλιέλμος, αντίθετα, αντάμειψε τους πιστούς και γενναίους ακολούθους του παραχωρώντας τους γαίες, ώστε να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με αφοσίωση και γενναιότητα στο στέμμα του. Οι πρώτες κομητείες που οργάνωσε βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με την Ουαλία, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των συνόρων του βασιλείου του.[1]

Τίτλοι Ευγενείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τίτλοι ευγενείας είναι πέντε. Η ιεραρχική σειρά τους είναι:[2]

  1. Δούκας
  2. Μαρκήσιος
  3. Κόμης
  4. Υποκόμης
  5. Βαρόνος

Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, η απονομή Ιπποσύνης στην Αγγλία περιοριζόταν στα μέλη της Αριστοκρατίας και σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς. Από τότε, όμως, οι απονομές επεκτάθηκαν σε μεγαλύτερο εύρος ατόμων.[1]

Από το 1999 απαγορεύεται δια νόμου οποιοσδήποτε καινούργιος τίτλος ευγενείας να είναι κληρονομικός και έτσι υπάρχουν οι λεγόμενοι ισόβιοι ευγενείς οι οποίοι έχουν τον τίτλο του Βαρόνου. Ωστόσο, οι ήδη υπάρχοντες κληρονομικοί ευγενείς δεν έχασαν ούτε τους τίτλους τους, ούτε το δικαίωμα να τους κληρονομήσουν οι απόγονοί τους.

Βαρονέτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Βαρονέτοι είναι κι αυτοί τίτλος ευγενείας αλλά δεν είχαν ποτέ δικαίωμα στη Βουλή των Λόρδων και θεωρούνται ευρέως κάτι ανάμεσα στον ευγενή και τον απλό άνθρωπο.

Ιππότες (Σερ), Esquires[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιππότες είναι η κατώτερη βαθμίδα τίτλου και είναι μακράν ο πιο ευρέως διαδεδομένος τίτλος. Το θηλυκό του Σερ είναι Ντέιμ (Dame). Οι Esquires (δεν μεταφράζεται) είναι πιο πολύ τίτλος διάκρισης παρά ευγενείας αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένοι.

Απονομή τίτλων ευγενείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή Τιμών (Main Honours Advisory Committee) εξετάζει τις συστάσεις περί απονομής Τιμών από οκτώ ειδικές υποεπιτροπές και στην συνέχεια καταλήγει στον τελικό κατάλογο που θα υποβληθεί προς έγκριση στον Πρωθυπουργό και την Βασίλισσα. Η Επιτροπή αυτή προεδρεύεται από τον Γραμματέα της Κυβέρνησης και τα μέλη της είναι οι πρόεδροι των υποεπιτροπών, ο ισόβιος Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας και ένας ακόμη μόνιμος Γραμματέας.[3]

Οι υποεπιτροπές καλύπτουν τους εξής τομείς:

  • Τέχνες και Μέσα (Arts and Media)
  • Υγεία
  • Παιδεία/Εκπαίδευση
  • Επιστήμη και Τεχνολογία
  • Οικονομία
  • Συμμετοχή στα κοινά, εθελοντισμός και υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο
  • Αθλητισμός
  • Φιλανθρωπία

Τάγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάγματα που υπάρχουν ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τάγμα της Περικνημίδας (Order of the Garter), έχει μία τάξη, τον Ιππότη και ο αριθμός των μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24. Απονέμεται σε άτομα που έχουν συνεισφέρει στην ιστορία της Αγγλίας
  • Τάγμα της Ακάνθου (Order of the Thistle), έχει μία τάξη, τον Ιππότη και ο αριθμός των μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 16. Είναι το αντίστοιχο του Τάγματος της Περικνημίδας για τη Σκωτία.
  • Τάγμα του Λουτρού (Order of the Bath), έχει τρεις τάξεις, το Μεγαλόσταυρο Ιππότη, τον Ιππότη-Διοικητή και τον Εταίρο. Οι Μεγαλόσταυροι Ιππότες είναι μέχρι 120, οι Ιππότες-Διοικητές είναι μέχρι 355 και οι Εταίροι είναι μέχρι 1.925. Απονέμεται σε άτομα που έχουν συνεισφέρει στρατιωτικά ή κυβερνητικά.
  • Τάγμα της Αξίας (Order of Merit), έχει μία τάξη, το Μέλος και ο αριθμός των μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24. Απονέμεται σε απόμαχους της ζωής που έχουν συνεισφέρει στρατιωτικά, επιστημονικά ή καλλιτεχνικά.
  • Τάγμα του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου (Order of St. Michael and St. George), έχει τρεις τάξεις, το Μεγαλόσταυρο Ιππότη, τον Ιππότη-Διοικητή και τον Εταίρο. Οι Μεγαλόσταυροι Ιππότες είναι μέχρι 125, οι Ιππότες-Διοικητές είναι μέχρι 375 και οι Εταίροι είναι μέχρι 1.750. Απονέμεται σε άτομα που έχουν συνεισφέρει διπλωματικά ή διακυβερνητικά.
  • Βασιλικό Βικτωριανό Τάγμα (Royal Victorian Order), έχει έξι τάξεις, το Μεγαλόσταυρο Ιππότη, τον Ιππότη-Διοικητή, το Διοικητή, τον Υπαξιωματικό, το Μέλος και το Μετάλλιο. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό μελών. Απονέμεται σε άτομα που έχουν διακριθεί για την υπηρεσία τους στο Μονάρχη.
  • Τάγμα Διακεκριμένης Υπηρεσίας (Distinguished Service Order), έχει μία τάξη, το Μετάλλιο και δεν υπάρχει όριο απονομών. Απονέμεται σε άτομα που έχουν διακριθεί για τη στρατιωτική τους υπηρεσία.
  • Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Order of the British Empire), έχει πέντε τάξεις, το Μεγαλόσταυρο Ιππότη, τον Ιππότη-Διοικητή, το Διοικητή, τον Αξιωματικό και το Μέλος. Οι Μεγαλόσταυροι Ιππότες είναι μέχρι 300, οι Ιππότες-Διοικητές είναι μέχρι 845 και οι Διοικητές είναι μέχρι 8.960. Ενώ δεν υπάρχει όριο στο συνολικό αριθμό των Αξιωματικών και των απλών Μελών, υπάρχει όριο στις απονομές αυτών των τάξεων το χρόνο. Δεν μπορούν να γίνουν πάνω από 858 Αξιωματικοί το χρόνο και δεν μπορούν να γίνουν πάνω από 1464 Μέλη το χρόνο. Απονέμεται σε άτομα που έχουν συνεισφέρει πολιτικά, στρατιωτικά, διακυβερνητικά, καλλιτεχνικά ή επιστημονικά.
  • Τάγμα των Εταίρων της Τιμής (Order of the Companions of Honour), έχει μία τάξη, τον Εταίρο και ο αριθμός των μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 65. Απονέμεται σε άτομα που έχουν συνεισφέρει πολιτικά, καλλιτεχνικά, επιστημονικά και -πιο σπάνια- στρατιωτικά.

Σεβαστό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη (Venerable Order of St. John)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλος του Σεβαστού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε κάτοικος κράτους της κοινοπολιτείας και -σε αντίθεση με τα άλλα τάγματα- ένα μέλος έχει καθήκοντα, κυρίως φιλανθρωπικά. Είναι εκτός της παραπάνω ιεραρχικής σειράς. Θεωρείται συμμαχικό με το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας αν και Αγγλικανικό. Έχει έξι τάξεις, το Μεγαλόσταυρο Δικαστή, τον Ιππότη της Δικαιοσύνης ή της Χάριτος, το Διοικητή, τον Αξιωματικό, το Μέλος και τον Esquire. Δεν υπάρχει όριο στα μέλη καμίας τάξης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 The Official Website of British Monarchy: Development of the honours system
  2. «Guild Companion: Feudal Titles Table». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012. 
  3. DirectGov, HM Government: Honours committees